Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio Pioneer vsx 409 rds


Postări Recomandate

Mi-a dat un prieten acest amplificator acum ceva vreme deoarece l-a stricat !

A stat la mine pe un raft mai bine de un an și în zilele trecute l-am observat și am zis să mă ocup de el ! L-am introdus în priză și când am incercat să îl pornesc apărea pe ecran protect și se oprea ! L-am desfăcut și am găsit unul dintre integrate ( cel cu 2 canale ) defect ! L-am dat jos de pe placa și amplificatorul a pornit și funcționează oarecum pe celelalte 3 canale însă în boxa pare să intre și un curent continuu deoarece difuzorul sare în afara și se aude un huruit urat că de transformator ! Am crezut că e defect și celălalt integrat și le-am comandat pe amândouă ! Am schimbat integratul defect și din nou amplificatorul merge și pe celelalte două canale însă are aceleași manifestări adică acel huruit că de transformator in difuzoare !

 Dacă cineva sa mai confruntat cu o astfel de problema și bănuiește care ar fi cauza îl rog să mă ajute ! Mulțumesc !

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Are 2 alimentari separate cu filtraje separate pentru fiecare integrat ! Am măsurat la fiecare , nu mai știu exact valorile însă tensiunile sunt echilibrate ! De asemenea sunt 3 stabilizatoare de tensiune pentru 12 v , -12 v și 5,6 v ! Acolo am măsurat +12 -11,8 și 5,06 v , e un pic diferența dar cred că e bine ! Singura treabă e că am testat amplificatorul cu șuruburile scoase și sunt într-adevăr câteva locuri unde e masa pe șuruburi ! Dar nu prea cred că e de acolo ! Eu inițial am gândit că poate sunt condensatoare cu probleme dar și asta sa fie chiar pe toate 5 canalele chiar la fel !

Link spre comentariu
Acum 22 ore, valentonx a spus:

 adică acel huruit că de transformator in difuzoare !

 

 

Eu de aici am inteles ca are brum, lucru care se intampla dacă nu ai filtrajul bun. Asta verifici măsurand riplul pe condensatoarele de filtrare. Dacă ai tensiune continuă la iesire aparatul intra in protecție, respectiv se poate măsura acest lucru. 

Link spre comentariu
Acum 2 minute, valentonx a spus:

 difuzor însă difuzorul se deplasează în fața și sta deplasat în fața că și cum ar primi curent continuu și are și acel zgomot puternic de parcă e legat la transformator !

Si fara semnal audio la intrare situatia este la fel, adică membrana dufuzorului este deplasată si se suprapune un brum? Cat e tensiunea continuă la iesire fără semnal?

Link spre comentariu

M-am uitat in schema si am vazut ca cele doua integrate amplificatoare de putere au tensiunea de alimentare VH ( +/-54V in gol, respectiv +/-43V la putere maxima, in regim stereo) filtrata cu condensatoare de 4700uF/63V. Cam slabut filtrajul. Aparatul fiind destul de vechi, vreo 23-24 de ani, condensatoarele cred ca ar cam trebui schimbate. Probabil ca de acolo apare brumul.

Integratele mai sunt alimentate cu VL (+/-35V in gol, respectiv +/-29V la putere maxima) filtrata cu condensatoare de 3300uF/42V. Si acestea ar trebui verificate/schimbate.

Link spre comentariu

Am verificat azi fără semnal iar brumul este mic , nesemnificativ ! Am verificat în mare și condensatoarele și par sa nu fie distruse , îmi țin pe 0 ohm aparatul secunde bune !In schimb am verificat pe ieșire și aveam 2,2 A Dc și 13 V Dc și în același timp am verificat și tensiunile de pe filtraje in aceste condiții iar una dintre ele era vre-o 35 V iar cealaltă scădea la 31  ! Ceva nu e inregula ! Cred că in final va trebui sa vad care sunt traseele prin care integratele primesc semnal macar sa identific dacă defectul e pe partea de putere sau pe partea de intrare semnal ! Eu totuși inclin sa cred că ceva etaj de preampificare este semidefect !

Link spre comentariu
Acum 48 minute, valentonx a spus:

Am verificat azi fără semnal  pe ieșire și aveam 2,2 A Dc și 13 V Dc 

Si aparatul nu intra in protecție, respectiv nu decupla boxele?!... Inseamna ca circuitul de protecție e defect. 

Am inteles ca acum sunt montate ambele integrate. Problema cu DC la iesire si brum e comuna tuturor canalelor, celor 5?

Link spre comentariu

Da ! Toate canalele se manifesta la fel ! Cu integratul defect , care avea scurt intra in protecție după câteva secunde de la pornire ! Menționez că testele le-am făcut cu un singur difuzor care l-am montat pe rand la fiecare ieșire ! Poate că 2,2 A și 13 V Dc nu sunt suficiente să îl bage in protecție !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări