Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorură ferică

PavelR

Postări Recomandate

• Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Un amic imi spunea pe vremuri ca el folosea acid sulfuric la corodare, dar era agresiv, mergea doar cu smoala dizolvata...insa mai adauga ceva....stie cineva ce ar trebui? Nu mai am pe cine sa intreb, amicul nu mai e printre noi.

Stiu ca se mai ocupa si de bateriile auto si din solutia cu care completa acidul la baterii folosea si la cupru...dar mai punea un praf alb....corodarea era spectaculoasa, sub 1 minut, se degajau gaze la greu si mirosea urat, dar el facea asta in curte...mi-a facut si mie un cablaj acum vreo 20-25 de ani.

Eu am mai folosit pt. acoperirea traseelor si scotch, din ala maroniu, decupat cu rabdare cu o lama sau cutter. Merge grozav la cablaje gen redresoare sau filtre de boxe...trebuie rabdare de chinez pt. montaje cu integrate sau piese mici.

Scotch-ul insa rezista cu brio si la acid...

Link spre comentariu

UPDATE: Am decantat soluția și apoi am filtrat-o prin vată (soluția curată curgea picătură cu picătură, ceea ce a durat mult timp) iar reziduul uscat a fost neașteptat de mult . Am aprins reziduul iar flacăra produsă avea o culoare de un albastru foarte intens, semn că într-adevăr era cupru . Rămânde de văzut cum se comportă soluția proaspăt filtrată...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Caragea.Numai acidul concentrat la cald atacă cuprul.Mirosul "puturos" trebuie să fie asemănător celui de pucioasă,datorat SO2.Nu-mi dau seama ce adaus poate fi pus în acid...

https://www.researchgate.net/figure/Unbalanced-reactions-which-take-place-during-Cu-dissolution-reaction-in-concentrated-96_tbl1_333618807

Nu ma pricep la chimie, dar mirosul nu era de sulf, mai degraba ceva intepator, gen amoniac...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, carageae a spus:

Un amic imi spunea pe vremuri ca el folosea acid sulfuric la corodare, dar era agresiv, mergea doar cu smoala dizolvata...insa mai adauga ceva....stie cineva ce ar trebui? Nu mai am pe cine sa intreb, amicul nu mai e printre noi.

Daca nu ma insel perhidrol se adauga, adica apa oxigenta concentrata, insa se toarna acidul in apa.

La azotic la fel foloseam apa oxigenta, cind deja dadea semne de oboseala.

Link spre comentariu

Eu nu înțeleg dece va complicați cu soluții periculoase si foarte periculoase, unele dintre ele la limita legalității când exista cel putin 2 variante nepericuloase si legale diponibile la multe magazine.

Solutiile acide se folosesc in medii industriale la productia de masa dar pt cetava cablaje pe zi se pot folosi lejer una dintre cele doua variante.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
La 28.10.2023 la 18:25, carageae a spus:

Pai poate aia nu au probleme cu drogurile.... ;)

Pe vremuri  - pana prin 2000 - faceam rost de acid azotic de vreo 80...85% de la o prietena laboranta la un liceu agro-industrial. Intre timp doamna s-a pensionat si liceul a devenit teoretic. Nu mai au niciun fel de substante la laborator, am inteles ca la alte licee care mai fac totusi experimente la chimie substantele periculoase vin in plicuri si flacoane dozate fix pt. experimentul declarat....deci exclus sa mai poti "căpăta" ceva. In cazul meu doamna avea un recipient de vreo 5l din care imi turna si mie intr-o sticluta cand aveam nevoie...o diluam intr-o sticla de 250ml de Pepsi, o mai am si acum.

Desenul il faceam cu smoala dizolvata in benzina sau cu vopsea si rezista, coroda in cateva minute insa. Cand era prea uzata solutia, o folosea bunica mea la curatat aragazul sau funinginea arsa de pe teracotă....cu manusi, desigur. Mergea brici...o zeama albastra - acidul uzat si probabil azotat de cupru sau ce rezulta dupa reactie...

Ultima data am primit acid azotic de la un laborator de farmacie, contra cost, dar diluat la 40%. Insa chiar si asa nu aveau voie sa vanda, am "cumparat" insa un preparat ieftin la care se folosea si acid azotic. Azi am inteles ca nici asa nu mai merge, ca preparatele alea se dau numai pe reteta...cica se poate face nitroglicerina din acidul azotic mai concentrat, deci iata-ne si potentiali teroristi, nu doar traficanti de droguri :)

salut cu ce il diluai acidul azotic si ce proporti (diluam intr-o sticla de 250ml de Pepsi, o mai am si acum.)

Link spre comentariu

kinderu56.Poți să corodezi cu acid azotic şi nediluat,dacă are 50-60% concentrația.Altfel diluezi cu apă pentru cca 30-40%.

Problemele apar dacă tonerul nu e bine aderat de pcb,adică acidul intră pe sub el.Mai apoi şi acidul e periculos.

Pe timpuri,când mai foloseam,nu orice vopsea,maclavais utilizam rezista la acid...

Eu susțin că tot o soluție de clorură ferică de calitate e cea mai uşor de utilizat şi mai "safe".

Link spre comentariu

Țineți cont de faptul că acidul e o soluție foarte fluidă, cu înalt grad de penetrare.Clorura ferică e o soluție vâscoasă, care nu intră chiar în price por al vopselei....

Cea mai sigură acoperire pentru corodarea cu orice soluție este smoala diluată cu orice solvent care o dizolvă.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

Poți să corodezi cu acid azotic şi nediluat,dacă are 50-60% concentrația.

Eu nu ti-as recomanda. In afara de faptul ca va fierbe si va degaja mult fum maro, toxic a naibii, sigur nu va ramane nici urma din smoala sau ce alt fainosag ai folosi pt desen. Reactia e exoterma, deci grija la deformarea plasticului la cald. Asa cum am mai spus, am corodat cablaje numai cu azotic toata perioada de activitate cand faceam cablaje (mai bine de 30 ani), si cel alb ca apa, deci reactiv, nu mai stiu cu ce concentratie venea, il diluam 50%. Pe masura ce se albastrea si isi mai pierdea din puterea de corodare, mai bagam la ochi putin concentrat. Recomand celor care sunt tentati sa foloseasca si nu stiu ce ii asteapta, sa lucreze doar in mediu puternic ventilat sau chiar afara. Putoarea degajata se baga in haine si nu iesea decat la spalare. Puteai sa aerisesti textila cat vrei, tot impregnata cu miros ramanea. Ca sa nu spun ca unde pica picatura, gaura face, indiferent cat de repede dai cu apa. Haina e compromisa. Sulfuricul la cupru nu e bun nici de spalat. Dadeam la schimb sulfuric pt azotic. Sulfuricul era cautat pt baterii, azoticul nu era cautat, dar se gasea mai greu. Cine avea, il schimba bucuros pe sulfuric.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări