Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminare parazitara (2men show: dumitrumy & sesebe)

Johnny Bravo

Postări Recomandate

Categoric LED-urile lumineaza incepand de la cativa microamperi. Deseori se intampla ca atunci cand se folosesc alimentatoare fara izolare galvanica si PCB-uri cu miez de aluminiu, capacitatea parazita dintre trase si suprafetele de racire pe de o parte si miezul de aluminiu (impamantat) de cealalta e suficienta pentru a cauza o lumina reziduala nedorita.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitrumy

19

• sesebe

13

• Johnny Bravo

10

• Dxxx

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin cu cateva detalii. Am masurat o lampa cu LED-uri cu urmatoarele caracteristici:

- driver CC neizolat

- 3 module cu LED

In oscilograma este reprezentata tensiunea dintre iesirea driver-ului si impamantare.

Vplus-b1-GND.png

Se observa clar componenta AC a iesirii fata de impamantare.

Modulele cu LED au o placa cu miez de aluminiu pentru racire, ceea ce rezulta in capacitati parazite prin care componenta AC (fata de impamantare) a iesirii genereaza un curent mic (cam 150uA per modul).

image.png

Rezultatul arata cam asa:

image.png

Nota: exemplul dat are un driver mai vechi cu interfata digitala de control setat in mod OFF - driverul a ramas conectat la tensiune, insa LEDurile sunt stinse (cu exceptia efectului parazitar). Modele similare mai noi au incorporate circuite care deconecteaza de tot iesirea in mod OFF pentru a preveni acest efect.

In practica efectul mai e observat atunci cand intrerupatorul este montat eronat pe nul in loc de faza.

Link spre comentariu

Ti-am separat topicul aici, pentru ca nu avea legatura directa cu topicul in care ai postat... poate numai ca este vorba si acolo de microAmperi - insa acolo este ceva intentionat si cu aplicatii specifice.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Stiu ca topicul e vechi dar abia acum l-am vazut si sint curios de setup-ul de masura, in special ce sonde ai folosit si daca ai folosit traf de izolare pt osciloscop. 

Eu personal am o stringere de inima cind e sa fac astfel de masuratori cu un osciloscop ce se duce spre 10000Euro.

Link spre comentariu
validae

Păi cred că unde se dispune de osciloscop de 10k Euroi, s-or putea găsi câteva sute și de-o sondă diferențială....

Link spre comentariu

O sonda dedicata pt osciloscopul ala este incepind de la 4000 euro în sus, deci nu tocmai ieftina. Știu ca sint și sonde ieftine dar nu le pui pe un astfel de osciloscop. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

O sonda dedicata pt osciloscopul ala este incepind de la 4000 euro în sus, deci nu tocmai ieftina. Știu ca sint și sonde ieftine dar nu le pui pe un astfel de osciloscop. 

Ia explica savant-filozofic ce se intampla daca pui sonda de mai jos la acel oscoloscop:

proba dif.jpg

Link spre comentariu

Nu știu! Nu are specificata impedanta de ieșire deci nu știu cum sa setez și ce va afisa osciloscopul. 

Link spre comentariu

Ce treaba are impedanta de iesire cu intrarea oscului? Iesirea sondei diferentiale este iesirea unui operational. Cand masori un circuit oarecare cu un operational nu pui pur si simplu sonda oscului (pe 1x sau 10x) la iesirea lui?

sonda dif11.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Dă-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. Sondele de banda mare au iesirea spre osciloscop pe 50ohm. Dacă nu setezi osciloscopul de 50 ohm input valoarea afișată va fi dubla și posibil și forma semnalului deformata. Nu vorbim aici de sonde de 10-20Mhz. La fel dacă sonda este de frecventa relativ joasa și are doar ieșire high-Z iar osciloscopul are doar întrare 50ohm (nu-i cazul la osciloscopul de mai sus) sau întrarea este setata pe 50ohm iarăși semnalul este afectat și ca amplitudine și posibil și ca nivel de distorsiuni. 

Deci întrebarea ta eu o consider o întrebare capcana, dar cel mai probabil pt ca nu cunoști somdele astea. 

Sonda la care ai pus schema este destul de slaba calitativ. Și crede-mă nimeni nu cumpăra osciloscop de +10000euro ca să folosească la el sonde diferențiale de 150euro cind numai sondele lui pasive dedicate de 10x sînt peste 250euro bucata. 

E ca și cum ți-ai cumpăra Mercedes de +100k euro și pui cauciucuri second hand chinezești pe el. 

Link spre comentariu
Acum 11 minute, sesebe a spus:

Dacă nu setezi osciloscopul de 50 ohm input valoarea afișată va fi dubla și posibil și forma semnalului deformata.

ociloscapele scumpe fac chestia asta automat cand pui sonda diferentiala (aia de 1000 Eur originala) ca detecteaza sonda din contactele auxiliare

RR

Link spre comentariu

Nu doar detectează sonda dar chiar comunica cu ea digital prin acele contacte și se pun deacord cum sa regleze gainul și divizoarele de pe intrare pt un raport S/N optim. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 15 minute, sesebe a spus:

Sondele de banda mare au iesirea spre osciloscop pe 50ohm. Dacă nu setezi osciloscopul de 50 ohm input valoarea afișată va fi dubla și posibil și forma semnalului deformata.

D-le, ai "atacat" o forma de unda de 50Hz, ce ma duci in microunde acum? Si intrebarea are oricum sens, daca nu esti bucatar probabil ca citesti date sondei de 200E, iti cunosti oscul si iti adaptezi masuratoarea. Probabil aparatura scumpa cu care te tot lauzi ca lucrezi ti-a inoculat vreun virus ce te face sa ne reamintesti de ea. Iar unele masuratori nu urmaresc precizia ci doar intelegerea comportamentului unui circuit, iti dau o imagine de ansamblu.

Link spre comentariu
Postat (editat)

E un osciloscop LeCroy WaveSurfer cu o sonda diferentiala LeCroy (arata cam asa). Sonda diferentiala (si cele de curent) se configureaza automat cand sunt conectate la osciloscop.

N-am folosit traf de izolare pentru masuratoarea respectiva.

Da, echipamentele sunt scumpe (in jur de 20k€ cu accesorii) si nu, nu sunt proprietate personala, sunt din laboratorul de la lucru.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Johnny Bravo a spus:

N-am folosit traf de izolare pentru masuratoarea respectiva

Pai din ce mai discutam noi pe forum, tocmai asta face printre altele sonda diferentiala: ne scapa de traful separator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări