Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie racitor

yo9hrb

Postări Recomandate

Am facut un asemenea racitor acum 10 ani, omul dorea o lada frigorifica, sa poata pastra pestele la rece, cat sta ziua pe balta, urmand ca seara sa-l bage in congelatorul frigiderului de la pensiune. Am ales varianta cu elemente Peltier deoarece puteam sa le alimentez direct din panoul solar, functioneaza chiar daca variaza puternic tensiunea furnizata de panourile solare. Sa va spun cum am procedat. Am folosit polistiren de 10 cm, din ala negru, grafitat, este mai dur. Initial am incercat cu polistiren alb si am patit o chestie ciudata: A trebuit sa dau gauri de 45mm in polistiren, gauri in care urma sa introduc cilindri de CU. Dupa gaurire, la montajul preliminar, cilindri intrau oarecum fix in gaura, dar pana a doua zi granulele de polistiren ciupite/sparte de carota, s-au  ''dezumflat'' diametrul gaurii a devenit mai mare.  Am construit incinta din polistiren grafitat de 10 cm, lipit cu un fel de spuma poliuretanica speciala pentru lipit polistiren, pe interior am lipit o folie de PVC, mai precis o fata de masa. In exterior, pe canturi, am lipit coltari cumparati de la materiale de constructii, sunt unele din material plastic, care arata ca un cornier si au atasat material textil lat de 10 cm pe ambele laturi. fiind o instalatie mobila, am ales sa lipesc pe exterior cu panza de sac peste care am aplicat un strat de vopsea alba, pe baza de apa, diluantul topeste polistirenul. Atentie ca si prenandez-ul topeste polistirenul. Am ales sa montez elemenele Peltier in afara cutiei, transferul termic sa-l fac prin intermediul unor cilindri de cupru care in interiorul cutiei era fixati pe o tabla de AL care acoperea aproape tot fundul cutiei si un perete lateral, pana la jumatatea inaltimii. O alta mare problema a fost izolarea termica dintre suprafetele celulei Peltier, ceea ce aveam eu, cumparate din China, masurau 35*35 mm si o grosime de 9,5 mm, pe interior nu aveaunici o izolatie, printre acele ''bilute'' vedeam dintr-o parte in alta. M-am chinuit sa injectez silicon, in interior, apoi pe margine am infasurat snur de teflon obtinut prin rasucirea benzii de teflon, cea folosita de instalatori ca inlocuitor prntru fuiorul de canepa. 

Pe o placa de CU de 75*75mm  am montat ''in paralel'' cate 4 elemente, cu pasta termoconductoare, apoi cu acelasi snur de teflon am izolat pe muchie toata constructia, care mai apoi a fost incadrata in polistiren si fixat tortul cu spuma poliutetanica. Partea calda a sistemului de celule era racita cu ajutorul unor radiatoare si coolere recuperate din PC-uri. Aveam patru asemenea sisteme, in total 16 celule Peltier.

Varianta a doua, care racea mult mai bine, a fost sa adaug inca un rand de celule Peltier, adica sistemul arata cam asa: radiatorul intern, cilindru cupru de 10cm lungime, sistemul compus din placile de Al si 4 Peltier, alt cilindru CU de 5cm lungime, inca un rand de placi de Al si celule Peltier, radiator, ventilator. Totul alimentat dintr-un panou solar flexibil, care putea fi impaturit, avea cam 0,8metri *1,8 metri.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

10

• BRANCA

4

• sesebe

3

• daniels

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si acum intrebari:

- Ce putea oferi ac el panou solar?

- Care era (aproximativ) volumul/ dimensiunile incintei?

- Cat de repede racea (estimativ) si la ce temperatura?

Asta pe principiul - daca te mananca undeva, te scarpini :)

Link spre comentariu

Polietilena expandata e mult mai bun izolator termic decat polistirenul expandat/extrudat, in plus nu se faramiteaza, insa nu rezista la soare(UV).

https://airfoam.ro/placi-din-polietilena-expandata/

O idee de racire, mai mult sau mai putin traznita:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=racire+cu+apa+din+put#ip=1

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Ca să iei apă din puț îți trebuie o pompă de la 100 w în sus,depinde de adâncimea fântânii.

Mai e o problemă la astea,fie dai apa utilizată la canal,fie faci recirculare în fântână,caz în care se tulbură...

În plus trebuie să ai fântână...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări