alexander Postat Octombrie 19, 2023 Partajează Postat Octombrie 19, 2023 (editat) Salut! Care sunt dezavantajele/riscurile unui astfel de circuit , se poate realiza? Vreau sa incep renovarea unui apartament si implicit schimbarea instalatiei electrice , blocul din placi de beton aproape imposibil de canelat si din acest motiv m.am gandit la aceasta solutie.(nu exista tub sau copex) M-am gandit probabil gresit sa fac cate un circuit independent pentru fiecare camera cu siguranta lui dar din care sa trag si la intrerupator. Editat Octombrie 19, 2023 de alexander Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 19, 2023 Partajează Postat Octombrie 19, 2023 O alternativă bună este pozarea cablurilor prin podea, dai jos parchetul, pozezi cablajele, apoi torni peste ele o şapă de 1-2cm.Pui la loc parchetul, cu izolaţia aferentă.Unde e gresie, pozezi prin plintă. E mai puţină mizerie şi muncă, la o renovare. Poţi trage însă cablurile şi doar pe la baza pereţilor printr-o plintă specială, prevăzută cu canale de pozare.Există apoi cablaje extraplate pentru aplicat direct pe perete, apoi se dă cu puţin glet şi se zugrăveşte peste.Riscurile sunt în caz de găurire pentru fixat diverse corpuri suspendate, sau pentru agăţat diverse tablouri.De aceea în astfel de cazuri trebuie detectat traseul cablajului înainte de a executa găuri în pereţi.Foarte utilă ar fi şi păstrarea unei schiţe a traseului, cu cote exacte de poziţionare pe cele două axe. Ambele sisteme de mai sus trebuie însă obligatoriu protejate cu siguranţe diferenţiale, fiind risc de contact accidental cu apa (inundaţie de la vecinul de sus sau din baia proprie, calorifere, etc). Link spre comentariu
Craciun Postat Octombrie 19, 2023 Partajează Postat Octombrie 19, 2023 Salut, Nu cred ca e buna ideea de circuit comun prize /lumina deoarece daca sare siguranta iti pica si lumina si prizele. Br/Daniel Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 19, 2023 Partajează Postat Octombrie 19, 2023 Se referea probabil la un cablaj comun constând în trei fire, care trec din cameră in cameră, apoi prin derivatie, fiecare cameră având propriul minitablou cu siguranțe pentru iluminat și prize.Așa ar merge, cu condiția ca firele traseului comun să fie de secțiune mai mare de 2,5cm2.Și să nu aibă consumatori mari de genul caloriferelor electrice in dormitoare.Asta fiindcă vor fi sigur doi mari consumatori in bucătărie, mașina de spălat și cuptorul electric sau cu microunde.Dar chiar și așa există dezavantajul că siguranța ,,generală,, care va proteja cablajul comun va putea actiona la un supraconsum sau scurtcircuit provocat in aval lăsând in beznă tot apartamentul.Dar când nu poți săpa în beton, nu prea ai multe opțiuni... Link spre comentariu
alexander Postat Octombrie 19, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2023 (editat) Multumesc pentru raspunsuri. Probabil am fost neclar neavand "experienta in domeniu" o sa formulez altfel. Iluminarea unei camere se poate face din circuitul de prize? Acum 3 minute, alexander a spus: Editat Octombrie 19, 2023 de alexander Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 19, 2023 Partajează Postat Octombrie 19, 2023 Se poate face dar cum s-a spus: sare siguranta s-a dus totul si ramai pe intuneric. Deci se poate dar este ca o cirpeala. Link spre comentariu
alexander Postat Octombrie 20, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2023 Daca asta ar fii singura problema ca se stinge si becul, e ok pentru ca va fi fiecare camera cu circuitul ei direct din tablou fiecare camera cu siguranta ei. Dar acelasi circuit de 16A nu e mult pentru iluminat? Nu vreau carpeala , de asta incerc sa ma informez si in acelasi timp sa si adaptez la nevoile mele reale , am vazut ca acum sunt cate "30" de circuite intr un apartament dar oare nevoia este reala? Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2023 Partajează Postat Octombrie 20, 2023 Pai dupa tine care este rolul unei sigurante? Si aici ma refer in special la sigurantele de tablou. Link spre comentariu
alexander Postat Octombrie 20, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2023 Acum 4 minute, sesebe a spus: Pai dupa tine care este rolul unei sigurante? Si aici ma refer in special la sigurantele de tablou. Sa protejeze circuitul , facem scoala sau... ? Am fost lamurit , multumesc! Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2023 Partajează Postat Octombrie 20, 2023 Degeaba te superi. Daca folosesti un singur circuit atunci ori folosesti sigurante mai mici gen 6A max 10A ca sa protejeze si firele mai subtiri (probabil 1.5mm^2) folosite la lumini, ori daca vrei sa ai siguranta de 16A (ceea ce oricum nu-i recomandat pt o singura priza sau grup de prize dintr-o incapere) atunci trebuie sa folosesti si pt lumini (intrerupatoare si firele spre corpurile de iluminat) fire groase de minim 2.5mm^2 Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 20, 2023 Partajează Postat Octombrie 20, 2023 (editat) Dimensionare sigurantelor se face în functie de sectiunea si lungimea cablurilor. Ce si cum, scrie în normative. 16A, caracteristica B se poate utiliza la 1,5mm² NYM-J pâna la o lungime de 18m, 13A pâna la 22m si 10A pâna la 29m. La 2,5mm² NYM-J se utilizeaza 16 A caracteristica B pâna la o lungime de 30m, 13A pâna la 37m si 10A pâna la 48m. Daca pe cabluri sunt multe jonctiuni, lungimile/valoarea nominala a sigurantelor sunt mai reduse. Asta dupa normativele în vigoare în 2010 în Germania (dupa astea mi-am realizat instalatia în 2018, când mi-am renovat locuinta). În România s-ar putea ca normativele sa zica altceva. De asemenea în cazul conductorilor din aluminiu. Editat Octombrie 20, 2023 de franzm Link spre comentariu
flomelomanul Postat Octombrie 21, 2023 Partajează Postat Octombrie 21, 2023 Normativul românesc I7-2011 specifică foarte clar faptul că circuitele de prize trebuie să fie distincte față de circuitele de iluminat. Punct. Link spre comentariu
alexander Postat Octombrie 22, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2023 Acum 16 ore, flomelomanul a spus: Normativul românesc I7-2011 specifică foarte clar faptul că circuitele de prize trebuie să fie distincte față de circuitele de iluminat. Punct. Nu are si argumente dar asa spune si... ce sa facem.. probabil trebuie respectat. Multumesc! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Octombrie 22, 2023 Partajează Postat Octombrie 22, 2023 1 oră în urmă, alexander a spus: Nu are si argumente dar asa spune si... ce sa facem 1. marimea consumatilor in doua cazuri diferite 2. caderi de tensiune diferite. Link spre comentariu
spirica Postat Octombrie 27, 2023 Partajează Postat Octombrie 27, 2023 La 20.10.2023 la 9:26, alexander a spus: Daca asta ar fii singura problema ca se stinge si becul, e ok pentru ca va fi fiecare camera cu circuitul ei direct din tablou fiecare camera cu siguranta ei. Dar acelasi circuit de 16A nu e mult pentru iluminat? Nu vreau carpeala , de asta incerc sa ma informez si in acelasi timp sa si adaptez la nevoile mele reale , am vazut ca acum sunt cate "30" de circuite intr un apartament dar oare nevoia este reala? Din circuitul de prize al camerei te poti ramifica printr-o sig. de 6A pentru lumina. Daca sare sig. de prize aferenta camerei respective, este adevarat, ramai si fara lumina, dar in camera alaturata va fi lumina. Sig. de 6A sa fie montata in camera respectiva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum