Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server NAS (custom made)

Postări Recomandate

• Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aha... Deci ma pedepsesti acum... :rade:

Frate, cat mai continui cu tampenia asta cu ignorarea... ? 

Adica tu te superi daca cineva nu face neaparat ca tine ? Mi se pare copilaresc...

Tu faci tot ce iti spun altii sau faci ce iti dicteaza propria ta constiinta ?

Daca am face numai ce ne spun altii am fi niste zombie fara creier.

Tu fa-ti partea, spune ce ai de spus, si restul nu mai depinde de tine...

Nu pierzi nimic daca cineva nu face cum i-ai zis tu.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Blacksmith a spus:

Nu pierzi nimic daca cineva nu face cum i-ai zis tu.

Ba da, pierde timpul alocat pentru sfaturile pe care tu le ignori ulterior. 

Unii oameni chiar nu au chef de copilarii. Iti da un sfat, vede ca tu il ignori => te ignora si el. 

Acum 10 minute, Blacksmith a spus:

Tu faci tot ce iti spun altii sau faci ce iti dicteaza propria ta constiinta ?

Pai daca faci ce iti dicteaza constiinta la ce ceri sfaturi de la altii???

Editat de merck
Link spre comentariu

Nu te obliga nimeni sa scrii pe forum daca nu ai timp. Aici intram cand avem timp liber sa schimbam idei despre pasiunea noastra comuna: electronica. Sa ai pretentia ca cineva sa faca neaparat ca tine, orice ai zice tu, mi se pare absurd....

Pui si tu niste intrebari de imi sta mintea in loc... Auzi si tu, de ce cer sfaturi daca fac tot ca mine... Pai cer pentru ca am nevoie de idei, dar asta nu inseamna ca o sa-mi placa toate. Unele imi plac si le aplic, altele nu... 

Link spre comentariu

M-am lovit de multe ori de problema asta si as vrea sa o clarificam o data pentru totdeauna. Nu inteleg cum ar trebui sa conectez traseele de masa. Avem schema NAS-ului de mai jos. Cu negru gros e traseul principal de masa. Acum, mie imi trebuie sa comunic cu niste semnale intre [Raspberry Pi 4B] si [NAS Latch], si intre [Raspberry Pi 4B] si ventilatorul de jos. Am desenat cu rosu semnalele. Cum ar trebui sa fac eu acum ? Sa las asa cum e in schema sau sa mai duc cate un fir de masa intre RasPi si Nas Latch, si intre RasPi si ventilator ? Adica semnalul sa aiba un traseu cat mai direct si mai scurt de masa. Dar se creaza 2 bucle de masa. Eu nu am sa inteleg niciodata problema buclelor de masa. Cand e si cand nu e bucla de masa. Cand faci un cablaj cu unul dintre straturi ca plan de masa si tragi o mie de conexiuni la el, nu se fac tot bucle de masa ? De ce atunci nu e o problema iar daca faci mai multe trasee de masa cu cabluri este ?

screenshot-1.png

Link spre comentariu

Cea mai buna metoda e sa ai plan de masa si toate conexiunile locale de GND sa fie conectate direct la planul de masa.

Curentii de masa (return) tind sa curga pe sub traseele de power si de semnale, unde nu pot trece (discontinuitati in GND plane) curentii ocolesc pe unde pot (daca e vorba de DC curentiii se inchid prin calea de cea mai mica rezistenta, daca curentii sunt AC se duc prin calea cu impedanta cea mai mica)

La traseele de semnal care au fronturi scurte e important sa existe sub ele GND pentru curentii de return. (scad emisiile semnificativ mai ales daca ai trasee lungi)

RR

Cartea de mai jos explica toate lucrurile astea (plus multe altele) 

image.jpeg.c0e01f4b15c4104b5b53cf1077991652.jpeg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Inteleg partea cu "calea de cea mai mica rezistenta" dar nu inteleg cum ar trebui sa fac eu in cazul prezentat mai sus.

Aici e vorba de niste module interconectate. Nu am cum sa am plan de masa la asa ceva. Planul de masa se face la cablajul fiecarui modul in parte...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Deci modulele nu sunt asezate pe un pcb ? atunci tine separat firele gnd de semnal de gnd cele de alimentare (nu fa share la gnd) la un modul din alea cu i2C te legi la gnd cel mai apropiat din conectorul "gpio" iar la GND-ul de alimentare (cu negru la tine) pui un fir separat si mai gros ideal la un punct solid de GND. Oricum o sa radieze ca un un pom de craciun dar nu ai ce sa-i faci. (carcasa metalica) Tine separat firele de power (pozitiv si return) de cele de semnal.

O solutie ar fi sa montezi pe o placa metalica care sa fie la gnd. Imita partea de alimentare dintr-un PC unde toate GND urile si +5,+12 pleaca separat din PSU.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Tot ce e cu galben in schema sint module, fiecare cu pcb-ul lui, iar toate conexiunile din schema sint fire, nu trasee pe PCB. Asta e schema de conexiuni a cutiei nu schema electrica a vreunui modul. La modulele I2C e simplu, ca vine o singura legatura de GND. Dar uita-te la legaturile dintre Raspberry si ventilatorul de jos. Cele 2 trebuie sa aiba o masa comuna, chiar daca unul se alimenteaza la 5V si celalalt la 12V, ca sa poata sa ii comande PWM-ul. Am deja o legatura de masa pe alimentare, ambele alimentari (RasPi si Ventilator) sint legate impreuna la GND-ul principal. Si atunci, mai e nevoie sa duc un fir de masa de la masa pinilor GPIO Raspberry la masa ventilatorului, ca semnalul PWM sa aiba masa lui separata ?

Aaa, si inca ceva... Alimentarea Raspberry-ului se face printr-un convertor cu separare galvanica. Deci toata puterea se transmite prin traf separator. Dar i-am legat eu gnd-ul in intrare la gnd-ul de iesire ca sa pot comanda celelalte dispozitive conectate la masa principala. Dar as putea sa intrerup traseul asta si sa duc GND-uri directe de la RPi la fiecare dispozitiv comandat...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
Acum 43 minute, Blacksmith a spus:

Alimentarea Raspberry-ului se face printr-un convertor cu separare galvanica

care oricum face scurt prin GND-ul hub-ului de USB. 

Ideea e ca discurile o sa traga 3A din iesirea "LATCH"-ului. Ar fi bine sa ai fire de almentare (+12,GND) separate. Iar RPI (DC/DC)sa fie alimentat tot cu fire separate de la iesirea latch-ului. Asa cum e desenat la tine firul negru la tine pe diagrama va deservii suma curentilor discurilor si daca e lung vei avea gnd bounce.

Imagineaza-ti un PC - firele de curent mare pleaca separat din sursa in perechi la discuri. iar GND de semnal (USB, I2C, SATA ) sunt pe fire separate de cele de curent mare.

RR

Nu vreau sa fiu critic dar e o gramada de "USB" in NAS-ul asta si accesul la disk o sa fie redus din cauza ca traversezi doua hub-uri (unul pe RPI si unul extern) dar banuiesc ca stiai asta deja.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Eu in realitate am alimentare la fiecare modul trasa de la un punct comun de masa facut intre 2 condensatoare de filtraj, de la care vine tensiune prin Latch si fire groase de la mufa de alimentare. Pe schema facusem doar legaturile logice pt simplitate. Acum am updatat schema cum e in realitate. 

Problema mea este acum daca sa mai trag cele 2 fire de masa desenate cu negru, pe langa cele 2 fire de semnal desenate cu rosu ? Ca Rapberry sa poata comunica cu Latch si Ventilator. Tensiunea care e pe firele de semnal trebuie sa aiba masa comuna cu celelalte module ca sa functioneze. Dar daca te uiti pe schema, Latch-ul si Ventilatorul au deja masa comuna, si se creaza o bucla cu cele 2 fire negre care vin de la Raspberry. Nu stiu daca asta ar fi vreo problema sau nu... Eu as zice ca nu...

screenshot-2.png

Link spre comentariu

M-am sucit... Cred ca e mai bine asa.

Sa o ia semnalul digital mic pe masa de alimentare, decat sa o ia masa de alimentare pe calea semnalului mic.

Si nu mai e nici o bucla asa, in afara de cea facuta cu masa USB-ului, dar care vad ca nu creaza nici o problema (ca am testat deja).

screenshot-4.png

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări