Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă alimentare modificată


pauly

Postări Recomandate

Rog pe cei cunoscători să-mi de-a un sfat.

 

Este sau nu, posibil?

 

A încercat cineva să modifice o sursă de 3A pentru a scoate măcar 10A, nu 20A așa cum se arată aici?

 

 

 

 

Editat de pauly
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    4

  • daniels

    4

  • validae

    3

  • pauly

    3

Top autori în acest subiect

Trebuie să dai mai multe detalii spre ce vrei să faci.

Modificarea unei surse de care? Exista multe feluri de surse de 3 A. Sigur că se poate "modifica" o sursa de 3A să livreze câți amperi dorești dar presupune înlocuirea anumitor componente, de cele mai multe ori asta înseamă aproape o reconstrucție sau o construcție de la zero. Uneori, în funcție de nivelul cunoștințelor și alți factori, e mai simplu să o construiești de la zero.

 

După ce am văzut câte imagini din clipul de pe YT (gluma aia de radiator, potențiometre lipite cu hot-glue pe radiator, un singur tranzistor ...) îți pot spune că poți uita de el. Cu timpul o să înțelegi că unele clipuri sunt doar pentru a atrage vizualizări, indienii încercă să facă bani chiar și din așa ceva.

 

Dacă ai posibilitatea să recuperezi / achiziționezi piese bune atunci putem caută o schemă pentru o sursa liniară simplă care să îndeplinească cerințele tale. @Marian are câteva subiecte interesante și cu explicații pe înțelesul tuturor.

Link spre comentariu

Sfatul meu este să nu luați de bun chiar tot ce vedeți pe YouTube.Cele mai multe postări de acolo sunt fie din teribilism, fie doar cu scop de a aduna vizualizări și implicit câștig din reclamele aferente.

Ce vrei să faci cu astfel de curenți mari ? Dacă îți definești clar cerințele, îți putem recomanda ceva care să ți se potrivească.

Când vrei să mărești curentul dat de o sursă (liniară sau comutație) trebuie să ții cont că acel curent mărit (la aceeași tensiune) înseamnă implicit o putere mai mare a sursei.

Dacă ai un transformator care dă de exemplu 24V și un curent maxim de 2A, asta înseamnă o putere aparentă de 48VA (24V x 2A). Ca să-i poți cere un curent mai mare de 2A, ar trebui să-l rebobinezi cu sârmă care să poată suporta curentul cerut, dar și să scazi tensiunea maximă fiindcă puterea lui nu poate crește peste cea nominală.Când a fost proiectat, s-a ales un miez care să corespundă cerințelor date.Factorul economic este și el unul important, nu te apuci să arunci cu bani inutil....

Să zicem că vrei acum 10A de la același transformator.Asta înseamnă că vei rebobina secundarul cu sârmă de 2,5mm diametru de exemplu, dar vei scădea tensiunea secundară la doar 4,8-5V fiindcă trebuie să te încadrezi în aceeași putere inițială, altfel va trebui rebobinat și primarul.

Dacă ai încerca să-i ceri 10A la 24V vei vedea în primul rând că sârma ce suportă cei 10A nu va încape în miez, iar dacă ceri acel curent sârmei existente, tensiunea secundară va scădea drastic iar traful se va încinge și se va arde rapid.Asta fiindcă nu poți cere 240VA unui traf ce poate doar 48VA.

Deci va trebui să schimbi transformatorul cu unul mai puternic, implicit mai mare.Și mai scump....

Dacă vei încerca să modifici o sursă în comutație, acolo lucrurile se complică și mai mult.Practic va trebui altă sursă mai mare și mai scumpă, nu merită să intru în detalii, e și mai multă teorie....

Cu alte cuvinte nu poți obține niciodată performanțe ieftin sau fără multă muncă. Orice ,,găselniță,, de genul celor ce le vezi pe YT se lasă cu fum și electrocutări.

Deci ar trebui să detaliezi mai clar ce îți trebuie și noi vom încerca să te ghidăm spre o soluție corectă.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, validae a spus:

Cele mai multe postări de acolo sunt fie din teribilism, fie doar cu scop de a aduna vizualizări și implicit câștig din reclamele aferente.

Sunt offtopc dar trebuie să fac această precizate în legătură cu ce am citat mai sus.

Poate unele "postări de acolo sunt fie din teribilism..."

Totuși pe YouTube încă mai există și multe clipuri foarte utile, educative, informative sau cum vreți să le mai spuneți. Exista lecții foarte bune chiar și pentru electronică, teste și experimente, măsurători, evaluări și multe altele pe care nu le-am văzut în nici un alt loc.

Deci asta cu "cele mai multe" poate reprezenta o exagerare atâta timp cât nu avem de unde sa știm raportul real de clipuri tâmpite / utile.

Link spre comentariu

Cred că m-am exprimat greșit, nu mă refeream la majoritatea postărilor tehnice care chiar sunt făcute cu simț de răspundere, ci la multitudinea de postări ,,pseudotehnice,, ca cea din videoclipul de mai sus.

Din păcate apar tot mai des astfel de ,,invenții,, care îi expun pe cei cu insuficiente cunoștințe tehnice la riscuri mari.Ca să nu amintesc inepuizabilele postări de ,,invenții,, cu ,,free energy,, care insultă bunul simț....tehnic.Pentru cine-l are...

Link spre comentariu

Nici o problema, si asta e tot una dintre minunile care au loc numai pe youtube. 

Ma revolta faptul ca escroci din astia isi bat joc de electronica si mint cu atata nerusinare pe cei care nu stiu suficienta teorie sa realizeze ca acel clip e o porcarie mizerabila ( si da, ma refer la asta ultimul cu modificarea minune pana la 60A ).

Zau asa, nu-mi cereti sa elaborez de ce asa ceva este o minciuna gogonata, sunt mult prea multe de spus si de discutat pentru a lamuri situatia. 

 

Parcurgeti integral topicul asta ca sa intelegeti ce si cum:
https://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/

 

 

 

Link spre comentariu

Deși pare contraintuitiv, chiar și  videoclipuri stupide de acest gen îi determină pe unii să se apuce de electronică, își cumpără un ciocan de lipit și câteva componete, și după ce testează "circuitul" și văd că nu funcționează le găsesc întrebuințări noi, sau încearcă să înțeleagă ce nu a mers ... Acum, când copiii nu mai sunt îndrumați de sistemul de învățământ spre acest domeniu și nu mai au în jur adulți care să se ocupe cu electronica, mulți au primul contact și află de existența domeniului prin astfel de clipuri, care întâmplător sunt mult mai răspândite și sugerate de algoritm pe platformele de conținut video

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

In masura in care e posibil as avea nevoie de schema unei surse de CC 0-3A pe care sa o pun la iesirea unei surse de laborator care are doar tensiune reglabila 0-35V. 

Imi trebuie pt a masura cu 4 fire un șunt cat mai precis pt ca valoarea lui este data de intrare intr-un priect cu INAxxx. Șuntul este dint-un multimetru DT8xx.

Link spre comentariu

Personal nu pot intelege cum e posibil sa nu aiba macar o sursa de laborator cu reglaj in curent, orice om pasionat de electronica, dar in fine... Cea mai simpla sursa de curent constant e banala rezistenta.

Inseriezi pe iesirea sursei de tensiune, o rezistenta de putere la o valoare care sa limiteze curentul maxima la un anumit nivel cu aproximatie, si gata curentul constant ( atata vreme cat iesirea in tensiune e stabilizata ).

Valoarea curentului in sine o masori cu ampermetrul unui multimetru ( oricum faceai asta pentru precizie ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări