Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune lm723

rony2006

Postări Recomandate

Buna seara,tocmai am terminat o sursa de tensiune reglabila si stabilizata.Elementele de baza sunt un integrat 723 si un tranzistor 2n3055.Are iesirea intre 0-30 si 2A.Acum urmeaza sa le pun intr-o cutie.Spuneti ce parere aveti.O sa va pun si schema electronica mai incolo cand o sa am timp sa o fac pe calculator pentru ca am luat-o dintr-o carte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rony2006

11

• MifTy

5

• ratza

4

• adicontakt

4

cite montaje ai facut pina acuma?personal spun ca arata bine (mai ales daca si functioneaza)!parerea mea sa iti cauti alt traf (ala arata cam urit), sa ii faci si o carcasa, eventul cu un voltmetru(exista "la 38 de mii" niste multimetre mici pe care le poti modifica sa il faci voltmetru fix). problema e ca in ultimul timp nu se mai fac cu ba723 datorita faptulu8i ca schema contine mai multe piese(deci din comoditate).sunt circuite mult mai simple cu lm 317 de ex, daca tu esti multumit de relizarea ta atunci f. bine! mult succes pe viitor

Link spre comentariu

Pana acum am facut multe montaje.Aceeasi idee o am si eu cu montarea unui voltmetru digital pe cutie dar abia acum 2 ore am terminat-o si eram nerabdator sa o punpe forum.Dupa ce o s-o pun in cutie o sa fac si niste poze.Am lucrat la ea aproximativ 4-5 ore cu tot cu corodat(2 ore o durat numai pana am facut proiectarea ca am facut-o cu subleru)Cat despre transformator el este dintr-un incarcator de acumulatori auto, si daca il bag intr-o cutie nu o sa se mai vada ca este urat.Cat despre 723 l-am folosit pentru ca am avut schema si am stiut ca este experimentata si are un randament bun.

Link spre comentariu

foarte frumos lucrat, bravo!!!o mic? sugestie: pentru conectarea bornelor de ie?ire, folose?te sârm? multifilar? mai groas?, de pild? scoate firele dintr-o bucat? de cablu de re?ea cu 3 fire, de cel pu?in 0,75.ah, ?i nu v?d puntea redresoare!!! (e ?i ea pe radiator cumva??? dac? da, pune-o separat!!! asta ca s? n-o încingi degeaba de la 2n3055-ul ?la!!!)?i-a? sugera s? folose?ti o punte de 50 volti/3 amperi... b?nuiesc c? 2 amperi scoate secundarul acela, la 3 amperi e suficient de puternic? puntea s? nu cedeze la curent de sarcin? de 2 amperi pe timp mai îndelungat.ai indica?ie de supracurent??? pentru c? v?d c? sunt 2 rezisten?e de putere, una din ele e traductorul de curent, iar schemele cu 723 folosesc rezisten?a aia ?i pentru indicarea supracurentului...ca s? nu mai facem presupuneri, posteaz? ?i schema!! :yawinkle: ?i ca s? fiu ?i critic:- ai uitat s? prevezi g?urile de fixare a cablajului în cutie!!! :smt005 dar fii lini?tit, e o gre?eal? de încep?tor de care pu?ini au sc?pat...- nu-mi place firul verde, e prea aproape de tranzistorul de putere, eu n-a? risca s? se topeasc? izola?ia din pricina lui!!!vezi dac? nu po?i face un ?trap izolat pe fa?a cu lipituri!!!când faci cutia, nu uita s? faci ?i ni?te g?uri de aerisire, s? poat? radiatorul ?la s?-?i fac? treaba mai u?or!!! dac? ai fi avut în vedere de la bun început c? ai nevoie de cutie pentru surs?, ai fi putut folosi chiar radiatorul în cauz? ca unul din pere?ii cutiei!!

Link spre comentariu

1.Nu am folosit fire groase pentru ca cu acele fire am testat-o doar.2.Puntea redresoare este pusa si ea pe radiator,daca te uiti mai bine o vezi in dreapta tranzistorului.3.Puntea redresoare este destul de buna si mare,cred ca va duce 30 de volti la 2A.4.Nu stiu daca am indicatie de supracurent pentru ca pe scheme erau rezistentele eu le-am pus.5.Schema am luat-o dintr-o reviste veche (nu Tehnium) si cand am timp o s-o desenez in Pcb Wizard.6.Gaurile de fixare nu am m-ai avut timp sa le dau.(vezi m-ai jos de ce).7.Firul verde nu se topeste ca e cu izolatie grosa si am incins radiatorul punand alimentatorul la un motor de 12 volti.8.Nu prea folosesc strapuri izolate pentru ca sunt obisnuit cu strapuri neizolate.9.La cutie m-am gandit si cred ca in spatele radiatorului o sa pun un cooler.10.Avand in vedere pretul de 0 lei pe care l-am cheltuit pe alimentator (ca l-am facut la Palatul Copiilor) nu cred ca ar trebuii sa fac mofturi. :smt016 11.Acolo unde sunt m-ai mult fire rosii ce vin de la puntea de redresare am mai lasat loc de un condensator de 4700 de uF pentru ca nu am avut banii sa m-ai cumpar unu.P.S. Mersi de comentariu :smt039 si ii mai asteapt si pe altii

Link spre comentariu

Felicitari!Mi-am adus aminte ca primul meu montaj (mai serios) a fost facut in 1979 si era exact "sursa reglabila cu 723 si 2n3055" si am facut-o la Casa pionierului de atunci...In fine... functioneaza si in ziua de azi (are 28 de ani impliniti :smt113 ) si imi este inca f. utila. Ce imi pare rau este ca atunci nu am avut de unde sa iau un LED sa-i pun(nu se gaseau in magazine ca acum), iar cand au inceput sa se gaseasca nu mai avea nici un farmec...ii stricam fata...Spor la treaba in continuare...

Link spre comentariu

dac? d?deai clic s-o vezi la dimensiunea original?, ai fi v?zut c? scrie mare "amplificator hi-fi"!!! :smt005

aia e pagina din stanga, pe pagina din dreapta sus e o schema de sursa da se vede ca e alta schema, are un operational, mai multi tranzistori...
Link spre comentariu

Daca ati fi citit mai cu atentie ati fi vazut *5.Schema am luat-o dintr-o reviste veche (nu Tehnium) si cand am timp o s-o desenez in Pcb Wizard.*Oricum cred ca saptamana viitoare o sa fac si o sursa reglabila cu lm317.Mai jos aveti schema sursei pe care vreau sa o fac.

Link spre comentariu

rony2006 uita-te prin datasheet la lm317 (vezi ca sunt datasheeturi de la mai multe firme, ia-l pe ala mai mare) si ai sa gasesti schema asta si multe alte chestii interesante :smt031

Bafta.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări