Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server NAS (custom made)

Blacksmith

Postări Recomandate

La 13.11.2023 la 11:05, sesebe a spus:

Filtrare suplinetara in punctul comun de unde se face distributia de alimentare ai pus?

Uite cum am facut...

Placuta aia mica este punctul comun. (Nu prea se vede bine ca e cositorita si e de culoarea aluminiului). Acolo am pus 2 x 220 uF / 25V low ESR si un ceramic SMD de 100nF. Cablul ala albastru de jos este intrarea de 12V. Iar de la surubul de sus, pleaca in sus un cablu negru la HDD (acolo o sa fie 3 in paralel cand o sa adaug harduri), si in jos alt cablu negru la convertorul 12->5V pentru Raspberry. Esti sigur ca e ok treaba asta ? Ca mi-e o frica de mor ! Inca nu am alimentat nimic. Am pus osciloscopul la punctul comun si creste frumos tensiuna la 12V imediat, fara spike-uri. Azi mi-a venit noul RPi si astept sa mai imi vina cardul si cititorul de carduri, ca am zis sa fie totul nou...

IMG-20231114-213608b.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

111

• Badman

25

• Stefan

21

• sesebe

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 20 ore, Blacksmith a spus:

Uite, asta e schema logica de alimentare a sistemului meu.

Singura diferenta e ca inainte (cand mergea) hardurile se alimentau pe un cablu separat direct din UPS.

Carcasa nu se atinge in nici un punct de circuitul electric.

Deci zici ca e bine sa pun un cond in punctul comun de distributie ? De ce valoare sa fie ? O trebui neaparat Low ESR ? ca si anume convertorul ala DC-DC de 12V e cam in comutatie. Dar nu prea cred ca am asa ceva... si nu mai stau acum sa comand. Banuiesc ca sint de ajuns cei low esr pe care ii are el pe placa... O merge sa ii pun conzi normali in carcasa NAS-ului ?

Imi e sa nu apara ceva efecte nedorite daca are sarcina capacitiva mare... Comutarea ON/OFF se face cu un mosfet.

sch-logic.jpg

Buna ziua. Hardurile nu ar trebui sa aiba si alimentare de 5 volti ? Dupa schema nu prea se vede.

Link spre comentariu

Fiecare hard are cate o interfata SATA-USB care se alimenteaza doar cu 12V. Probabil converteste ea intern in 5V... Sau mi-o lua cei 5V de pe USB ? Ca daca e asa e grav...

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Blacksmith a spus:

Fiecare hard are cate o interfata SATA-USB care se alimenteaza doar cu 12V. Probabil converteste ea intern in 5V... Sau mi-o lua cei 5V de pe USB ? Ca daca e asa e grav...

s-ar putea... linia de 5v (aprox 0.7A) papa bine... mai mult decat linia de 12v (aprox 0.5A)

Link spre comentariu

NU .

Ia in calcul cam 10.5W pentru fiecare Hdd,plus consumul interfetei sata/usb si vezi ca esti sub puterea minima necesara cu sursa .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Blacksmith a spus:

Vad ca pe hardul meu scrie 0.38A pe partea de 5V. Deci ar fi cam la limita...

Din cate stiu eu pe rail-ul de 5V trage mai mult decat pe cel de 12V

Poate D-voastra aveti HDD mai economice dar chiar si asa e "overkill" pentru usb mai ales in "burst" si consumul poate sa creasca.

PS: Am avut si eu un adaptor SATA-USB care nu facea fata si imi "clancanea" HDD-ul. Dupa care am facut o adaptare, sa zic un fel de CADDY am lasat doar cablul SATA si l-am alimentat extern si cu 5v si cu 12v a mers brici.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Blacksmith a spus:

Pai eu nu am cum sa despart mufa de date de cea de alimentare, ca e una si aceeasi.

Asta este adaptorul:

USB 3.0 to SATA III Adapter (unitek-products.com)

Va trebuie adaptor cu alimentare externa, ceva de genul https://www.emag.ro/cablu-adaptor-usb-3-0-pentru-sata-converter-2-5-3-5-inch-hard-disk-sata-drive-phuturer-6427122001106/pd/DWM9M0BBM/

Link spre comentariu

Cel mai simplu e sa folosesti un hub usb cu alimentare externa de 12V. In felul asta adaptorul sata-usb nu mai trage curent din RP4.

A doua varianta ar fi sa folosesti un cablu de genul asta (link doar ca exemplu): https://www.amazon.co.uk/StarTech-com-SATA22PEXT-Power-Extension-Cable-Red/dp/B00612YPM0

In modul asta poti trece ramura de 5V pe o sursa externa.

Iar a treia varianta ar fi sa modificici adaptorul sata-usb, dar e mai mult de munca.

@radasous ceva asemanator am si eu, dar 5V trage tot din usb, alimentatirul extern merge doar la hdd pe ramura de 12V.

Poate ala din link e diferit...

Link spre comentariu

Eu am dat 100 lei pe adaptorul meu... Totusi mi se pare destul de mic fizic, ca sa poata avea ceva in el care transforma 12 in 5V... :tryre Nu stiu cum sa-l desfac, nu are suruburi, ca m-as fi uitat in el...

Am si hub USB cu alimentare externa, dar e mai mare si nu cred ca are loc in cutie...

- Asta e cel pe care il am acum: UE330 | Adaptor USB 3.0 UE330 2 în 1- Adaptor Gigabit Ethernet & 3-Port Hub

- Asta e cel cu alimentare externa: UH700 | Hub USB 3.0 cu 7 porturi | TP-Link România

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări