Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversie VGA - RGB

Postări Recomandate

Salutare,M-am procopsit cu un lcd 10" Sharp (800x600) pentru reclame, lcd+un card-reader, controllerul lcd pe o placa, card-reader-ul pe alta placa. Pe placa controllerului exista 2 conectori cu notatiileA. GND, Pr, GND, Pb/c, GND, Y, AL, GND, AR, GNDB. +5V, SCL, GND, SDA, GNDIdeea fiind de a conecta LCD-ul la PC, am folosit RGB din iesirea VGA, conectand R-->Pr, B-->Pb/c si G-->Y, rezultatul fiind o imagine monochroma dubla cu o dunga neagra verticala pe mijlocul afisajului (AL si AR sunt audio). Am mai folosit si o schema cu Sync on Green de pe net, cu aceleasi rezultateStie cineva o schema de conectare VGA -----> Pr, Pb/c, Y functionala?ps. conectorul B presupun ca este pentru controlul card-readerului.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• LevyB

3

• Stefan

2

• felixx

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

@stefan_roDa, am vazut schema respectiva, nu stiu unde sa conectez csync pe placa controllerului@zalSemnalele Pr, Pb, Y se pot obtine din semnalul RGB HV prin diferite scheme de conversie (prin wikipedia se dadeau si niste formule)Fiindca pe placa e data notatia, logica :) ma duce la concluzia ar trebui sa mearga, poate este cineva care a facut o schema functionala

Link spre comentariu

poate imi spune si mie cineva ce inseamna Pr, Pb/c si Y . sa zicem ca avem semnal cu a spus LevyB R-->Pr, B-->Pb/c si G-->Y, dar nu inteleg unde este SYNCronizarea (sau H/V) . dc? Y e samnal verde si nu luminanta si ce e cu Pb/c ?????

Link spre comentariu

"From Wikipedia, the free encyclopediaYPbPr is the analog video signal carried by component video cable in consumer electronics. Note that the green cable carries Y, the blue cable carries Pb and the red cable carries Pr.YPbPr (also referred to as "Y/Pb/Pr", "YPrPb", "PrPbY", "Y/R-Y/B-Y?, ?Y(R-Y)(B-Y)?, ?Y, R-Y, B-Y?, and "PbPrY" - all are exactly the same thing) is a color space used in video electronics, in particular in reference to component video cables. YPbPr is the analog version of the YCbCr color space; the two are numerically equivalent, but YPbPr is designed for use in analog systems whereas YCbCr is intended for digital video. Being that people often get tongue-tied trying to say YPbPr quickly they are also commonly referred to as "Yipper" cables.[citation needed]. YPbPr is commonly called "component video", but this is a misnomer, as there are many other types of component video (the most common is "RGBHV", aka "VGA").YPbPr is converted from the RGB video signal, which is split into three components, Y, Pr and Pb.[1]Y carries luma (brightness) information. Pb carries the difference between blue and luma (B - Y). Pr carries the difference between red and luma (R - Y). a green signal is not sent as the colour can be interpolated using the blue,red and luma information. This is done to save bandwidth.See the YCbCr page for the defining equations."Am tot cautat pe net, ce am gasit cu Pr,Pb, Y cu sau fara conversie de sincronizare nu a mers. Presupun ca lcd-ul este pe o frecventa fixa, setata, de sincro. O sa incerc in weekend cu un programel care permite setarea placii video pe frecvente atipice, sper sa mearga pe XPIncerc sa ma mai documentez cu aceste semnale

Link spre comentariu

poate imi spune si mie cineva ce inseamna Pr, Pb/c si Y . sa zicem ca avem semnal cu a spus LevyB R-->Pr, B-->Pb/c si G-->Y, dar nu inteleg unde este SYNCronizarea (sau H/V) . dc? Y e samnal verde si nu luminanta si ce e cu Pb/c ?????

La mine nu a functionat.

Y este semnal de luminanta, celelalte sunt de fapt semnale analogice de genul diferenta de culoare, sunt denumite (nu neaparat corect) "component". Y include si sincro.

VGA insasi utilizeaza si are disponibile semnalele analogice RGB (+ sincro V si H), dar VGA implica alte frecvente sincro (si implicit nici semnalele RGB disponibile la iesirile VGA nu pot fi utilizate direct pentru obtinerea semnalelor component, necesitand si ele conversie). Problema acolo este ca intrarile disponibile in ambele cazuri, atat pentru display-ul de 10" cat si pentru TV/SCART, nu sunt compatibile (din toate punctele de vedere) cu semnalele VGA-UXGA standard ce pot fi livrate de la calculator.

Schema metionata mai sus, veche de > 10 ani, functioneaza numai cu monitoare care accepta deja atat semnalele RGB VGA cat si o gama a frecventelor proprii de sincronizare compatibile cu VGA si care doar ca nu accepta sincro separat ci necesita sincro compus H+V; in unele cazuri in care sunt necesare semnale cu sincro de alte frecvente decat VGA (si deci inclusiv pentru TV), mai poate fi nevoie si de instalarea pe calculator a unui driver pentru cardul video, care sa obtina acele semnale compatibil la iesirea video a calculatorului.

Deci in fapt, schema NU asigura practic conversie de la VGA, schema de acolo nu face decat sa obtina semnalul sincro compus (H+V) necesar unui monitor ce admite deja atat semnale RGB compatibile VGA cat si frecventele de sincro VGA, dar care necesita sincro compus, obtinut acolo prin doar o simpla insumare a celor doua semnale de sincro separate H si V.

Pentru conversie VGA => TV/SCART sau component, trebuiesc circuite dedicate de procesare/conversie ce asigura procesarea atat a semnalelor de culoare RGB, cat si a celor de sincro H si sincro V.

Semnalele "component" necesare monitorului de 10" sunt disponibile uneori ca semnale de iesire la unele play-ere DVD.

De pe epanorama.net: "circuit is for connecting VGA card to video projector or a monitor which accept VGA card frequencies and has RGB + Composite sync input" ... Daca este vorba despre monitor cu intrari de genul mentionat (sau TV/SCART), "Besides that format, conversion special drivers is needed to set the VGA card to suitable refresh rate for normal TV ".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări