Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem amplificare full activ cu brum

Postări Recomandate

Va salut,

Intampin o problema legata de bucla de masa (cred) si apelez la experienta dumneavoastra in speranta ca voi rezolva problema.

Sistemul este unul pe 4 cai full activ si se compune astfel (atasez si o schita):

image.thumb.jpeg.63a707640752a36eff94c5b7cb4aac6a.jpeg

- Onkyo TX-DS575X folosit pe post de preamplificator. Preia semnalul de la sursa (deocamdata TV) prin cablu optic. Am scos pe panoul din spate pre-outuri de unde semnalul pleaca la crossover prin cablu RCA-XLR la care s-au realizat conexiunile conform fig.17 din RaneNote 110 - Sound System Interconnection.

image.thumb.png.ccccfa7e6dc46043376a4421adae8ac7.png

De pe iesirea de subwoofer pleaca semnalul spre amplificatorul Onkyo A-8670 prin cablu RCA-RCA.

- crossover activ Behringer CX3400. Pentru intrari am scris mai sus configuratia cablului. Iesirile sunt cu cablu XLR-RCA la care s-au realizat conexiunile conform fig.6 din RaneNote 110 - Sound System Interconnection.

image.thumb.png.5740cff0b10b1b8773a62b0a4782a4c2.png

- Onkyo A-8450, cate o bucata pentru fiecare sectiune bas si inalte.

- Amplificator realizat in regim diy 2 x TDA7294 achizitionat de la @Dj_Dog in urma cu 6-7ani, folosit pentru sectiunea de medii. Acesta e o solutie provizorie. Planuisem sa folosesc un Yamaha AX-500 dar dupa 5 minute de functionare refuza sa mai iasa din protectie.

Cum spuneam, problema este brumul puternic care se manifesta doar pe partea de medii. Am reusit sa reduc brumul la jumatate prin deconectarea masei de semnal de la masa carcasei. Masa carcasei am lasat-o conectata la conductorul de impamantare al socketului IEC.

In aceasta seara urmeaza sa incerc sa deconectez si masa semnalului de masa carcasei de la amplificatorul cu TDA7294. Mufele RCA de pe panoul din spate sunt izolate fata de panou dar masa lor are continuitate cu carcasa. Si acest amplificator are impamantare pe stecher. Celelalte nu au.

O sa incerc si sa inlocuiesc acest amplificator cu cel de pe bas sau inalte sa vad daca brumul se muta pe alt canal, caz in care, teoretic, acest amplificator ar prezenta problema.

Apreciez orice sugestie din partea dumneavoastra referitor la ce ar mai trebui sa verific pentru a putea elimina brumul.

Va multumesc!

LE: Volumul brumului variaza in functie de pozitia potentiometrului de volum al amplificatorului. Cu volumul la minim brumul este inexistent.

Editat de doggovy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Între timp am ajuns acasă și am schimbat amplificatorul cu tda7294 de pe medii cu Onkyo A-8450 de pe bas.

Brumul s-a atenuat mult pe medii dar a apărut si un brum de frecventa mai ridicata pe inalte.

Am desfăcut amplificatorul cu tda7294 sa vad dacă pot sa separ masa de semnal de masa carcasei. Nu am nicio șansă. Totul este conectat la masa: trafo, punte, radiator, potențiometru de volum.

Din ce îmi amintesc, acest amplificator nu avea brum dacă dădeam semnal direct din telefon pe cablu jack-rca stereo..

Conectica am realizat-o eu cu cablu de microfon cu 2 fire și ecran Adam Hall. Toate conexiunile sunt realizate conform Rane Note și le-am verificat și ras-verificat sa nu fi atins din greșeală ceva pe unde nu trebuie.

Link spre comentariu

În amplificatorul cu tda7294 era potențiometru de volum care punea în comun masa semnalului cu cea a carcasei. L-am demontat temporar de pe panou fără nici o schimbare asa ca l-am montat înapoi.

După rocada amplificatoarelor de bas și medii am observat ca pe un canal se aude brumul mai tare. E posibil sa se fi auzit la fel și înainte de rocada și nu am băgat de seama.

@mannx, o sa încerc sa fac strap și pe întrare între pinii 1-3. Mulțumesc pentru sugestie.

Dacă nici asta nu rezolva problema o sa încerc și cabluri interconect și pe întrare și pe iesire cu conexiuni doar pe pinii 1(-) și 2(+).

Credeți că în acest fel pot apărea alte probleme?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, mannx a spus:

Cel puțin unde ți-am indicat ai intrarea inversoare in aer. Folosește cablu de calitate și leagă ecranul la masă în ambele capete.

Nu este în aer. Plus de la rca e legat la pin2, minus de la rca e legat la pin3 iar ecranul e legat doar la pin1 de la xlr.

O sa mai iau o data la puricat cablurile de interconect.

Legat de stratul dintre pinii 1-3 pe xlr de la întrare, înainte sa fac cablurile de interconect am probat cu niște adaptor rca-xlr care au strap intern între pinii 1-3 și nubse auzea nimic. Mi-am adus aminte după ce am făcut postul anterior.

O sa încerc și cu un cablu făcut ca să exclud vreo problema a adaptorilor rca-xlr folosiți.

@mannx, mulțumesc mult pentru timpul acordat pana acum. Revin cu info după ce fac și verificările la interconect.

Link spre comentariu

Am deconectat cablurile de pe întrarea crossoverului și brumul a dispărut. Asta m-a făcut sa caut problema în aceste cabluri.

Am conectat doar plus de la rca la pin2 de la xlr și minus de la rca la pin3 de la xlr, pin1 de la xlr a rămas neconectat. Nici o schimbare, brumul era același.

Apoi am conectat plus rca la pin2 xlr și minus rca la pin1 xlr, pin2 xlr a rămas neconectat. Brumul a dispărut aproape complet.

Se mai aude un brum de la 1 metru de boxa cu volumul la maxim la amplificatoare. Acest brum cred ca provine de la trafo amplificatorului cu tda7294 și variază cu volumul potentiometrului.

Mai am un fâsâit pe înalte care cred ca provine de la crossover. Cred ca asta este nivelul lui de zgomot. Am mai citit review-uri și pare ca mai bine de atât nu poate el.

În ansamblu sunt mulțumit. Nu ma gândeam ca este asa o mare diferență trecerea de la pasiv la activ. 

Las și o poza cu sistemul...

Poze sistem 4 cai activ

Multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări