Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatire contacte interioare la diverse comutatoare

spinach

Postări Recomandate

Pun aici problema , care ma framinta :

-este vorba de ce ceia ce se numeste swich, microswich, tach, microtach , etc ; adica un comutator mecanic de mici dimensiuni , folosite in diverse aparate 

-am gasit pina acum 4 informatii , astfel :

a.sa il desfac si sa il curat mecanic ; am incercat ; este foarte incomod , la unele nu se poate si uneori nici nu dureaza prea mult efectul

b.sa injectez in el alcool tehnic ; sa fie miscat si alcolul se va evapora ; am incercat , iese ceva , ajuns  la 0.5-0.8 om , dar pare ca este cu tenta de instabilitate

c.sa injectez in el sprey curatat contacte ; nu am incercat , nu stiu ce contine acest spray ; si de care spray ?

d.sa injectez in el w40 ; ca dupa , va ramine un pic unsuros si nu se va mai oxida in interior ; nu am incercat  

-ce pareri sint ? mai sint si alte solutii ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

6

• validae

5

• spinach

3

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

spray de contacte Philips 390CCS. Curăţă contactele şi are în el un ulei siliconic care protejează contactele de oxidare pe timp îndelungat. Merge foarte bine la microcomutatoarele de la mouşi sau la comutatoarele de la tastaturi. Îl mai folosesc la limitatoarele cap de cursă şi nu mai fac probleme cel puţin jumătate de an. Nu merge dacă la contacte se fac scântei, deoarece scânteile distrug stratul de ulei siliconic destul de repede. Spray-ul nu conduce curentul electric şi la tensiuni mici poate fi folosit chiar în timp ce montajul merge. Nu l-am încercat la tensiuni de 220V.

Trebuie verificată starea contactelor. Dacă la contacte la care se fac scântei stratul de argint nu mai este, cel mai bine e ca să se folosească comutatoare noi.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Eu folosesc de circa 40 de ani Kerosen. Este combustibilul folosit la avioane si elicoptere. 

Poate fi folosit la orice contact electric inclusiv potentiometre. 

Miroase cateva minute a combustibil, dar dupa evaporare mirosul se pierdere. Datorita compozitiei are si rol de lubrifiere.

Link spre comentariu

Al naibii kerosen, nu mai găsirăm alte soluții de curățat contacte.Sunt spray-uri dedicate gârlă, alcoolul izopropilic se poate comanda pe net...

Am experimentat tot felul de soluții, dar merg doar la comutatoarele și butoanele serioase, nu la microcontacte.Alea au un număr de acționări, după care cedează...

Așa cum a scris și @bmwh548 mai sus....caută altele noi, identice sau compatibile și înlocuiește-le pe cele cu probleme.Nu cureți switch-uri decât în cazuri extreme, când ai nevoie urgentă de aparatul respectiv și chiar nu ai cu ce înlocui contactul.

Ca să nu bâjbâiți după ele, cumpărați de la chinezi seturi de microcontacte variate, le veți avea mereu la îndemână.Nu-s scumpe (5$) și nu pierzi timpul curățind vechituri ca să ai ce repara după scurt timp...

https://www.aliexpress.com/item/1005001949626540.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.57567e70GvLWAV&algo_pvid=058fe086-8b26-43ac-bceb-19f68d4f8db0&algo_exp_id=058fe086-8b26-43ac-bceb-19f68d4f8db0-11&pdp_npi=4%40dis!USD!8.20!5.33!!!8.20!!%402103011016973962085624932e9cab!12000018195055210!sea!RO!116009708!&curPageLogUid=yXYEjUWZPK3a

Set 250pcs microcontacte telecomenzi auto

Link spre comentariu

Microcontactele astea se repara doar prin inlocuire, ca de altfel  majoritatea contactelor si releelor. Curatarea doar amina inevitabilul si nu-i decit o cirpeala.

Merge folosita doar pina ajunge comanda de contacte noi, sau urmeaza sfatul lui @validae

Link spre comentariu
Acum 10 ore, sesebe a spus:

Curatarea doar amina inevitabilul si nu-i decit o cirpeala. sau urmeaza sfatul lui 

Subscriu, dar e o problema cand piesa chiar nu se găsește, si locul nu permite montarea altui model. La o telecomanda auto, e a doua oara când ii fac baie la propriu cu izopropilic si ultima data cu wd40 că ăsta era la îndemână. Chiar dacă intra cantitate mica, se vede treaba ca i-a priit. De 8 luni nu a mai fost nevoie de intervenție. Problema nu era ca nu facea contact, ci că făcea contact si când nu trebuia, și descărca bateria inainte de termen. 

Link spre comentariu
Citat

Ca să nu bâjbâiți după ele, cumpărați de la chinezi seturi de microcontacte variate, le veți avea mereu la îndemână.Nu-s scumpe (5$) și nu pierzi timpul curățind vechituri ca să ai ce repara după scurt timp...

Alea ori au 7-8 ohmi in pozitia ON, ori se scurge prin ele un curent de 5uA la 9V in pozitia OFF, ori nu fac nimic.:rade:

Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Subscriu, dar e o problema cand piesa chiar nu se găsește, si locul nu permite montarea altui model. La o telecomanda auto, e a doua oara când ii fac baie la propriu cu izopropilic si ultima data cu wd40 că ăsta era la îndemână. Chiar dacă intra cantitate mica, se vede treaba ca i-a priit. De 8 luni nu a mai fost nevoie de intervenție. Problema nu era ca nu facea contact, ci că făcea contact si când nu trebuia, și descărca bateria inainte de termen. 

Am gasit la un moment dat astfel de microcontacte dar nu mai retin unde/cum. Ideea este ca se gaseau la pret rezonabil dar au trecut multi ani de atunci si nu mai retin sursa, nu de pe la ciaineji ci de undeva din Ro.

Si da, unele (majoritatea) microcontacte de la cianeji nu sint calitative dar de cele mai multe ori sint de preferat in locul celor defecte.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Spitfire a spus:

Alea ori au 7-8 ohmi in pozitia ON, ori se scurge prin ele un curent de 5uA la 9V in pozitia OFF, ori nu fac nimic.:rade:

Eu nu am avut probleme cu ele, le folosesc la telecomenzi auto în principal.

Link spre comentariu
La 15.10.2023 la 21:24, validae a spus:

cumpărați de la chinezi seturi de microcontacte variate, le veți avea mereu la îndemână.

La banii aia merita incercat, poate se nimeresc si bune printre ele...:rade:

Cred ca o sa comand si eu o cutie din aia. Cică in 9 zile pleacă de la ei. Poate ajunge anul ăsta. 

Link spre comentariu

Cede-mă că-s chiar bune.Până acum nu am nimerit niciunul cu rezistenţă parazită sau contacte imperfecte.Dar o să fac nişte teste de curiozitate, cu puntea Kelvin....şi revin.

Edit:  Na, că am revenit după ce am testat 5 modele dintre cele pe  are le am la indemână.

Cu puntea Kelvin la 100mA au măsurat intre 40 și 60 miliOhmi.Adică circa 0,05 Ohmi.

Eu zic că e destul de bine...mm ?

Link spre comentariu

Am facut comanda, 26 lei cu tot cu transport. Pe langa altele. Acum să vedem când vin. Sigur că sunt mai buni decât ce am eu. Dacă nu mai descarcă bateria in câteva săptămâni chiar nu-mi pasă proveniența. Pe mine ma deranjeaza rezistența cu contactele deschise, nu cand sunt inchise. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări