Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorură ferică

PavelR

Postări Recomandate

Bună seara ! Am observat că odată cu trecerea timpului, respectiv cu numărul de cablaje realizare în aceași soluție, corodarea durează din ce în ce mai mult, ca si cum clorura ferică și-ar pierde din proprietăți.

Cunoașteți termenul de valabilitate al soluției standard de clorură ferică din comerț și mecanismele prin care i se reduce treptat eficiența?

De câte ori se poate refolosi aceași soluție sau câte cablaje se pot coroda până la epuizarea soluției?

Acțiuni precum încălzirea soluției pentru grăbirea procesului de corodare și stocarea acesteia în tăvi cu suprafața mare de contact cu aerul contribuie la "consumarea" ei?

În cazul în care e necesară înlocuirea soluției (care văd ca s-a scumpit și a devenit mai greu de procurat) cum mă pot debarasa de aceasta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Si eu as vrea sa stiu. Cu siguranta incalzirea ajuta la intensificarea reactiei, pe vremuri am observat că pusă pe calorifer solutia, intr-o tavă foto, ajuta considerabil...personal prefer acidul azotic, mai greu de găsit, dar reacţionează mult mai repede...problema e că e si mult mai agresiv, acoperirea circuitelor trebuie sa fie mai bună decat la clorura....

Link spre comentariu

Pentru 5...7 euro cât costă 5 pcburi 100x100 la chinezi nici nu mai merita efortul.

Clorura ferica nu are termen de valabilitate și nu se depreciază la contactul cu aerul dar la utilizări repetate fierul este substituit ce cupru iar soluția rezultata este clorură de cupru care nu mai reacționează cu cuprul.

Link spre comentariu

Clorura ferica nu are un termen de expirare atat timp cat e doar stocat. In procesul de corodare clorura ferica FeCl3 se reduce la FeCl2 adica se consuma, dupa un anumit numar de folosire care depinde de cantitatea de cupru dizolvat devine ineficient si trebuie inlocuit, incalzita la 45 de grade ajuta la reducerea timpului necesar corodarii. Se poate regenera din FeCl2 in FeCl3 din cate stiu insa e un process prea complex pentru a fi facut acasa. 

Am investit ceva bani in imprimante, toner, cutie UV (metoda foto) etc.. si intr-un final am ajuns la concluzia ca nu merita bataia de cap, murdaria si asa mai departe. Il face chinezul ieftin si ai garantia ca iti ramane si ultimul traseu de 0.127mm unde ar trebuii sa ramana, ai cate treceri metalizate vrei, ce forma de gauri vrei, etc...

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 15 minute, carageae a spus:

.personal prefer acidul azotic, mai greu de găsit, dar reacţionează mult mai repede...problema e că e si mult mai agresiv, acoperirea circuitelor trebuie sa fie mai bună decat la clorura....

La utilizarea acidului azotic am observat că se corodează și cuprul de sub conturul traseelor, dar nu am avut ocazia să experimentez suficient din cauza lipsa materiei prime . În trecut am încercat și persulfatul de sodiu, care era la modă la vremea aceea, a fost un esec total și am renunțat la idee . Clorura ferică actionează foarte fin

Acum 5 minute, yo9hrb a spus:

Mulțumesc pentru link, chiar mă întrebam care e treaba cu reziduurile decantate . Mai important decât aspectul procurării mi se pare cel al soluției uzate și cum scap de ea . Aș prefera să nu fiu nevoit să o înlocuiesc  pentru că nu am unde să o arunc pe cea pe care o am deja.

Link spre comentariu

Era logic că acea soluție de clorură ferică nu va putea fi folosită decât la un număr limitat de cablaje, unde credeați că se duce cuprul ăla de pe plăci ?

Când clorura nu mai e la fel de eficientă nici măcar încălzită, e timpul s-o înlocuiți cu alta proaspătă.Regenerarea ei ar presupune cheltuieli la fel de mari sau poate mai mari decât cumpărarea alteia noi, cel puțin în regim de amator.Plus riscurile manipulărilor unor substanțe corozive....

Acidul azotic e mult mai periculos de manipulat și toxic, utilizarea lui cere dozaj exact și lucru foarte rapid, iar ca vopsea de protecție doar smoala diluată rezistă.

De altfel recomand ca ,,vopseaua,, folosită la acoperirea traseelor să fie preparată prin dizolvarea unei bucăți de smoală în diverși solvenți.Lasă o acoperire foarte rezistentă și eficientă, iar îndepărtarea ei e la fel de simplă, ștergere cu o cârpă sau șervețel înmuiate în solvent....

Link spre comentariu

Vă mulțumesc pentru răspunsuri!

Acum 8 minute, validae a spus:

Acidul azotic e mult mai periculos de manipulat și toxic, utilizarea lui cere dozaj exact și lucru foarte rapid, iar ca vopsea de protecție doar smoala diluată rezistă.

De altfel recomand ca ,,vopseaua,, folosită la acoperirea traseelor să fie preparată prin dizolvarea unei bucăți de smoală în diverși solvenți.Lasă o acoperire foarte rezistentă și eficientă, iar îndepărtarea ei e la fel de simplă, ștergere cu o cârpă sau șervețel înmuiate în solvent....

Realizez cablajele prin metoda transferului de toner, desenarea manuală într-adevăr nu mai are nicio justificare astăzi

Link spre comentariu
Acum 11 ore, PavelR a spus:

Mai important decât aspectul procurării mi se pare cel al soluției uzate și cum scap de ea . Aș prefera să nu fiu nevoit să o înlocuiesc  pentru că nu am unde să o arunc pe cea pe care o am deja.

O arunci la canalizare. In definitiv clorura ferica este utilizata pentru tratarea apelor uzate.

Link spre comentariu

Nu o arunci .Folosesti putin acid clorhidric si apa oxigenata pentru a  transforma in alta solutie de cordare  la fel de activa ca si clorura ferica  CuCl2(folosita in industrie).Am asfel de solutie  pe care  fol de mai bine de 10ani.Decantezi  cuprul care a precipitat in clorura ferica uzata si adaugi la 0.5l de clorura uzata circa 50ml de acid clorhidric si apa oxigenata 3% in proportii egale.Reactia este exoterma deci atentie. 

Link spre comentariu

Si unde gasesti acid clorhidric? Acest acid este interzis la comercializare in Romania. Este strict monitorizat datorita faptului ca se intrebuinteaza la prepararea drogurilor.

Scolile si liceele care folosesc acest acid la orele de chimie, fac un proces verbal, aprobat de Consiliul de Administratie, in care se mentioneaza cantitatea, in grame, folosita la experimentele efectuate . Ulterior se raporteaza la politie.

Politia are evidenta stricta a cantitatii detinute de acea unitate de invatamant.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, PINTI a spus:

Politia are evidenta stricta a cantitatii detinute de acea unitate de invatamant.

Sigur, este extrem de stricata evidenta aia! ar trebui sa se interzica rapid apa potabila, curentul electric, lumina solara, recipientele din sticla, hirtia de ambalaj si orice produs care ar putea avea cea mai mica legatura cu drogurile!

ce cretini au ajuns sa faca reguli in tara noastra!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări