Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie caroserie inferioara FIAT Punto "rugina"

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La tinichigerie folosesti de maxim 125mm/1mm, 230mm este deja pentru debitat si lucrari grele.

Si mai este ceva, tabla n-o tai sa bagi tot discul in ea, sa iasa maxim 1cm pe partea cealalta, asa nu vibreaza si ai control asupra discului, daca-l impingi jumatate agata cu partea din spate si tremura, alt bai e ca se uzeaza vazind cu ochii.

De aia la table mai groase faci canal pe suprafata si apoi o indoi, asa se taie table de la 2mm in sus.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 32 minute, Ion_Bumbu a spus:

Si piatra tocmai atunci am schimbat-o, ca ailalta care a fost mi s-a rupt in timp ce am taiat. Si am pus alta noua.

Si mie mi se pare anapoda ceva acolo. Sa rupi doua discuri, unul dupa altul, nu e chiar normal. Rupi unul, din neatentie, din graba, dar la urmatorul esti atent.

Acum 19 minute, Ion_Bumbu a spus:

La tinichigerie folosesti de maxim 125mm/1mm,

Nici nu am fai mai mare. Am unul cu 125 si unul cu 115 max. Pt ce lucrez eu mi se par suficiente ca marime. Doar de cateva ori am simtit nevoia de mai mult, dar m-am descurcat cu astea mici pana la urma.

Cred ca si dispozitivul ala cu role ar merge daca ar fi facut cum trebuie, cu materiale bune. Principiul e ok, si tenteaza. Am stat mult pe ganduri si eram aproape sa cumpar, dar cand am citit cateva reviewuri in care se plangeau ca-s proaste, m-am linistit. Macar asta din dede are garantie. Ca pret, tot cam pe acolo e.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

a mai mers 15cm si....s-a rupt.....

Ori nu am fost eu atent, ori a scapat informatia...ce grosime a avut tabla in care s-a rupt jucaria? Ca era tabla din fier, am inteles. Eu voiam in special pt tabla din aluminiu pana in 2mm, ca 3 mm deja gandeam ca e prea mult...

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ion_Bumbu a spus:

Da, marcat cu zgirieciul merg in -+0,5mm, ce-i asa greu?

Sau doar intrebati ca sa va aflati in treaba, nu de alta da cind puneti petecul ala tabla de pe masina o taiati cu ghilotina? atunci care-i relevanta? oricum se ajusteaza la fata locului petecul sau lonjeronul.

Asa mica abatere, de nu mai este nevoie de slefuit/polizat dupa taiere?

Pai daca iese asa drept din taiere (+/- 0,5mm) mai vorbim de ajustare?:rade: Eu cred ca in realitate dupa taiere abaterea este mai mare si apoi dupa polizare iesi la un +/- 0,5mm. 

Cand ai ceva taiat la ghilotina => muchia este perfect dreapta. Este mai usor sa aduci cealalta parte la linie (sa o tragi la drept) decat in situatia cand ai doua muchii taiate la flex si te chinui sa le faci cat mai drepte. Chiar si la polizat/slefuit nu iese perfect la linie si cu sarma de sudat subtire de la Parkside (parca cu asa ceva suda colegu') e bine ca distanta intre cele doua table sa fie cat mai mica. 

Tie ca ai scule si experienta iti iese snurul de sudura si cu abateri mai mari, dar nu toti sunt in situatia ta. 

Link spre comentariu

Fiecare in timp isi creaza un stil de munca si alege ce i se potriveste.

De cind s-a inventat flexul este scula de baza la reparatii deoarece faci cu ea aproape tot ce ai nevoie.

La table sudat cap la cap daca nu lasi un pic de luft ai probleme de distorsiune mai mari decit daca ai luft, la fel daca sudezi rece fara penetrare la finalizarea sudurii te trezesti cu un canal adinc.

Oricum ai face ceva tot trage mai ales daca nu ai acces pe spate sa  poti bate punctul de sudura, trage si la brazare cu sirma CuSi 3, nu asa mult da si aia trage.

Link spre comentariu

De dedesupt se vedeau probleme....dupa scos scaune,plasticuri ,covor izolatie , se vede "dezastrul."....

de obicei rugina este de 3x mai multa decat se vede......asta e bine de retinut...

Partea din spate a pragurilor  ,inspre roata era mancata de rugina ,pe acolo intra apa la spalare sau rulare in ploaie ,mergea pana in fata si "lucra"....

soferr10.jpg

sdrost10.jpg

Link spre comentariu

doru3160.Ăsta e dispozitivul?

https://www.dedeman.ro/ro/dispozitiv-de-taiat-tabla-panzer-pt160-as/p/1052781

Uite asta e o foarfecă formidabilă pentru tablă:

https://www.dedeman.ro/ro/foarfeca-tabla-unior-615035-tip-pelican-350-mm/p/1006193

Am văzut una,cehească similară,în acțiune,eficientă şi taie uṣor.Oricum după tăiere merge o nivelare cu ciocan lemn,pe placă metal.

De multe ori am tăiat la tablă şi cu fainer mergând pe lângă un dreptar de lemn...

Link spre comentariu

De aia e bine sa tai cu flex-ul, n-ai nevoie sa indrepti tabla ramine perfect dreapta.

@Усилитель, o sa aveti de muncit serios la masinuta aia, ceva noroc este ca-i sub ea, oricum incercati acolo sa iasa cit de bine puteti, este un bun antrenament pentru viitor.

O sa aveti nevoie de un ciocan perfect plat, cel mai simplu se face pe un slefuitor cu banda stationar, daca nu este merge si unu de timplarie fixat pe masa de lucru cu o clema si cu cea mai fina banda.

Oricum din cind in cind ciocanele alea mai trebe drese...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Eu am asa ceva si pe stanga si pe dreapta, valorifica mai bine forta de strangere...

iertin...13.5 lei.... https://zilanofficial.ro/produs/z-tools/scule-de-mana-si-unelte/clesti-si-patenti/foarfeca-pentru-taiat-tabla-zln-0482/?gclid=CjwKCAiAxreqBhAxEiwAfGfndG78n6GD0SyM6DBzFz3FgPlzzBFMMmUbh8waKYZQFWG-Za53cmsI8hoC7rwQAvD_BwE   

ceva mai calitativ :  Leroy Merlin = 30 lei ( a doua poza ) 

https://www.leroymerlin.ro/produse/patenti-clesti/734/foarfeca-tabla-dexter-taietura-dreapta-250-mm-maner-plastic/14991?gclid=CjwKCAiAxreqBhAxEiwAfGfndGJiN3TDGPv1LgHy57692lLsFzvTtSC3hggXAf49z9A1cetm30aecBoCw-wQAvD_BwE

25317052.jpg

5acf8d14c835e_20180412074508.jpg

Acum 2 minute, Ion_Bumbu a spus:

De aia e bine sa tai cu flex-ul, n-ai nevoie sa indrepti tabla ramine perfect dreapta.

Dar de multe ori trebuie sa dai forme complexe.....nu merge numai  cu flexul...

Link spre comentariu

Foarfeca "pelican" e pentru tăieri drepte sau curbe largi.Acolo bate restul modelelor!

Pentru "mărunțele" şi curbe strânse merg foarfecele menționate de Usiliteli,cu condiția să fie de calitate.

Am şi eu o nedumerire,atât "pelicanul" cât şi alte foarfeci similare par turnate şi mă întreb din ce materiale.Zic asta findcă îşi păstrează gura mult timp fără să aibă nevoie de reascuțire.

Oricum la atelierele de reparații cred că aproape exclusiv folosesc numai fainere.Mai apoi există şi foarfeci de banc pentru tăieri "serioase".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări