validae Postat Octombrie 5, 2023 Partajează Postat Octombrie 5, 2023 De vreme ce unii postează continuu întrebări cu o tentă cel puțin ignorantă, cred că locul acestui topic ar fi la Secțiunea începătorilor sau Discuții diverse . Alții, deși pare că au ,,digitalul,, în sânge încă de la grădiniță, nu posedă unele noțiuni teoretice de bază. La început a fost dioda cu vid (Edison)....apoi după descoperirea lui Lee de Forest au evoluat și restul.Nu a început electronica direct de la cipuri Intel, a început mai întâi cu relee, cu tuburi și apoi cu tranzistori. Dacă (unii) ați avea bunăvoința să mai lăsați un pic Tik-tok sau feisbucul și timpul ăla să-l dedicați unor lecturi de teorie (de bază)a electricității, ați evita să vă faceți de râs pe un topic tehnic și nu unul oricare, ci unul care are la bază primele componente electronice active de la care a început electronica. Închipuiți-vă prin absurd un ,,lămpar,, bătrân care ar intra acum pe un forum al programatorilor, ca să-i bulverseze cu întrebări de genul ,,Dar ce-i ăla ,,bit,, până la urmă ?,,.Și de ce nu se folosesc semnale sinusoidale în digital ? Cam ce reacții ar primi la asemenea întrebări ? Dl. @dumitrumy a răspuns clar și cu simulare de ce se folosește semnalul dreptunghiular pentru teste la amplificatoarele cu tuburi (sau lămpi dacă vreți). Dacă nu s-a înțeles nici așa, nu mai e nicio speranță... Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2023 Acum 40 minute, validae a spus: De vreme ce unii postează continuu întrebări cu o tentă cel puțin ignorantă, cred că locul acestui topic ar fi la Secțiunea începătorilor sau Discuții diverse . Alții, deși pare că au ,,digitalul,, în sânge încă de la grădiniță, nu posedă unele noțiuni teoretice de bază. La început a fost dioda cu vid (Edison)....apoi după descoperirea lui Lee de Forest au evoluat și restul.Nu a început electronica direct de la cipuri Intel, a început mai întâi cu relee, cu tuburi și apoi cu tranzistori. Dacă (unii) ați avea bunăvoința să mai lăsați un pic Tik-tok sau feisbucul și timpul ăla să-l dedicați unor lecturi de teorie (de bază)a electricității, ați evita să vă faceți de râs pe un topic tehnic și nu unul oricare, ci unul care are la bază primele componente electronice active de la care a început electronica. Închipuiți-vă prin absurd un ,,lămpar,, bătrân care ar intra acum pe un forum al programatorilor, ca să-i bulverseze cu întrebări de genul ,,Dar ce-i ăla ,,bit,, până la urmă ?,,.Și de ce nu se folosesc semnale sinusoidale în digital ? Cam ce reacții ar primi la asemenea întrebări ? Dl. @dumitrumy a răspuns clar și cu simulare de ce se folosește semnalul dreptunghiular pentru teste la amplificatoarele cu tuburi (sau lămpi dacă vreți). Dacă nu s-a înțeles nici așa, nu mai e nicio speranță... Am zis că la frecvente jose și semnal sqw trafu intra in saturație iar în situatia asta măsurătorile nu sunt relevane, dar tu citești pe sărite și răspunzi că la rubrica ta preferata "Discuții diverse" Mai este un deștept care tot întreabă cum arată curentul de magnetizare, probabil are impresia că stă de vorbă cu tovarăși lui te țuică. Atotluminatule cum trebuie sa fie tr, ideal...unu la intamplare...unu anume? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 5, 2023 Partajează Postat Octombrie 5, 2023 Chiar și felul în care intră (sau nu) în saturație îți oferă niște date în plus față de o sinusoidă pură.Trebuie să vină dl. miticamy cu o simulare explicativă și pentru asta ? Cum scriam mai sus, încercați totuși să mai citiți și altceva...nu rămâneți cramponați doar în ce știați până acum. Rubrica Discuții diverse e doar una din secțiunile moderate de mine și nicidecum ,,cea preferată,, iar dacă nu păstrați un ton civilizat în conversații, să știți că pot interveni oriunde e nevoie.... Link spre comentariu
dark_angel Postat Octombrie 5, 2023 Partajează Postat Octombrie 5, 2023 La incepatori este locul potrivit ca sa le mai tai din aerele unora de pe aici. Ce sa-i faci daca unii au crescut cu Gheba si altii cu Gheboasa-> rezultatele se vad!! Eu recunosc ca sunt dintre cei "mai vechi" si nu ma bag in seama la programatori dar invers sunt cativa postaci de serviciu care le stiu ei pe toate si se impiedica in semnalele dreptunghiulare si tot o cotesc spre 1 si 0 fara izbanda. Se pare ca nu a mai stiut AI-ul lui antemir (cu care umplea bodega o vreme) raspunsul la intrebarea cu reactantele transformatorului polonez. Cam nasol, nu e asa? Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) Raspunsul la numele topicului "Teste de performanta => Semnal dreptunghiular" este foarte foarte simplu dar unii nu reusesc sa-l inteleaga iar altii se fac ca nu-l inteleg. Folosint un semnal dreptunghiular (aproape dreptunghiular pt ca dreptunghiularul ideal nu poate exista decit in teorie pt ca implica slewrate infinit) se poate vizualiza pe o singura imagine comportamentul unui amplificator intr-o banda foarte larga de frecventa. Dar pt aceasta, persoanele ce privesc acea imagine, trebuie sa o si inteleaga iar topicul acesta demonstreaza fara drept de apel ca aproape nimeni dintre cei ce posteaza in el nu intelege cum sa interpreteze aceasta masuratoare cu semnal dreptunghiular iar ca sa-si ascunda nestiinta sau neintelegerea fenomenului se leaga de alte aspecte fara pic de relevanta. Dece calibrarea sondelor de osciloscop e face cu semnal dreptunghiular??? Acum o sa urmeze o discutie de citeva pagini ca ce legatura are osciloscopul cu amplificatorul audio, eventual pe tuburi. Editat Octombrie 6, 2023 de sesebe Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) Acum 42 minute, sesebe a spus: ca sa-si ascunda nestiinta sau neintelegerea fenomenului se leaga de alte aspecte fara pic de relevanta. Sa traiti Sefu'! V-ati baut cafeaua? Cand am pus simularea eram dupa un chef cu mult vin si nu mi-am dat seama ce fac, scuze. Dar indraznesc sa va intreb, de ce nu este relevanta pentru frecventa joasa la un traf polonez gasit pe net? EDIT: ce traf ai alege dintre cele 3? Editat Octombrie 6, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 Chiar nu te inteleg @miticamy. Postarea ta exemplifica foarte bine ceea ce spuneam si eu. Tu esti chiar unul dintre cei ce chiar au inteles si au si explicat foarte bine fonomenul. Probabil ca tu nu ai baut inca cafeaua. Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) 1 hour ago, dumitrumy said: Sa traiti Sefu'! V-ati baut cafeaua? Cand am pus simularea eram dupa un chef cu mult vin si nu mi-am dat seama ce fac, scuze. Dar indraznesc sa va intreb, de ce nu este relevanta pentru frecventa joasa la un traf polonez gasit pe net? EDIT: ce traf ai alege dintre cele 3? Confundati lucrurile,prima poza reprezinta caracteristicile trafului SE pentru GM70 facut de polonezi,iar chestiile de mai jos reprezinta probabil o simulare cu 6l6 pentru acelasi traf??? Un fel de zacusca!O gramada de prostii debitate fara niciun suport real,multa vorba si nimic concret...Sa spuna careva clar cand un amplificator suna bine sau nu! Cum faceti asta? Din simulari? Din grafice pe hartie? Mai era unul pe aici care facea simulari in Paint...Faceti dom'le o lista cu conditii si grafice pentru care un amplificator suna bine...dupa parerea voastra... Editat Octombrie 6, 2023 de gedd135 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) 1 oră în urmă, gedd135 a spus: O gramada de prostii debitate fara niciun suport real,multa vorba si nimic concret. Din postari te stiu un om agresiv, nu as dori sa interactionez cu dumneata nici la coada la LIDL. Nu este postat in topicul dumitale, si alti forumisti au voie sa abereze daca nu se leaga de realizarile dumitale. Ma doare la bascheti cum suna un amplificator pe lampi, faceti-va viata frumoasa ca nimeni nu este deranjat cum traiti. Aici este o incercare de a lamuri cu mijloace modeste cam cu ce se mananca traful de iesire intrun amplificator SE, indiferent daca este cu lampi, bipolari, FET-uri. Si asta la frecventa joasa pt ca la inalte eu nu am acces la un model de traf ce sa contina si capacitatile parazite. Simularea cu traf ideal arata ca la frecventa joasa atenuarea este data doar de inductanta primarului, nu ca traful "nu poate sa redea joasele" cum va exprimati pe aici. Eu nu fac simulari la "muzica' ci la semnale electrice pe care le generam tot electronic cum dorim. Daca te deranjeaza asa mult, nu ma supar daca vorbesti cu moderatorii sa mai spliteze si topicul acesta si sa-l mute la bodega. Eu dialoghez cu oameni care pur si simplu doresc sa interactioneze pe subiect, nu cu savanti si realizatori de exceptie. Asta nu inseamna ca nu urmaresc (si unele realizari le admir sincer) tot ce se posteaza la audio sau in general ce mai fac alti romani ce si-au ales domeniul electronicii. Chiar si la un nivel mai modest, tot ce am realizat material in viata, toata hrana si darile la stat sunt obtinute cu letconul si osciloscopul. Dupa 50 ani de fludor in nas sper ca am dreptul sa scriu pe un forum de electronica. Daca vrei sa prezinti amplificatorul care parca nu are reactie, ataca-l cu 50Hz la jumatate din putere si pune sonde atat la iesire cat si la intrare. Sa vedem daca apare acel defazaj din simulari. Editat Octombrie 6, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 In scop didactic repostez măsuratorile (la 10KHz) unui PP cu tuburi din trecut, după mine (și alti ascultători) suna bine la vremea lui: Sus este CH1 cu semnalul pe sarcină rezistivă de 8R și jos CH2 cu semnalul generatorului. Semnalul driver-ului cu atenuare x10 (adică 100,6Vvv) ca să nu existe și alte discuții inutile: Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) 48 minutes ago, dumitrumy said: Din postari te stiu un om agresiv, nu as dori sa interactionez cu dumneata nici la coada la LIDL. Nu este postat in topicul dumitale, si alti forumisti au voie sa abereze daca nu se leaga de realizarile dumitale. Ma doare la bascheti cum suna un amplificator pe lampi, faceti-va viata frumoasa ca nimeni nu este deranjat cum traiti. Aici este o incercare de a lamuri cu mijloace modeste cam cu ce se mananca traful de iesire intrun amplificator SE, indiferent daca este cu lampi, bipolari, FET-uri. Si asta la frecventa joasa pt ca la inalte eu nu am acces la un model de traf ce sa contina si capacitatile parazite. Simularea cu traf ideal arata ca la frecventa joasa atenuarea este data doar de inductanta primarului, nu ca traful "nu poate sa redea joasele" cum va exprimati pe aici. Eu nu fac simulari la "muzica' ci la semnale electrice pe care le generam tot electronic cum dorim. Daca te deranjeaza asa mult, nu ma supar daca vorbesti cu moderatorii sa mai spliteze si topicul acesta si sa-l mute la bodega. Eu dialoghez cu oameni care pur si simplu doresc sa interactioneze pe subiect, nu cu savanti si realizatori de exceptie. Asta nu inseamna ca nu urmaresc (si unele realizari le admir sincer) tot ce se posteaza la audio sau in general ce mai fac alti romani ce si-au ales domeniul electronicii. Chiar si la un nivel mai modest, tot ce am realizat material in viata, toata hrana si darile la stat sunt obtinute cu letconul si osciloscopul. Dupa 50 ani de fludor in nas sper ca am dreptul sa scriu pe un forum de electronica. Daca vrei sa prezinti amplificatorul care parca nu are reactie, ataca-l cu 50Hz la jumatate din putere si pune sonde atat la iesire cat si la intrare. Sa vedem daca apare acel defazaj din simulari. Modest facem modest suna....rezultate pe masura,repet,care e legatura dintre traful ala pt GM70 de la Toroidy si simularea aia modesta/aberanta cu 6l6? Ma rog,fiecare trage pe nas ce crede/poate dupa posibilitati...dumneata fludor,eu prefer aerul curat...Fiecare traieste dupa cum a fost in stare,scoli facultati etc...Daca dumneata ai posibilitati modeste,asta e,dar nu veni cu aberatii tehnice! Nu sustine ineptii...Repet intrebarea,care e legatura dintre caracteristicile trafului pt. GM70 de la polonezi si "simularea" cu 6l6?? P.S. Eu nu merg la Lidl... Pai "buo$$" ,cum vrei tu sa elucidezi cu mijloace modeste niste fenomene complexe de genul celor ce se intampla in banalul transformator?? Uite prima aberatie sustinuta de dumneata...i-auzi,cu mijloace modeste sa lamuresti chestii complexe...noaptea minții.... Editat Octombrie 6, 2023 de gedd135 Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 (editat) 58 minutes ago, dumitrumy said: Din postari te stiu un om agresiv, nu as dori sa interactionez cu dumneata nici la coada la LIDL. Nu este postat in topicul dumitale, si alti forumisti au voie sa abereze daca nu se leaga de realizarile dumitale. Ma doare la bascheti cum suna un amplificator pe lampi, faceti-va viata frumoasa ca nimeni nu este deranjat cum traiti. Aici este o incercare de a lamuri cu mijloace modeste cam cu ce se mananca traful de iesire intrun amplificator SE, indiferent daca este cu lampi, bipolari, FET-uri. Si asta la frecventa joasa pt ca la inalte eu nu am acces la un model de traf ce sa contina si capacitatile parazite. Simularea cu traf ideal arata ca la frecventa joasa atenuarea este data doar de inductanta primarului, nu ca traful "nu poate sa redea joasele" cum va exprimati pe aici. Eu nu fac simulari la "muzica' ci la semnale electrice pe care le generam tot electronic cum dorim. Daca te deranjeaza asa mult, nu ma supar daca vorbesti cu moderatorii sa mai spliteze si topicul acesta si sa-l mute la bodega. Eu dialoghez cu oameni care pur si simplu doresc sa interactioneze pe subiect, nu cu savanti si realizatori de exceptie. Asta nu inseamna ca nu urmaresc (si unele realizari le admir sincer) tot ce se posteaza la audio sau in general ce mai fac alti romani ce si-au ales domeniul electronicii. Chiar si la un nivel mai modest, tot ce am realizat material in viata, toata hrana si darile la stat sunt obtinute cu letconul si osciloscopul. Dupa 50 ani de fludor in nas sper ca am dreptul sa scriu pe un forum de electronica. Daca vrei sa prezinti amplificatorul care parca nu are reactie, ataca-l cu 50Hz la jumatate din putere si pune sonde atat la iesire cat si la intrare. Sa vedem daca apare acel defazaj din simulari. Modest facem modest suna....rezultate pe masura,repet,care e legatura dintre traful ala pt GM70 de la Toroidy si simularea aia modesta/aberanta cu 6l6? Ma rog,fiecare trage pe nas ce crede/poate dupa posibilitati...dumneata fludor,eu prefer aerul curat...Fiecare traieste dupa cum a fost in stare,scoli facultati etc...Daca dumneata ai posibilitati modeste,asta e,dar nu veni cu aberatii tehnice! Nu sustine ineptii...Repet intrebarea,care e legatura dintre caracteristicile trafului pt. GM70 de la polonezi si "simularea" cu 6l6?? Mai jos demontam aberatiile alui forumist,cum ca semnalul dreptunghiular este o suma de semnale sinusoidale...Unde naiba vedeti voi in cursul de semnale de la facultate aberatia asta? puneti mana si cititi teoria,nu aberatiile oricarui Gigel de pe net.... Editat Octombrie 6, 2023 de gedd135 Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 Poftim,teoria semnalului dreptunghiular...unde naiba vedeti voi o suma de semnale sinus????? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 6, 2023 Partajează Postat Octombrie 6, 2023 Citește mai departe, vezi 5.6.2. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 6, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2023 Acum 2 minute, UDAR a spus: Citește mai departe, vezi 5.6.2. Lasa-l, lasa-l.... Link spre comentariu
Postări Recomandate