Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste de performanta => Semnal dreptunghiular

sonic11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 228
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 6 ore, sonic11 a spus:

La tranzistori nu exista problema asta, etajele cele mai ordinare pot amplifica cu succes aqw.

Sqw este CA căci schimba polaritatea la fiecare trecere prin 0 dar la palier exista o componentă continua pe durata palierului, adică atât timp cât suntem la Ton.

Deci este clar că miezul intra in saturație la frecvențe joase, lucru care nu s-ar întâmpla cu semnal sinusoidal.

Trecem peste faptul ca au existat amplificatoare cu tranzistori cu transformatoare de iesire...si cumva trebuiau masurate si performantele lor.

Un transformator bun nu ar trebui sa se satureze, defunctul Valderama cataloga montajele cu tentative de transformatoare de iesire drept "flasnete". A avut cateva meciuri in picioare cu adigh si der_doktor pe subiect.

Tu stii ce forma are curentul de magnetizare al unui transformator de iesire? Hai sa presupunem ca ai un semnal sinusoidal in anodul lampii, ce forma are??!!

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Marian a spus:

Traful daca e bine facut nu afecteaza forma de unda ( atata vreme cat frecventa este una menajabila pentru miez ).

De ani de zile atatia utilizatori spun asta la sectiunea cu tuburi in diferite topicuri dar aparent unii nu vor sa priceapa.

Acum 10 ore, Marian a spus:

... la tranzistori insa daca imi spuneai aceleasi lucru ( ca n-ai ce sa cauti cu teste pe dreptunghiulara ) te trimiteam la citit fara prea multe comentarii.

Exista carti de specialitate din anii de glorie ai tuburilor (194x-196x) si acolo sunt prezentate in detaliu teste cu semnale dreptunghiulare. Nu a inventat nimeni apa calda cand au aparut tranzistorii.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, dark_angel a spus:

Trecem peste faptul ca au existat amplificatoare cu tranzistori cu transformatoare de iesire...si cumva trebuiau masurate si performantele lor.

Un transformator bun nu ar trebui sa se satureze, defunctul Valderama cataloga montajele cu tentative de transformatoare de iesire drept "flasnete". A avut cateva meciuri in picioare cu adigh si der_doktor pe subiect.

Tu stii ce forma are curentul de magnetizare al unui transformator de iesire? Hai sa presupunem ca ai un semnal sinusoidal in anodul lampii, ce forma are??!!

Acum 17 ore, dark_angel a spus:

De ani de zile atatia utilizatori spun asta la sectiunea cu tuburi in diferite topicuri dar aparent unii nu vor sa priceapa.

Exista carti de specialitate din anii de glorie ai tuburilor (194x-196x) si acolo sunt prezentate in detaliu teste cu semnale dreptunghiulare. Nu a inventat nimeni apa calda cand au aparut tranzistorii.

In primul rand nici măcar nu ar trebui să-ți răspund la felul cum ai considerat tu să-mi vorbești.

Nu mai cita useri, pune mana și detaliază daca tot te crezi profesor.

Traful intra mult mai repede in saturație cu semnal dreptunghiular la frecvențe joase, moment în care măsurătorile nu mai pot fi corecte.

Forma de unda este deformată pentru simplul fapt că miezul intra in saturație.

In linkul pus de @simson sunt testate niste tr. rasate nu flajnete cu crezi tu și se vede clar intrarea în saturație a miezurilor la fj.

Acum 16 ore, cdinu332 a spus:

Vă irosiți timpul cu explicații. 

Măcar să fie utile celor care vor să învețe. 

Fără semnal dreptunghiular n-aveam să știu ce petarde de trafuri era să le iau de bune.  Și nu doar asta. 

Sunt curios cum ai testat tu? și ce ai făcut cu ele? le-ai folosit la tuning auto!? Parca asta era pasiunea ta.

Link spre comentariu
La 04.10.2023 la 6:24, Marian a spus:

Palierul ala de la dreptunghiulara nu este componenta continua, ci este Ton

@Marian, stiu ce e curent continuu, stiu ce e curent alternativ si ce inseamna combinarea lor. Eu faceam referile la afirmatua ta de mai sus, anume ca acel paler nu este componenta continua. Adica ce este, ce reprezinta inaltimea acelui palier? Cât tine palierul, prin traf nu trece curent? Ce e ala Ton? Cred ce exprimarea a fost putin ambigua, de aceea comentam, nu de dragul contrazicerii!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Oricum refuz sa mai raspund tehnic pe topicul asta, nu merita efortul.

Intuitiv, @icar are dreptate, nu exista Ton in audio. Lampa controleaza in mod continuu curentul prin ea. Comparatia pe care incerci sa o faci cu sursele in comutatie este incorecta. Cum exista resetarea miezului la SE? Aici se poate face comparatie cu SMPS, dar doar din pct. de vedere al miezului. Adica ar fi o  echivalare cu flyback CCM unde curentul nu mai ajunge la zero. Dar comparatia se opreste aici, la flyback dioda redresoare face separarea intre cele 2 faze, la SE sarcina este in alternativ, lampa controleaza mereu curentul, indiferent de faza-mai exact indiferent de alternanta.

switchmode-2-2-1.jpg

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Marian a spus:

Sunteti ironic, nu? 

Ca refuz sa cred ca intrebarea e pe bune...

Oricum refuz sa mai raspund tehnic pe topicul asta, nu merita efortul.

Și ce te costa sa răspunzi?

@icarnu pare genul de ironic.

Probabil ca te consideri vreun "guru" în ale electronicii și nu te obosești sa răspunzi la întrebări simple?

Link spre comentariu
2 hours ago, octav_ro2002 said:

Și ce te costa sa răspunzi?

@icarnu pare genul de ironic.

Probabil ca te consideri vreun "guru" în ale electronicii și nu te obosești sa răspunzi la întrebări simple?

Probabil am concluzionat ca nu se poate ajunge nicaieri continuand. 

Probabil pentru ca e strict alegerea mea ce si unde scriu.

Probabil ca sunt si mod aici si daca-mi mai vii cu tupeul asta fara sa fi contribuit cu nimic... probabil ca te trimit la plimbare :)

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări