Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server NAS (custom made)

Postări Recomandate

• Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 13 ore, Blacksmith a spus:

Materiale de duzina, zici ?!?! Frate, am cea mai misto colectie de p0rn care exista ! Nici macar nu iti imaginezi despre ce este vorba. Nu ati vazut niciunul dintre voi asa ceva vreodata ! Voi poate credeti ca sint doar un alt lababiu care trage si el la gramada pack-uri de p0rn de pe Fielist... Aia sint incepatori, ala e p0rn comercial ! Materialele mele vin de la oameni reali, ca tine si ca mine... femei reale... Colectionez asa ceva de pe vremea cand existau dischete de 3.5",  iar in prezent colectia mea a ajuns la nivel de arta. O sa ajungeti sa intelegeti ce fac eu doar cand o sa intelegeti cat de mult iubesc femeia... Dar, nu sint sanse. 

Florin și Maria ... clasica  poveste fără sfârșit . 

Motivație aberantă pentru ștreang  , tratamente  la spitalul 9 etc in epoca de tristă amintire .

Electronica DIY e frumoasă , în special  cea audio .

Evident făcută cu maxim de pasiune , nicidecum pentru avantaje materiale  .

Recunoașterea perfecțiunii va exista  , dar doar în ceruri .

Link spre comentariu
Acum 8 ore, antemir a spus:

Ai incercat cu biblioteca wiringpi ?

Eu nu vreau PWM software ci hardware. Am incercat asa:

import RPi.GPIO as GPIO
import time

GPIO.setmode(GPIO.BCM)

pwm_pin = 18
print(pwm_pin)

frequency = 10000  # 10 kHz

duty_cycle = 70

GPIO.setup(pwm_pin, GPIO.OUT)
pwm = GPIO.PWM(pwm_pin, frequency)

pwm.start(duty_cycle)

try:
    while True:
        time.sleep(1)

except KeyboardInterrupt:
    pass

pwm.stop()
GPIO.cleanup()

Link spre comentariu

S-a dus dracu totul ! Nu mai merge nimic ! Nu mai functioneaz RPi-ul, nu se mai incarca... Parca a fost blestemata cutia asta...

S-o fi ars RPi-ul sau doar s-o fi corupt sistemul de operare ? O mai avea sens sa-l instalez din nou ?/

Inainte sa crape de tot imi mergea foarte greu comenzile prin SSH, procesorul nu cobora frecventa in idle, se comporta foarte ciudat... De un an de cand il am a mers in continuu si nu a avut nici o problema din asta.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

De cand l-am bagat in cutie... 

Nu a primit nici o tensiune mare, am verificat, am 5 si 12V fix.

Carcasa nu face atingere cu nici o parte a circuitului ! Tot circuitu este exact la fel cum era si cand era afara si mergea. Cu o mica exceptie. Inainte venea un cablu de alimentare direct de UPS la RPi si inca unul separat la HDD. Acum vine un singur cablu de la UPS cu 12V in carcasa NAS-ului si de acolo merge o data la convertorul DC-DC 12-5V pentru RPi si mai merge si la alimentarea hardurilor... Dar nu inteleg de ce ar putea fi asta o problema.

Link spre comentariu
La 07.11.2023 la 19:36, Blacksmith a spus:

Credeti ca o avea ceva daca pun o sursa smps la cativa cm de hard disk ? 

Daca este o sursa SMPS facuta cu simt de raspundere nu are nimic dar o chinezarie ieftina sub forma de placuta (de 2/3cm sau cit o fi) poate crea probleme mari.

Porturile USB, de exemplu, desi sint in principiu destul de fiabile la ESD, fara o protectie ESD suplimentara pot sa crape oricind fara nici un motiv aparent. Am trecut prin asa ceva. Dupa ani de utilizare fara restrictii si atentie deosebita la regulile ESD, ani in care a functionat fara probleme, mi s-au ars in decurs de citeva saptamini mai ulte CIP-uri de USB iar acum am pus si protectii suplimentare si nu am mai avut probleme.

Filtrare suplinetara in punctul comun de unde se face distributia de alimentare ai pus? Inclusiv la intrarea in sursa de 12V->5V??? Este cel mai critic punct dupa mine, iar modulasele astea made in ciaina sint foarte aiurea concepute.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@sesebe sunt concepute sa fie ieftine dar nu vad de ce sunt neapărat aiurea concepute?

Cu doua module LM2596 am alimentat un RPi și placa de control pentru două motorașe (PIC, modul radio, senzori...) și nu am avut probleme. Într-adevăr nu au fost folosite ani de zile dar nici @Blacksmith nu a apucat să le folosească prea mult. 

La tine au fost probleme de "descărcări electrostatice"de la modulele DC-DC China? Pentru că eu când am zis de ESD mă gândeam strict la manipularea, frig > altă îmbrăcăminte > posibil ESD. Rar vezi cate un TVS sau descărcător in modulele sub forma de kit care se presupune că nu sunt destinate uzului profesional.

Link spre comentariu

Nu domnule, sint perfecte, nu exista altceva mai bun.

Folositi-le peste tot dar nu va mai mirati si nu mai intrebati de probleme daca se intimpla ceva inexplicabil.

Acum 22 ore, sesebe a spus:

.......

Filtrare suplinetara in punctul comun de unde se face distributia de alimentare ai pus? Inclusiv la intrarea in sursa de 12V->5V??? Este cel mai critic punct dupa mine, iar modulasele astea made in ciaina sint foarte aiurea concepute.

.....raspunsul pentru fierar.

Link spre comentariu
La 13.11.2023 la 11:05, sesebe a spus:

Filtrare suplinetara in punctul comun de unde se face distributia de alimentare ai pus? Inclusiv la intrarea in sursa de 12V->5V??? Este cel mai critic punct dupa mine,

Uite, asta e schema logica de alimentare a sistemului meu.

Singura diferenta e ca inainte (cand mergea) hardurile se alimentau pe un cablu separat direct din UPS.

Carcasa nu se atinge in nici un punct de circuitul electric.

Deci zici ca e bine sa pun un cond in punctul comun de distributie ? De ce valoare sa fie ? O trebui neaparat Low ESR ? ca si anume convertorul ala DC-DC de 12V e cam in comutatie. Dar nu prea cred ca am asa ceva... si nu mai stau acum sa comand. Banuiesc ca sint de ajuns cei low esr pe care ii are el pe placa... O merge sa ii pun conzi normali in carcasa NAS-ului ?

Imi e sa nu apara ceva efecte nedorite daca are sarcina capacitiva mare... Comutarea ON/OFF se face cu un mosfet.

sch-logic.jpg

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

In punctul de distributie pui un condesator de minim 470µF low ESR paralel cu unul de circa 100-470nF film sau ceramic cu ESL mic. Iar daca nu ai Low ESR poti pune si normali dar trebuie valoare mai mare minim 1000µF sau chiar mai sus pina la valoarea maxima pe care o suporta sursa la iesire. Cel ceramic/film de sute de nF trebuie indiferent de tipul electroliticului.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări