Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminare parazitara (2men show: dumitrumy & sesebe)

Johnny Bravo

Postări Recomandate

La 09.05.2024 la 12:23, dumitrumy a spus:

probabil ca citesti date sondei de 200E

Ce am gasit prin casa, daca nu ai osc scump pui unul romanesc cu adaptorul de 50 ohm:

BNC-50R.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitrumy

19

• sesebe

13

• Johnny Bravo

10

• Dxxx

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am si eu o intrebare ....Lumina asta reziduala reuseste sa miste contorul prin consum ?.... Ma deranjeaza la buzunar ? Ptr. mine e chiar benefic avind pe hol o plafontera in zig zag...noaptea e ca o lumina de veghe....

Link spre comentariu

Contoarele moderne digitale înregistrează și consumuri foarte mini, mai ales dacă nu-s rezistiv (cos fi diferit de 1).

Link spre comentariu
Acum 32 minute, sesebe a spus:

Contoarele moderne digitale înregistrează și consumuri foarte mini, mai ales dacă nu-s rezistiv (cos fi diferit de 1).

Tu platesti consumul "reactiv", ca asta intreba colegul. Daca il deranjeaza la buzunar.

Link spre comentariu
Postat (editat)
5 hours ago, tm07uxo said:

Am si eu o intrebare ....Lumina asta reziduala reuseste sa miste contorul prin consum ?.... Ma deranjeaza la buzunar ? Ptr. mine e chiar benefic avind pe hol o plafontera in zig zag...noaptea e ca o lumina de veghe....

Curentul parazitar e la vreo 100-120µA per modul cu leduri in exemplul postat de mine initial, ceea ce inseamna cam 5-6mW (20 de leduri in serie, restul e in AC si nu se pune pentru consumatorii casnici, fiind reactiv) - cel mai probabil nu va fi inregistrat, insa si daca ar fi, nu e semnificativ (>20 ani pentru 1kWh).

Intensitatea curentului depinde in principal de de grosimea dielectricului alu-IMS (100µm in exemplu) si aria totala a traseelor si suprafetelor de racire.

Si pentru ca exemplul sa fie complet: corpul de iluminat masurat are un driver cu interfata de control DALI, care in stand-by are cateva sute de mW (maxim 0.5W sunt permisi conform standardului) - mult mai mult decat pierderea parazitara, si care e posibil sa fie inregistrat. Insa iarasi, e nesemnificativ daca ai putine lampi: cu 0.5W consumi 1kWh in aproape 3 luni.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

Am pus acum mulți ani un studiu (sub forma de link) făcut de o universitate, din Olanda parca, unde au fost testate multe contoare electronice "moderne". Acolo s-a arătat ca mosoara incepind de la curenti foarte mici și, cel mai important, dacă nu este consum rezistiv măsoară în plus, cu mult în plus ajungind la un model sa măsoare de peste 6 ori mai mult cind curentul era distorsionat. 

@miticamy nu-i vorba decit de acel studiu. Eu personal nu am făcut măsurători. Știu ca utilizatorii casnici nu plătesc teoretic consumul reactiv dar se pare ca nu-i totdeauna chiar asa. Nu-mi cere sa pun din nou link la studiu pt ca nici nu știu dacă mai este disponibil online și nici nu am chef sa caut.

Ps am avut (îl am și acum dar nu l-am mai instalat după ce mi-a fost schimbat în garanție) un contor electronic cu 4 canale de 16A max iar acel contor îmi măsura și fracțiuni de watt deși nu afișa pe display decit din cind în cind consumul (cind 1W cind 0W). Chiar de ar măsură doar de la 1W in sus, ar trebui sa se reevalueze facem consum de citiva microamperi pt ca din experienta mea (măsurători) un singur LED cu rezistor și condesator dintr-un întrerupător poate depăși 1W consum, lucru simplu de verificat: dacă se simte ca se încălzește citusi de putin atunci sigur consuma mai mult de 1W. 

Link spre comentariu
35 minutes ago, sesebe said:

Am pus acum mulți ani un studiu (sub forma de link) făcut de o universitate, din Olanda parca, unde au fost testate multe contoare electronice "moderne". Acolo s-a arătat ca mosoara incepind de la curenti foarte mici și, cel mai important, dacă nu este consum rezistiv măsoară în plus, cu mult în plus ajungind la un model sa măsoare de peste 6 ori mai mult cind curentul era distorsionat. 

@miticamy nu-i vorba decit de acel studiu. Eu personal nu am făcut măsurători. Știu ca utilizatorii casnici nu plătesc teoretic consumul reactiv dar se pare ca nu-i totdeauna chiar asa. Nu-mi cere sa pun din nou link la studiu pt ca nici nu știu dacă mai este disponibil online și nici nu am chef sa caut.

Ps am avut (îl am și acum dar nu l-am mai instalat după ce mi-a fost schimbat în garanție) un contor electronic cu 4 canale de 16A max iar acel contor îmi măsura și fracțiuni de watt deși nu afișa pe display decit din cind în cind consumul (cind 1W cind 0W). Chiar de ar măsură doar de la 1W in sus, ar trebui sa se reevalueze facem consum de citiva microamperi pt ca din experienta mea (măsurători) un singur LED cu rezistor și condesator dintr-un întrerupător poate depăși 1W consum, lucru simplu de verificat: dacă se simte ca se încălzește citusi de putin atunci sigur consuma mai mult de 1W. 

Cele mai noi masoara separat partea activa si partea reactiva, precum si in ce directie circula energia (de ex. pentru panourile fotovoltaice).

Cam asa arata in cazul meu:

Contoar.thumb.jpg.beebb3133c1ba037c285bff9e7f79d6a.jpg

Acum sunt curios cam ce putere minima poate masura, dar din pacate n-am gasit nimic in documentatia tehnica la o cautare rapida. Are niste standarde trecute pe el (EN 50470-3 si IEC 62053-23) - daca am noroc si sunt disponibile la lucru, poate gasesc ceva despre nivelele minime si tolerante.

Link spre comentariu
Postat (editat)

Revin cu cateva detalii despre contoare (sper ca ultimele, ca deja suntem off-topic):

Am gasit aici un preview detaliat al standardului relevant pentru contoare.

Pe al meu scrie: 0,25-5(60)A, clasa A, ceea ce inseamna (termenii sunt explicati in standard):

transitional current  Itr = 0.25A

min. current              Imin ≤ 0.1A (0.4*Itr)

nominal current        In = 5A (20*Itr)

max. current             Imax = 60A

starting current        Ist ≤ 15mA (0.06*Itr)

Pe scurt, trebuie sa inceapa sa inregistreze de la cel putin Ist = 15mA la PF=1, ceea ce inseamna 3.45W la 230V.

Asta e valoarea minima ceruta de standard, probabil inregistreaza si mai jos de atat, insa 5-6mW cred ca trec neobservati.

Toleranta e bine explicata in standard, n-are rost sa o reiau aici.

Interesant e ca tolerantele pentru curenti mai mici decat Itr sunt specificate doar la factor de putere unitar, deci pot exista deviatii pentru curenti cu defazaj ori distorsiuni semnificative. Pe de alta parte probabil sunt si alti consumatori in retea, deci acuratetea la curenti asa de mici are putina relevanta practica.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

Va rog sa nu poluati zona cu referiri personale.

Daca cititi topicul sticky vedeti ca am toleranta zero... dar sunt doi dintre membrii vechi si competenti... care fac subiectul atentionarii prezente.

Orice continuare a discutiei legata de mentiunea mea, oricat de inocenta - eu o voi lua ca flame si voi aplica sanctiuni, nu voi mai face exceptii a doua oara.

Discutia respectiva polueaza topicul si nu permit.

Asta este problema, si nici nu are rost sa discutam cine pe cine a provocat sau cine are dreptate sau nu.

Link spre comentariu
La 27.10.2023 la 16:10, Johnny Bravo a spus:

Se observa clar componenta AC a iesirii fata de impamantare.

osc111.jpg

Cautam ceva si am observat acea data. Deci masuratoarea nu este facuta atunci, ci probabil culeasa de undeva.

Link spre comentariu
Postat (editat)

@dumitrumy e bine ca esti atent la detalii, insa presupunerea ta e cel putin lipsita de respect.

Da, am ales sa "culeg" o masuratoare facuta de mine in 2012, care sa ilustreze tema pe care am ridicat-o,  pentru ca atunci am intalnit si documentat (pentru scopuri interne la lucru) fenomenul respectiv pentru prima data. N-am spus nicaieri ca ar fi fost facuta special pentru ori cu putin timp inainte de postarea respectiva.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

@miticami

Tu chiar crezi ca lumea sta și utilizează scule scumpe de la munca special ca să demonstreze la niște încăpăținati necredincioși de pe un forum cum funcționează lumea? Crezi toți suntem pensionari și avem timp berechet ca să ne jucăm cu simulari și măsurători făcute special? 

Nu! De cele mai multe ori sint măsurători care nu sint făcute special pt forum și se poate sa fie făcute cu foarte mulți ani în urma. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări