Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Laptop

Postări Recomandate

Salutare!

Am nevoie sa modific o sursa de laptop pt a scadea tensiunea de la 19V la 16. Am cumparat din targ o sursa de laptop Fujitsu care furnizeaza 19V si 4.2A.

Am cunostinte medii de electronica.

Sursa va fi folosita pt a alimenta un incarcator universal de baterii Imax B6 care are curentul maxim de incarcare de 5A si tensiunea maxima de alimentare 18V. 

Am vazut pe net cateva filmulete in care se explica ce trebuie facut, trebuie sa caut optocuplorul si un TL431.

Am gasit optocuplorul in sursa mea dar in loc de TL431. pare ca foloseste TSM104A.

Ma poate ajuta cineva cu niste informatii? Ce sa modific si pe unde?Din pacate nu am gasit schema pe net. Dar macar niste indicii, ce sa caut pe montaj .

Modelul sursei este CP268388-01

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Dar datasheetul la Integratul găsit de tine în sursa l-ai găsit? 

Multe surse de laptop sint realizate cu acel integrat sau un echivalent al lui. Iar ca nivel de cunoștințe în electronica cred ca este mult spus ca-o mediu pt ca primul pas după ce ai găsit acel integrat era să-i cauți datasheet-ul și sa vezi cum este folosit în sursa ta. 

În principiu acel integrat conține în interior ceva echivalent cu TL431 combinat cu un amplificator utilizat pt protecția la supracurent folosind un shunt. Modificarea tensiunii de la ieșire se face la fel ca și la cele cu TL431 dar trebuie sa găsești rezistenta ce trebuie sa o modifici. Oricum mai mult de 1-2, max 3V nu poți reduce tensiunea fără a afecta funcționarea sursei. 

Ps: pe net se găsesc și scheme de surse, chiar și de laptop, ce folosesc acel integrat, nu neapărat schema sursei tale. Cauta o astfel de schema și folosești-o că inspirație pt a identifica rezistenta ce trebuie modificata. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu stiu cum / ce / de ce sursa respectiva ar trebui sa aiba 18V MAXIM si de ce nu ar merge absolut la fel de bine si cu 19 sau 19,5V???

Daca consideram 4 elementi in serie atunci tensiunea maxima pe ei trebuie sa fie 4,2 x4 = 16,8V

Oricum 3 elementi nu ar avea nevoie deloc de 18V si 5 elementi ar avea nevoie de prea mult.

In acest caz exista ceva (controller de incarcare sau chiar BMS) care va limita cei 18V la 16,8 - orice ar fi acel montaj va putea foarte bine sa reziste si la 18V si la 19,5V. In cel mai rau caz la tensiunea mai mare va fi nevoie de ceva racire in plus, insa asta iti va fi mult mai usor sa rezolvi, si va fi pe nivelul tau.

IN REST: iti sugerez sa nu incerci oricum ce propui. Cine are nivelul sa umble intr-un smps fara sa se puna in pericol, in mod sigur nu cere astfel de sfaturi aici... pentru ca acel nivel implica deja cunostinte pe care in mod sigur nu le ai.

Nivelul tau "mediu" nu pare sa fie suficient ca sa te bagi la ceea ce doresti.

Link spre comentariu
Acum 56 minute, Dxxx a spus:

Nu stiu cum / ce / de ce sursa respectiva ar trebui sa aiba 18V MAXIM si de ce nu ar merge absolut la fel de bine si cu 19 sau 19,5V???

Imax B6 e incarcator universal ( folosit in special pentru pachete pana in 6S ) cu convertor intern buck-boost. Intrarea este limitata la 18V si verificata de uC, daca ii dai 18.5V urla ca tensiunea de intrare depaseste cel maxim si refuza sa plece. Stabilizarea de 5V e prin LM7805 nu crapa nimic daca ii dai peste 18V dar uC refuza sa plece, probabil convertorul buck-boost ( mosfetii cu poarta la 20V ) este factorul de limitare. 

Link spre comentariu

Bandi, inteleg ca incarcatorul ala de care vorbesti este ceva special, oricum este o exceptie si nu regula...

Sunt convins ca daca tu ai avea nevoie ai gasi rapid o solutie ca sa functioneze si cu 19V, fie ceva barbar gen jonctiuni inseriate pe conexiune, fie exact ce sugreaza OP - dar ai sti ce sa faci si nu ai cauta sfaturi pe aici.

Da, solutia lui este si posibila si buna.

Insa problema pe care o vad eu este ca se baga din start la ceva care il depaseste... si potential periculos

Link spre comentariu

Multumesc celor care au venit cu niste informatii utile si constructive.

Am observat si atitudinea superioara a celor care stiu mai multe. Internetul e un mediu axat pe informatie si exista multe tutoriale facute de altii dispusi sa explice cate ceva, nu sa arate cate stiu ei dar e doar pt cei alesi, ca nu cred ca s-a nascut careva invatat!

Legat de nivelul meu mediu, am reparat in general aparate digitale (calculatoare ZX Spectrum, interfete, micro-drive uri, HC) sau am lucrat cu Arduino, atat software cat si hardware.

Deci nivelul mediu e....o medie a cunostintelor luand in considerare si ce stiu si unde am lacune. Ca nu ma pricep la surse, e partea a doua, asta nu inseamna ca habar nu am de electronica.

Am cautat si eu datasheetul circuitului TSM104A inainte de a posta aici, am vazut cam ce functie are, datasheetul e destul de slabut ca si informatii, de exemplu nu am gasit acolo o schema tipica de aplicatie.

In fine, sursa e oarecum dificil de observat si din cauza ca multe componente sunt inglobate in silicon si nu prea pot observa usor traseele care trec de pe o fata a cablajului pe cealalta, in asa fel incat sa gasesc cele doua rezistente pe care le caut.

De ce vreau sa modific sursa? Pt ca am nevoie de ceva compact, pt ca folosesc acest incarcator atat pt o baterie de masina care alimenteaza un Arduino folosit la o automatizare, cat si pt elementi 18650  sau chiar NIMh. Deci trebuie sa fie usor de transportat, montat, fara pericol sa se rupa fire, deterioreze diverse.

M-am gandit si eu la un buck-converter dar dispare elementul de miniaturizare plus ca am constatat ca multe module chinezesti nu sunt nici pe departe in paramentrii declarati. Am luat o data un BMS care era declarat ca suporta 8A si mai mult de 3A nu ducea.

Editat de payty
Link spre comentariu

Pai daca te descurci sa citesti o schema atunci descarca datasheet-ul la TSM101 (din viteza eu am crezut ca asta-i integratul ce-l ai acolo) de pe site de la ST.com si vezi schema din figura 6 de la pagina 9. Este foarte posibil ca schema din sursa ta sa fie foarte similara cu acea schema. 

TSM101 are in interior o referinta similara cu TL431 plus 2 amplificatoare operationale cu iesirile legate impreuna. TSM104 are tot o referinta similara cu TL431 plus 4 amplificatoare operationale. La schema de la TSM101 sint utilizate inca doua operationale exterioare la TSM101.

Daca chiar te descurci in electronica atunci vei sti sa folosesti informatiile puse de mine aici.

Pun si schema de la pagina 9, unde partea incercuita ar putea sa lipseasca:

HhCasDI.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

TSM104A înglobeaza într-o singura capsula patru operationale si un fel de TL431. O nota de aplicatie, unde vedeti cam cum se conecteaza ar fi aici, la pagina 3 din document. Comparati cu o schema cu TL431 si cautati perechea de rezistoare care stabilesc tensiunea.

Pentru 12 V se gasesc si surse compacte, eu mi-am luat-o pe asta.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut, nu prea poti modifica sursa de tensiune, deoarece deja cand nu e in sarcina are PWM cel mai mic. Daca era un alimentator de 12V si vroiai sa zicem 16V, da se putea modificat foarte usor divizorul de tensiune de feedback (dupa caz si alte componente, condensatori si/sau diode, de vazut) si puteai sa scoti 16V dar puterea ramane aceeasi, daca la 12V ti-ar fi dat 5A, la 16 nu mai ai 5A ci 3.75A.

Ceea mai buna solutie in cazul tau un buck converter china sau romania (sursa step down DC-DC)

Daca te intereseaza am mai multe modele am lucrat cu toate si iti pot oferii detalii, dar dupa acum iti spun tot ce e china ce specifica o putere, este puterea absoluta la punctul maxim de distrugere. Eu le mai spun puteri, curenti chinezesti. De aceea pentru viata lunga orice sursa cumperi (gen china) sa o folosesti la max 50% din putere sau daca vrei sa te duci cat mai la max sa nu depasesti 70C (orice componenta).

Uite aici am o lista destul de mare de DC-DC step down:

https://www.publi24.ro/anunturi/bucuresti/?q=5y5sa+d0w7

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări