Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertor de frecventa

Vizitator pannther

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicu_stef

1

Vizitator pamihai

fratimiu lucreaza la IFMA si mi-a spus ca ei folosesc convertoare de frecventa pt. motoarele de la lift pt. ca puterea motorului sa ramana aceeasi, adica daca un motor se invarte mai incet(frecventa mica) sa aiba aceesi putere ca la turatie mare. sper ca la asta te-ai referit cu intrebarea ta

Link spre comentariu

faceau unii pe la Iasi, din pacate nu am retinut numele firmei,erau mult mai ieftine.cauta la firmele de aparatura electrica, sau mergi la expo Romcontrola.de obicei era prin martie-aprilie, sigur ai sa afli

Link spre comentariu

Ca principiu de functionare:1. Tensiunea trifazica se redreseaza cu o punte de 6 diode, se filtreaza.2. Se genereaza dintr-un microcontroller 6 pwm-uri necesare comenzii semipuntilor cu tranzistori3. Se aplica semnalul prin niste drivere specializate la semipunti4. Si gata treaba.....Nota:La 1. Teoria redresarii trifazice - clasic.La 2. Microcontrollerul trebuie sa genereze 3 semnale sinus decalate intre ele cu 120 grade (vezi pct 1 - forme de unda a semnalului trifazic).Atentie, cele 3 semnale sunt de fapt 6 jumatati de sinus=semialternante, pentru a putea comanda cei 6 tranzistori (in perechi de cate 2 conectati in semipunte H).In cazul in care puterea nu depaseste 250 W poti sa mergi cu IRF-uriDaca vrei >250W trebuie sa bagi ceva mai scump pe partea de putere IGBT-uri (tranzistoare cu grila si emitor-colector, vezi BUP314).Aici intervine si partea de monitorizare consum curent (de catre un motor de ex.) Pe partea asta apar mari probleme daca este facuta electronica fara instrumente de masura (osciloscop cu memorie, stand mecanic pentru simulat sarcini, etc). La turatii mici (sub 10% din turatia normala a motorului pt. 50Hz) trebuie asigurat pe langa limitare de curent si o monitorizare de tensiune pe cele 3 infashurari pentru a putea mentinu un cuplu constant. Cei care au testat motoare pas cu pas stiu ca la o frecventa (de rezonanta) motorul "pierde pasi" daca este pus la o sarcina apropiata de maximul dat de catalog. Asa se intampla si cu trifazicul. La frecvente mai mari de 75Hz motorul pirde mult din cuplu (asta in functie de producatorul motorului - romanesc, siemens, etc)Da, uite ca m-am luat cu alte prostii si nu mai termin...La 3. Driverele sunt bune la ceva... (vezi IR2130) ataca direct tranzistorii si rezolva problema celor 400V intre cele 2 grile a unei perechi de tranzistori (plus multe alte protectii). La 4. Poti sa termini treaba dupa ce poti sa gandesti o sursa "ce transforma" 220V / 50Hz in 220V / 0Hz...100Hz (sinus). Vezi PIC sau ATMEL, IR2111, IRF740 (sau BUP314 + diode IXIS pentru puteri mai mari).P.S. Este o treaba care se poate rezolva, daca ai rabdare si staruintza.Vezi MicroMaster420 de la Siemens, ce stie sa faca, ca sa sti ce sa faci.Bafta si spor la treaba.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator geopalade

Bine documentat raspunsul dar ai uitat sa mentionezi ca cele 6 semnale sunt modulate PWM dupa un algoritm special care se numeste control vectorial si care asigura pe infasurarea motorului un raport U/f constant. Frecventa purtatoare la PWM este intre 4 si 16 KHz(la 4 KHz ai pierderi de comutatie mai mici dar e zgomotos iar la 16KHz invers).Montajul trebuie sa cuprinda obligatoriu pe linga optocuploarele speciale pt comanda tranzistorilor de putere si trei rezistente sunt (cite una pt fiecare faza) care deasemenea sunt monitorizate cu amplificatoare speciale separate galvanic cu bariera optica (vezi HCPL7800A).O alta problema spinoasa este compatibilitatea electromagnetica pt ca ansamblul genereaza perturbatii radioelectrice importante.Deasemenea partea de comanda trebuie sa asigure foarte multe protectii gen over current, over voltage etc.

Link spre comentariu

Oho, sunt multe de spus la capitolul asta...Sti cum e, poti sa povestesti si sa studiezi ca nu se termina.Asa e, partea cu separarea galvanica am uitat sa o mentionez, ca e importanta, mersi mult. :wink:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări