Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorură ferică

PavelR

Postări Recomandate

De bine ce "suflăm" în "iaurt" n-avem droguri,nu-i aşa?Acidul clorhidric se utiliza şi la decapări,de ex,sau la fabricarea acasă a "apei tari",adică soluție clorură de zinc...

Pe chestiile astea cu "precursorii" de droguri o droaie de chimicale banale nu mai ai cum să cumperi!Şi-n alte state,de ex vestice,de ce se poate?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 27 minute, BRANCA a spus:

...

Pe chestiile astea cu "precursorii" de droguri o droaie de chimicale banale nu mai ai cum să cumperi!Şi-n alte state,de ex vestice,de ce se poate?

Pai poate aia nu au probleme cu drogurile.... ;)

Pe vremuri  - pana prin 2000 - faceam rost de acid azotic de vreo 80...85% de la o prietena laboranta la un liceu agro-industrial. Intre timp doamna s-a pensionat si liceul a devenit teoretic. Nu mai au niciun fel de substante la laborator, am inteles ca la alte licee care mai fac totusi experimente la chimie substantele periculoase vin in plicuri si flacoane dozate fix pt. experimentul declarat....deci exclus sa mai poti "căpăta" ceva. In cazul meu doamna avea un recipient de vreo 5l din care imi turna si mie intr-o sticluta cand aveam nevoie...o diluam intr-o sticla de 250ml de Pepsi, o mai am si acum.

Desenul il faceam cu smoala dizolvata in benzina sau cu vopsea si rezista, coroda in cateva minute insa. Cand era prea uzata solutia, o folosea bunica mea la curatat aragazul sau funinginea arsa de pe teracotă....cu manusi, desigur. Mergea brici...o zeama albastra - acidul uzat si probabil azotat de cupru sau ce rezulta dupa reactie...

Ultima data am primit acid azotic de la un laborator de farmacie, contra cost, dar diluat la 40%. Insa chiar si asa nu aveau voie sa vanda, am "cumparat" insa un preparat ieftin la care se folosea si acid azotic. Azi am inteles ca nici asa nu mai merge, ca preparatele alea se dau numai pe reteta...cica se poate face nitroglicerina din acidul azotic mai concentrat, deci iata-ne si potentiali teroristi, nu doar traficanti de droguri :)

Link spre comentariu

Pentru "revigorarea" solutiei de clorura ferica, foloseam pastile de  Peroxid.  Erau folosite pentru tratamente ale parului la femei. Era un fel de apa oxigenata dar la pastile.

Eliminam reziduurile de cupru din solutie si adaugam 2 pastile de Peroxid la un litru.

Timpul de corodare se scurta la jumatate.

Ce timpuri......ce vremuri.

Astazi clorura ferica este disponibila la multe firme din tara la preturi derizorii. 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, sonic11 a spus:

Mare atenție cu acidul azotic! Provoca arsuri grave la contactul cu pielea și în concentrați mari pus la reacție degaja cantități mari de NO2 gaz extrem de toxic

Provoaca pe naiba, se ingalbeneste pielea si atat, am dat pe piele de cateva ori acid concentrat. Cablajul il corodeaza extrem de repede, dar oxidul rezultat e intr-adevar foarte inecacios.   Acum nu se mai poate cumpara acid azotic pe persoana fizica.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, PINTI a spus:

...

Astazi clorura ferica este disponibila la multe firme din tara la preturi derizorii. 

Dar ma tem ca e mai inmulţită decât alcoolul de contrabandă...pe vremuri am primit de la cineva bulgări de clorură ferică, mergea repede corodarea, cu nicio solutie din cele cumpărate - nu doar de la Mivarom - nu am avut timpi aşa scurţi ca la aia obţinută prin dizolvarea bulgărilor în apă...sau poate am făcut eu zeama prea "tare"? Chiar şi ceva bile am cumpărat la un moment dat şi tot nu mergea aşa repede...

Link spre comentariu

Eu mai demult am cumpărat două sticle de clorură ferică, ambele sigilate din fabrică, dintre care una era vizibil mai diluată decât cealaltă, era și mai puțin vâscoasă, a trebuit să le amestec împreună pentru a scoate o soluție ok . Controlul calității lasă mult de dorit la firma care ambalează ( sau produce) aceste chimicale. Și alcoolul izopropilic de la aceeași firmă ( cel cu sticla transparentă și dop roșu) uneori e îndoit cu ceva solvent, are un miros asemănător cu diluantul de vopsea și amestecat cu apă se vede că nu se dizolvă complet, semn că unii compuși nu sunt hidrosolubili

Editat de PavelR
Link spre comentariu
Acum 19 minute, modoran a spus:

Provoaca pe naiba, se ingalbeneste pielea si atat, am dat pe piele de cateva ori acid concentrat. Cablajul il corodeaza extrem de repede, dar oxidul rezultat e intr-adevar foarte inecacios.   Acum nu se mai poate cumpara acid azotic pe persoana fizica.

Pielea aia îngălbenită este arsa, moartă și după câteva zile se curăța, lucru care se petrece în câteva secunde de contact cu acidul.

Am lucrat cu așa ceva și știu pe piele mea, acidul era procurat de la Romlux.

Cât despre NO2

"Efecte asupra sănătăţii populației
Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii."

Link spre comentariu
Acum 15 ore, carageae a spus:

Azi am inteles ca nici asa nu mai merge, ca preparatele alea se dau numai pe reteta...cica se poate face nitroglicerina din acidul azotic mai concentrat, deci iata-ne si potentiali teroristi, nu doar traficanti de droguri

Ca doar ''prostia nu sta pe garduri'' dupa cum zicea un fost coleg de serviciu!

Link spre comentariu

Fulmicotonul e nitroceluloza. Pentru nitroglicerina mai e nevoie si de acid sulfuric, pe lânga cel azotic. Dar zic sa ne oprim aici cu astea teroriste, ca s-ar putea sa nu se stie.

Cei 98% mentionati în acte se refera, poate, la puritatea HCl din solutie, lucru perfect plauzibil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări