Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminare parazitara (2men show: dumitrumy & sesebe)

Johnny Bravo

Postări Recomandate

Acum 11 ore, Johnny Bravo a spus:

am ales sa "culeg" o masuratoare facuta de mine in 2012

Daca stiai ca ai o masuratoare facuta in urma cu 11 ani, inseamna ca esti un om foarte ordonat, poate ti-ai facut o documentatie proprie consistenta ceea ce este de laudat. Si am fi inteles asta daca incepeai postarea cu cea de tipul "am multe masuratori in domeniu si aleg una pt. a exemplifica din practica". Sau ceva pe acolo. Asa gandesc eu, nu are legatura cu respectul. Mai ales ca ai putine postari si inca nu am reusit sa-ti fac un "profil".

EDIT: hai sa vedem si ce doreste &sesebe ca el a scormonit...

ssb1.jpg

Lasand exprimarea pretentioasa "setup-ul de masura" il intreb:

Cu un osciloscop ca al meu, TEK 2215, cu impamantarea conectata, cu o sonda obisnuita 10X de 600V si fara traf separator, pot sa fac aceeasi masuratoare ca a lui JB? Ma gandeam sa las clema de masa a sondei in aer.

Sau am pe masa o sursa semipunte cu IR2153 care nu mai da tensiune la iesire. Cu acelasi "setup" amintit, pot sa vad daca am semnal pe primarul trafului? Doar sa vad ca exista, ca are amplitudine si ca este dreptunghiular, nu sa vad durata fronturi sau alte fineturi.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitrumy

19

• sesebe

13

• Johnny Bravo

10

• Dxxx

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bați cimpii cu gratie și spamezi forumul. 

Înțelege o data ca nu toată lume este ca tine. 

Link spre comentariu

Vezi ca ai inceput sa intreci masura, deocamdata incerc sa fiu calm.

Ti-am pus o intrebare clara, raspunde la ea. Eu zic ca se poate, tu zici ca nu se poate. Dar ca inginer cu vechime pe forum ar trebui sa si argumentezi. Ca asa pot spune si eu ca tu postezi aiurea, doar ca sa te afli in treaba si sa vada lumea ca si tu te pricepi. Dar de fapt postari fara continut, dublare la ce deja s-a spus inaintea ta. 

Zi frumos pentru cei cu mai putina pregatire, se intampla asta, apare asta, nu se poate asta ca va contrazice legea lui Arhimede.

Link spre comentariu

Din contradictii se face progresul... daca toti am fi de acord, atunci nici nu ar fi nevoie de discutii, nici nu ar fi nevoie de forum.

Insa va rog sa nu sariti unul la gatul altuia, doar toti sunteti oameni seriosi, de mult timp pe aici.

Link spre comentariu

Interesanta pozitie de moderator!

Serios om unul care imi spune ca bat campii cu gratie. Si care ar fi motivul acestei pozitii? ca postez oscilograme si simulari!

Si cine imi spune, cineva care poate nu se nascuse sau era cu suzeta in gura cand eu trebuia sa stiu astea ca "soarta" m-a plantat intrun atelier de surse.

Intrebarea mi se pare la subiect (adica chiar este), JB a avut un superosciloscop si sonda diferentiala. Si intrebarea este și pentru alti cititori: daca nu am sonda diferentiala nu pot face aceeasi masuratoare in conditiile spuse lui &sesebe? 

Link spre comentariu
On 5/30/2024 at 10:17 AM, dumitrumy said:

Cu un osciloscop ca al meu, TEK 2215, cu impamantarea conectata, cu o sonda obisnuita 10X de 600V si fara traf separator, pot sa fac aceeasi masuratoare ca a lui JB?

Cu siguranta da.

Masuratoarea aia a vizat tocmai impamantarea ca punct de referinta, deci se poate lasa clestele de masa in aer. 

Nu-i nevoie de echipament ( ca asa se poate sumariza in limba Romana expresia romglezeasca "setup de test" ) foarte scump pentru orice masuratoare, si bineinteles ca nu toti ni-l permitem. 

Eu spre exemplu nu am sonda diferentiala pentru ca stiu ca cele bune sunt foarte scumpe si nu ar merita o astfel de investitie, nici macar pe termen lung.

On 5/30/2024 at 10:17 AM, dumitrumy said:

Sau am pe masa o sursa semipunte cu IR2153 care nu mai da tensiune la iesire. Cu acelasi "setup" amintit, pot sa vad daca am semnal pe primarul trafului? Doar sa vad ca exista, ca are amplitudine si ca este dreptunghiular, nu sa vad durata fronturi sau alte fineturi.

In astfel de cazuri eu fie folosesc traf separator, fie profit de una dintre functiile osciloscopului meu, respectiv masuratoare diferentiala prin doua sonde.

Cred ca orice osciloscop digital o are.

Stiu, ma bag in seama neintrebat, dar na...

Link spre comentariu

Intrebarea era simpla: cu "setup-ul" meu pot vedea comanda mos-urilor si tensiunea pe primar traf?

Nu are legatura ce ce "setup" ar folosi oricine.

Este un exercitiu, esti la un cunoscut, incepator, care nu are traf separator si doresti sa il ajuti.

Si asteptam un raspuns de tipul:

1) nu se poate, se strica sonda: sau se strica osciloscopul; sau sare diferentiala.

2) nu se poate, osciloscopul nu afiseaza nimic.

3) osciloscopul afiseaza ceva neinteligibil

4) se poate dar se vad doar 50Hz, zeci de kHz nu poate vizualiza.

5) bati cimpii cu gratie.

A fost aleasa varianta 5. Doream si alte pareri, atat.

Link spre comentariu

Ce scuze @Marian? ca tu nu ai facut deloc valuri, probabil ai cea mai neutra postare.

Oricum pe aici incerc numai sa fiu spectator, pentru ca nu vad ce anume sa dezcalcesc si in mod sigur nici nu stiu cum s-ar putea face ceva.

Sper doar ca discutia sa continue in mod pasnic, pentru ca spiritele sunt destul de incinse.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

Ultimul răspuns era pentru sesebe....nu pentru Marian.

Era pt. toata lumea...

Acum 13 ore, Dxxx a spus:

pentru ca spiritele sunt destul de incinse.

Nu stiu de unde vezi dumneata asta.

I-am pus o intrebare simpla: cu oscul la impamantare si cu o sonda standard 10X nu putea face aceeasi masuratoare?

Ce este subversiv, abscuns, deplasat, atehnic in aceasta intrebare banala?

El imi spune ca bat campii iar eu ar trebui sa-i multumesc, ba chiar sa-i trimit un bax de bere.

Dumneata sau Vali de ce nu raspundeti la intrebare? Ca este problema de electricitate si in planul doi de electronica. Se refera la reteaua electrica si nu la surse in comutatie, drivere led sau alte complicatii.

Link spre comentariu
22 minutes ago, dumitrumy said:

Era pt. toata lumea...

Nu stiu de unde vezi dumneata asta.

I-am pus o intrebare simpla: cu oscul la impamantare si cu o sonda standard 10X nu putea face aceeasi masuratoare?

On 6/1/2024 at 6:35 AM, Marian said:

Cu siguranta da.

Masuratoarea aia a vizat tocmai impamantarea ca punct de referinta, deci se poate lasa clestele de masa in aer. 

Link spre comentariu
Postat (editat)
2 hours ago, dumitrumy said:

Era pt. toata lumea...

Daca era pentru toata lumea, in principiu raspunsul este da, insa cu cateva rezerve:

1. masuratoarea initiala postata de mine se poate face, dupa cum s-a mentionat deja, si cu un osciloscop  impamantat, cu o sonda obisnuita si clestele lasat in aer.
    (In caz ca citeste cineva care nu cunoaste detalii despre aparatele de masura, clestele este legat la impamantare)

2. masuratoarea a doua din intrebare (undeva pe partea primara a unei surse) se poate face de asemeni cu una sau doua sonde obisnuite.
  • cu o singura sonda, rezultatul va fi semnalul de masurat (dreptunghiular in exemplul din intrebare) supraimpus pe referinta semnalului de masurat fata de impamantare. De multe ori referinta este minusul de dupa puntea redresoare, adica nulul pe semialternanta pozitiva si faza pe semialternanta negativa (minus pierderile pe punte).
    (referinta poate fi si alta decat cea presupusa mai sus,  depinzand de topologia sursei, etajul PFC, etc).
  • cu 2 sonde, una pe semnal si cealalta pe referinta de dupa puntea redresoare, se poate reconstrui semnalul ca fiind diferenta semnalelor masurate de cele 2 sonde, cum deja s-a mentionat anterior.

In ambele situatii se presupune ca instalatia electrica este OK, cu potentialul pe nul este aproape de 0 fata de impamantare. Chiar si in aceasta situatie, frecventele inalte vor fi puternic filtrate de inductivitatea si capacitatea parazite ale lungimii insumate a firelor de nul si a impamantarii pana la punctul de conexiune, plus sigurante, etc. De asemeni eventuale distorsiuni din retea vor aparea in masuratoare.

In functie de ce parametri sunt de interes, rezultatul poate fi mai mult sau mai putin folositor.

Masuratoarea 1) nu are elemente de frecventa inalta si urmarea vizualizarea comonentei AC a iesirii fata de impamantare => se poate obtine un rezultat (aproape) identic.

Masuratoarea 2) are semnale de frecventa inalta (flancurile semnalului dreptunghiular + eventual frecventa lui) => rezultatul va fi distorsionat. Daca se cauta doar prezenta semnalului, atunci poate fi suficient.

De asemeni, cu o singura sonda vizualizarea va fi ingreunata de supraimpunerea a 2 frecvente in semnalul repetitiv - a retelei (50Hz) si a sursei => oscilograma va fi mai mult sau mai putin usor de interpretat, in functie de posibilitatile de trigger ale osciloscopului (nu cunosc modelul mentionat).

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Johnny Bravo a spus:

in principiu raspunsul este da, insa cu cateva rezerve:

Este exact ce speram sa raspunda &sesebe.

Dupa socul de dimineata cand mi-a crescut tensiunea la 18, simt ca incep sa-mi revin.

traf-iz2.png

traf-iz1a.png

Link spre comentariu
Postat (editat)

Semnalul dreptunghiular arata mai curat decat m-as fi asteptat, stii cumva ce fel de retea de distributie (TN-S, TN-C-S, TT, etc) ai la locatia unde a fost facuta masuratoarea?

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări