Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu încărcare/regulator tensiune

Geox

Postări Recomandate

Salut. 

Într-o clonă chinezească de motor Honda sunt inserate două bobine dintre care una este pentru încarcarea acumulator 12 V DC (ieșire un fir) și cealaltă pentru faruri  6-8 V AC (ieșire cu două fire).

Mă interesează un regulator tensiune /releu încărcare care să gestioneze aceste două circuite. 

Merci. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• Geox

3

• sesebe

2

• Cosmin Marian

2

Top autori în acest subiect

Păi ce tensiune are becul de far ? E posibil ca tensiunea bateriei să fie 12V și a farului mai mică ?

Fiind alternator de motoscuter, reglajul tensiunii se face după alte criterii decât la auto.Vezi că există scheme de regulatoare moto și pe forum dar și pe net.Deși cred că mai simplu e să cumperi unul de-a gata, ieși mai ieftin.

https://www.google.com/search?sca_esv=573896841&sxsrf=AM9HkKkFHadIJCKH7PqQuRaXGxqNNwtOlg:1697498623974&q=how+motorcycle+voltage+regulator+works&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjC__OT2_uBAxVY3AIHHfsjDIIQ0pQJegQICxAB&biw=1229&bih=523&dpr=2.5

Link spre comentariu

Circuitul de lumini e separat de cel de încărcare. Nici unul dintre ele nu are regulator de tensiune (chinezarie, ce sa-i faci?)

Becurile sunt de 12 V dar luminează slab. Am măsurat tensiunea pe circuitul de lumini și la relanti ies 5V iar turat 8-9 V. 

Link spre comentariu

Din documentația motorului:

Charging Coil Selection
Four types of coils are available:
The 1A and 3A coils are only suitable for recharging a starting battery. Use the 10A or 18A coils when powering accessories.
Lamp Coil Kit (optional)
Three types of lamp coils are available: 6v –25w, 12v –15w, 12v –25w. Two coils can be installed in parallel to provide 
12V-50W, if no charging coils are applied. Use parallel connector (No. 32105-ZE1-000) to connect two coils in parallel. 
A single coil (12v-25w) can be used in combination with the 3A charge coil as required.

Motorul meu e echipat cu o bobina de incarcare 12V 3A DC și o bobină pentru lumini 6V 25W AC. 

Editat de Geox
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Geox a spus:

Acum 2 ore, Geox a spus:

Becurile sunt de 12 V dar luminează slab. Am măsurat tensiunea pe circuitul de lumini și la relanti ies 5V iar turat 8-9 V. 

Acum 2 ore, Geox a spus:

Motorul meu e echipat cu o bobina de incarcare 12V 3A DC și o bobină pentru lumini 6V 25W AC. 

De asta presupun ca cineva a pus bec de 12 in loc de 6V.....

Link spre comentariu

Cum scriam mai înainte, stabilizarea tensiunii la alternatoarele astea moto se face altfel, neavând bobină de excitație ca la alternatoarele auto.În loc să întrerupă periodic o înfășurare de excitație atunci când tensiunea depășește pragul setat, regulatoarele moto scurtcircuitează practic ieșirea alternatorului, e un sistem dur și dezavantajos față de controlul excitației.Se poate face și stabilizare serie cu tranzistor de putere, dar asta ar însemna un radiator imens și căldură disipată la greu.Varianta scurtcircuiării în impulsuri disipă mai puțină căldură.

Un stabilizator ,,buck,, cu sursă în comutație ar fi cel mai avantajos, dar trebuie ca stabilizatorul să suporte o plajă largă de variație a tensiunii de intrare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

La toți ăștia ce va puneți sau recomandați faruri LED va doresc din toată inima ca în cel mai nasol moment de la volan sa va treziți cu un fan de-al vostru, ce și-a pus pus faruri LED ca să vadă la 10km distanta, cu farurile aprinse bine direct între ochii voștri. 

Link spre comentariu

Nu a recomandat nimeni faruri LED care să orbească vehiculele din față, orice far trebuie să fie și reglat corespunzător.Că unii și le reglează aiurea e altă situație, dar dacă o luăm așa sunt zeci de indivizi care circulă cu permise cumpărate de la ambasade africane.Ăia sunt mai periculoși decât farurile led și totuși circulă...până întâlnesc stâlpul potrivit.

Link spre comentariu

Bună ziua și va rog sa mă iertați,eu am recomandat tehnologia led datorită consumului redus fiind o modificare față de proiectant, luând energia din baterie,normal farul trebuie reglat și dacă RAR-ul a omologat acest far cu bec led nu constituie un impediment față de ceilalți participanți la trafic, numai bine vă doresc.Cosmin

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări