Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie racitor

yo9hrb

Postări Recomandate

Era vorba de racirea mustului pt a nu-i permite fermentarea sau probabil pt a obtine o fermentare la o anumita temperatura si atunci necesarul de putere este clar mare pt ca trebuie sa extragi si energia generata de fermentatie.

Dar chiar si fara energia aia se poate calcula foarte usor energia calorica a apei (cel mai apropiat lichid ce o are docuentata) si se poate vedea ca energia nu-i chiar asa de mica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

10

• BRANCA

4

• sesebe

3

• daniels

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sesebe.Nu cred că răceşte vreun must, aia cere instalație răcire serioasă cu serpentine.Omul vorbeşte de damigene...Clar cei 40w nu vor ajunge la varianta actuală.

Tot nu înțeleg ce vrea cu răcirea.Şi la producători vinurile se țin în pivnițe...

Link spre comentariu

Vinul se tine la temperatura scazuta. Ideal pivnita, dar n-am. De aceea apelez la solutia asta. Nu racesc must, ca n-am de ce. Dupa ce-l trag de pe drojdie, trebuie sa-l tin undeva intre 12 si 15 grade. Daca iarna asta este ca cea trecuta, nu reusesc sa am temperatura asta in garaj. 

Nu ma doare foarte tare capacitatea calorica a apei/ vinului, eu am facut calculul caldurii care imi intra prin izolatie (cunoscand lambda polistirenului, temperatura exterioara si cea interioara si suprafata totala a cutiei). Avand in vedere ca (lambda) polistirenului este 0.04W/m*k, suprafata cutiei este vreo 10mp, grosimea polistirenului este 0.1m, iar diferenta de temperatura 10 grade (de fapt este mai mica, dar pentru calcule iese mai usor cu 10), rezulta fix 40W. Se va raci greu, dar nu-mi trebuie racire rapida. Oricum am elemente peltier de 120W (in total), ma joc cu ele si vedem ce iese.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, validae a spus:

Nu știu dacă ideea proiectului a fost influențată (și) de recenta apariție la ,,Arena leilor,, a unui ,,inventator,, român care susține că va revoluționa industria auto prin răcirea habitaclului cu elemente Peltier montate în uși.

Omul zicea ca are brevet. Bănuiesc ca pe peltier nu se poate sa nu aibe nimeni brevet. Ori peltier ul este mare consumator și randament mic. Cu ce peltier răcești vara o mașină? Care are 50° în ea? Zicea ca este în discuție cu o firma de mașini. Cu peltier niciodată nu vei raci eficient o mașină. 

Link spre comentariu
Acum 33 minute, yo9hrb a spus:

Vinul se tine la temperatura scazuta. Ideal pivnita, dar n-am. De aceea apelez la solutia asta. 

Sunt pe YT diverse solutii de racire cu peltier. Se bazeaza pe recirculare. E vorba de un modul peltier pus pe un radiator de procesor PC cu partea calda, iar pe partea rece se pune ceva prin care trece lichidul care trebuie racit. Lichidul e recirculat cu o pompa mica. Sunt  variante si cu o automatizare prin care poti seta o temperatura. Dai doua gauri prin dopul damigenei si recirculi vinul ca sa aibe temperatura care o doresti. Sistemul il poti pune pe cutia izolata, in cutie cobori doar 2 furtunuri.

Link spre comentariu

Ce-i ăla must ținut la 12-15 grade??Pentru vin,ca să fermenteze,e prea puțin.Pentru must ca să se păstreze nefermentat e prea puțin!.

Sunt metode de păstrare a mustului şi fără cameră răcită.Trebuie o documentare,dacă despre asta e vorba.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, yo9hrb a spus:

Vinul se tine la temperatura scazuta. Ideal pivnita, dar n-am. De aceea apelez la solutia asta. Nu racesc must, ca n-am de ce. Dupa ce-l trag de pe drojdie, trebuie sa-l tin undeva intre 12 si 15 grade. Daca iarna asta este ca cea trecuta, nu reusesc sa am temperatura asta in garaj. 

Nu ma doare foarte tare capacitatea calorica a apei/ vinului, eu am facut calculul caldurii care imi intra prin izolatie (cunoscand lambda polistirenului, temperatura exterioara si cea interioara si suprafata totala a cutiei). Avand in vedere ca (lambda) polistirenului este 0.04W/m*k, suprafata cutiei este vreo 10mp, grosimea polistirenului este 0.1m, iar diferenta de temperatura 10 grade (de fapt este mai mica, dar pentru calcule iese mai usor cu 10), rezulta fix 40W. Se va raci greu, dar nu-mi trebuie racire rapida. Oricum am elemente peltier de 120W (in total), ma joc cu ele si vedem ce iese.

Sa zicem ca ai calculat bine (desi am ceva indoieli) si iti trebuie racire de 40W.

Din cauza eficientei foarte scazute a elementelor peltier  care este indeva intre 5% si max 20-30% (pt diferenta foarte mica de temperatura) tot nu-i suficient un element de 40W. Probabil iti trebuie cam 180-250W energie pompata in elementele peltier. Un compresor standard de frigider are putere consumata undeva intre 110 si 160W si se foloseste cu termostat cu durata de functionare de 20-40% in functie de necesitati avind si o eficienta de transfer de 3-5 ori, adica pt a transfera 30W consumi 10W sau mai putin.

Fa si tu calculul: cu peltier consumi 180-250W iar cu un compresor de frigider vei consuma undeva putin peste 10W.

Uite de unde m-am inspirat pt calcul: https://www.meerstetter.ch/customer-center/compendium/71-peltier-element-efficiency

Alte exemple de calcule: https://www.cuidevices.com/catalog/resource/peltier-app-note.pdf?gclid=CjwKCAjwvfmoBhAwEiwAG2tqzEXYvBN9E58feWdfOBRpEu9uP4kI23bsVatM6VKsVj0OFNSqvf7vFhoCYtMQAvD_BwE

Si un experiment unde rezulta o eficienta de racire de 2% : https://rimstar.org/science_electronics_projects/peltier_effect_module_cooling_efficiency_test.htm

Un calculator online: https://thermalbook.wordpress.com/thermoelectric-cooler-performance-calculator/

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 58 minute, BRANCA a spus:

Ce-i ăla must ținut la 12-15 grade??Pentru vin,ca să fermenteze,e prea puțin.Pentru must ca să se păstreze nefermentat e prea puțin!.

Sunt metode de păstrare a mustului şi fără cameră răcită.Trebuie o documentare,dacă despre asta e vorba.

Eu vorbesc de vin. Mustul sta la temperatura care trebuie. Dupa ce se termina fermentarea si este vin, atunci intervine racitorul.

Link spre comentariu

Spatiul are vreo 100 mc, cam greu de ventilat. Si umezeala cam conteaza. 

Cat despre agregatul frigorific, sunt convins ca e cea mai buna solutie. Din pacate n-am unul disponibil, n-am cu ce sa-l incarc, si nici n-am sculele necesare.

Voi incerca chestia asta, sa vad cum merge, ca alta solutie n-am pentru moment. Daca nu merge, gasesc altceva.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa incarci nimic, efectiv cumperi un dozator de apa SH de pe olx, si doar muti instalatia din el, in lada ta, fara sa intervii asupra ei. Deci nu ai nevoie sa sudezi, incarci cu freon. Spun asta pt ca am facut si eu ceva asemanator.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, daniels a spus:

eu la varianta asta ma refer

si una cu compresor 

Am inteles ce ai vrut sa zici, la apa merge, dar vinul nu prea merge sa-l circuli. Nu stiu de ce, nu sunt oenolog, doar bautor. Vinul trebuie sa stea linistit.

Acum 26 minute, RealAlex a spus:

Nu trebuie sa incarci nimic, efectiv cumperi un dozator de apa SH de pe olx, si doar muti instalatia din el, in lada ta, fara sa intervii asupra ei. Deci nu ai nevoie sa sudezi, incarci cu freon. Spun asta pt ca am facut si eu ceva asemanator.

Nu stiu cum arata in dozator pe interior. Sa vad daca gasesc unul sa arunc o privire.

Link spre comentariu

Vinul se oxideaza in contact cu aerul. Daca circuitul e inchis nu ar fi asta o problema. O problema ar fi ca se tulbura. Vinul chiar daca a stat din fermentat tot face drojdie pe fundul butoiului. Ar trebui ca vinul sa fie limpezit si tratat sa nu mai fermenteze. Sunt persoane care nu agreaza deloc tratarea vinului.

Link spre comentariu

Nici eu nu sunt fan al metabisulfitului. Cred ca voi incerca anul asta limpezirea cu bentonita. La o damigeana, ca daca nu-mi place mai raman celelalte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări