Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate folosi lampa ecc83 in loc de ecc 85?

Mielu

Postări Recomandate

Bună ziua și va mulțumesc anticipat pentru că mă ajutați...am un preamplificator cu 2 Lampi chinezești echivalente,printre altele,cu ecc 85. Ieri am comandat din greșeală ,2 Sovtek ecc83.

Le pot folosi pe acestea?sau incerc sa le schimb, deși nu cred că pot....vin din Germania

Încă o dată va mulțumesc mult 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mielu

7

• Усилитель

6

• merck

4

• dumitrumy

1

Top autori în acest subiect

Uita-te in preamplificator daca este conectat sau nu pinul 9. 

Acest preamplificator il folosesti pentru surse audio cu nivel mic de iesire? (de exemplu preamplificator de microfon)

Personal as deconecta pinul 9 si as folosi ECC83 in locul lui ECC85. 

Screenshot-2023-10-22-at-10-39-30.png

Screenshot-2023-10-22-at-10-39-41.png

Editat de merck
Link spre comentariu

Pererea mea ca nu merge....83 lucreaza cu un curent anodic de doar 1.2mA si are factor amplificare in jur de 100 ,si disipa 1W...

Celelalte ECC uri duc 10-15 mA

6n1p merge direct ,dar nu o sa sune grozav....

As pune 88 ,dar sunt scumpe si rare dar suna cel mai bine.....

Merge si 82 cu minima modificare la leg filament ,are amplificare mai mica....

81 ar fi cel mai bun ,cu modificarile idem 82....

85 nu e greu de gasit ,toate radiourile pe lampi cu FM aveau.....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Va mulțumesc...

Preamplificatorul este pus între un streamer Atoll și un amplificator Yamaha...daca incerc varianta cu deconectarea pinului 9 și folosirea ecc83 se poate întâmpla ceva? mulțumesc 

Link spre comentariu
Acum 49 minute, Mielu a spus:

Va mulțumesc...

Preamplificatorul este pus între un streamer Atoll și un amplificator Yamaha...daca incerc varianta cu deconectarea pinului 9 și folosirea ecc83 se poate întâmpla ceva? mulțumesc 

nu poti pune un tub care are curent anodic de max 1.5 mA sa mearga cu 8 - 10 mA....

2 ecc83 dau un factor mare de amplificare ,pana la 10 000 daca nu este reactie negativa ....2 bc 85 dau 300....nicicum nu se pitrivesc...

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Усилитель a spus:

nu poti pune un tub care are curent anodic de max 1.5 mA sa mearga cu 8 - 10 mA....

2 ecc83 dau un factor mare de amplificare ,pana la 10 000 daca nu este reactie negativa ....2 bc 85 dau 300....nicicum nu se pitrivesc...

Va mulțumesc mult!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Усилитель a spus:

Celelalte ECC uri duc 10-15 mA

Ce PSF crezi ca s-a ales pentru un preamplificator? 

1 oră în urmă, Mielu a spus:

Va mulțumesc...

Cate tuburi are preamplificatorul? O poza cu ce este in interior nu strica. 

Acum 10 minute, Усилитель a spus:

De unde stii tu ca tubul ECC85 merge in schema cu 8-10mA? Ai schema cumva?

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 14 minute, merck a spus:

De unde stii tu ca tubul ECC85 merge in schema cu 8-10mA? Ai schema cumva?

Din obicei  se alege un curent anodic apropiat de maxim....(dar sub ,pt ca tubul sa aiba si ceva viata ).......astfel se imbunatațeste raportul semnal/zgomot.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, Mielu a spus:

Home Desk Headphone Amp

precis nu merge cu Ecc83....

da gasesti mult mai usor 85....iar 83 e usor de vandut....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Uite aici o simulare cu ECC83 si 6N1P cu aceleasi rezistente in anod si catod:

Screenshot-2023-10-22-at-19-26-30.png

6N1P are puterea aproape dubla fata de ECC83 dar vezi ce se intampla cu curentul daca schimb 6N1P cu ECC83.

In cazul de fata (prima data am crezut ca este vorba de un preamplificator pe lampi) cand avem un preamplificator cu buffer pe lampa (nu este amplificator pentru casti pentru ca sunt doar doua lampi si in plus este si cu iesiri balansate) folosirea lui ECC83 este inca posibila insa trebuie adaptate si valorile rezistorilor care din ce vad sunt SMD. Se poate face buffer de iesire si cu ECC83 insa intr-un buffer nu mai este interschimbabila asa usor lampa ca in cazul unui aplificator cum este cel din schema. Deci deja trebuie de stiut ce modificari poate face proprietarul.  

In plus vad ca alimentarea se facu cu 12V si trebuie stiuta si tensiunea anodica care se obtine din 12V DC. S-ar putea (mai mult ca sigur) ca chinezul sa mearga cu o tensiune anodica la limita valorilor din catalog si daca se schimba tubul cu altul sa creasca distorsiunile. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări