Marian Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 @sonic11 are dreptate in felul lui ( in fapt fiecare dintre voi aveti dreptate in felul vostru ), daca nu place urechii omul nu cumpara ( e suta la suta valabil si la tranzistori ). Tot la fel de adevarat este ca o dreptunghiulara perfecta ar putea avantaja armonici impare si asta strica "magia" lampilor. Dar nu trebuie sa va contrati unul pe celalalt, e suficient sa contra-argumentati. Spre exemplu eu nu sunt de acord cu ideea ca tranzistorii sunt mai lenti decat lampile ( idee promovata de Gedd ). Daca te uiti la timpii de raspuns ai mosfetilor moderni pe carburi iti pica fata... Dar in fine, nu despre asta este vorba. O sa inchid temporar topicul pana maine dimineata cand fac curat aici si mut offtopicul in subiect nou, apoi redeschid. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Am scos discutia despre dreptunghiular aici in topic nou. Deci puteti continua dezbaretea pe subiectul asta aici. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 3, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Acum 18 ore, simson a spus: Vrei, nu vrei, testul cu semnal dreptumghiular este chiar la nivel de scriptura, ceva elementar, care sta la baza verificarii oricarui element amplificator.Binenteles daca se poate interpreta. Ca fapt divers uite un link unde au fost verificate calitatile a diferite trafuri de iesire intr-un etaj final cu B300. Acum, dupa parerea dvs.care nu agreati semnalulSQW, cum trebuia facut testul de calitate ? Cu muzica, ascultat de cine ? Ce muzica: clasica, jaz, rocK? http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html Că nu vreau eu sa agreez testul cu sqw este o alta poveste dar premizele sunt eronate, duc miezul in spre saturație că sa vad viteza de creștere acolo unde traful de-abia mai poate functiona, semnalul sqw tinde către triungi...ori pe mine nu mă interesează să am miezul saturat. Acum ceva timp credeam în Biblia voastră...sqw arata bine, simetric...etc. dar suna că un c..r. PS. Nu trebuie sa fi de acord cu mine.... Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Am inteles. Dar intrebarile referitoare la link, raman fara raspuns ? Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 3, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Acum 50 minute, simson a spus: Am inteles. Dar intrebarile referitoare la link, raman fara raspuns ? Chiar și prin testul asta "chinuit" se poate observa calitatea miezului...asta daca tot vrei să-ți răspund la întrebare. Se merge pe premiza că dacă poate domle sqw poate și sinus unde el lucrează cel mai bine, dar dv. nu ascultați sqw, ascultați muzică sau poate greșesc. Deci eu sunt interesat de cum arată sinusoida la capetele benzii și cât de liniar este...ce atenuări am la capele benzii...THD, etc. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 1 hour ago, sonic11 said: duc miezul in spre saturație Nu forma de unda dicteaza regimul de functionare al miezului ci tipul de control al acestuia. La PP fiecare cadran este reprodus de cate una dintre lampi, deci ca-i dreptunghi sau sinus, traful primeste tot curent alternativ. La SE condul inseriat cu primarul elimina componenta continua, deci, din nou, traful primeste curent alternativ, fie ca-i sinus, fie triunghiu, fie dreptunghi fie nu stiu ce forma de unda arbitrara. Pana si eu stiu lucrurile astea, si n-am lucrat niciodata cu lampi, dar e simplu de dedus uitandu-le la schema. Sigur, dreptunghiul ar putea creste usor variatia de inductie in miez pentru ca tine mai mult in timp tensiunea pe fiecare semialternanta fata de sinus ( ai palier ), dar componenta este tot alternativa, si am mari indoieli ca se satureaza miezul daca e calculat corespunzator. Nu uita de UPS-uri, o gramada sunt cu traf din asta "de retea" si lucreaza desigur cu dreptunghiulara, dar e PP, deci CA. Esti prea categoric si prea refractar la anumite chestiuni ce tin de teorie. Sigur, nu asculti dreptunghiul, insa testul pe forma asta de unda iti da totusi niste indicii despre capabilitatile amplificatorului. Este testul asta optional la lampi? Probabil ca da. Este inutil? Nu cred. Cel putin nu pana nu mi se va dovedi tehnic contrariul. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 (editat) Bun, daca semnalul e oricum alternativ, miezul nu se satureaza, atunci de ce dreptunghiul se deformeaza atit de tare? Pana la urma ce reflecta acest test? Deformeaza sunetul? In ce mod? Editat Octombrie 3, 2023 de icar Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 3, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Acum 1 oră, Marian a spus: Nu forma de unda dicteaza regimul de functionare al miezului ci tipul de control al acestuia. La PP fiecare cadran este reprodus de cate una dintre lampi, deci ca-i dreptunghi sau sinus, traful primeste tot curent alternativ. La SE condul inseriat cu primarul elimina componenta continua, deci, din nou, traful primeste curent alternativ, fie ca-i sinus, fie triunghiu, fie dreptunghi fie nu stiu ce forma de unda arbitrara. Pana si eu stiu lucrurile astea, si n-am lucrat niciodata cu lampi, dar e simplu de dedus uitandu-le la schema. Sigur, dreptunghiul ar putea creste usor variatia de inductie in miez pentru ca tine mai mult in timp tensiunea pe fiecare semialternanta fata de sinus ( ai palier ), dar componenta este tot alternativa, si am mari indoieli ca se satureaza miezul daca e calculat corespunzator. Nu uita de UPS-uri, o gramada sunt cu traf din asta "de retea" si lucreaza desigur cu dreptunghiulara, dar e PP, deci CA. Esti prea categoric si prea refractar la anumite chestiuni ce tin de teorie. Sigur, nu asculti dreptunghiul, insa testul pe forma asta de unda iti da totusi niste indicii despre capabilitatile amplificatorului. Este testul asta optional la lampi? Probabil ca da. Este inutil? Nu cred. Cel putin nu pana nu mi se va dovedi tehnic contrariul. Nu vreau sa fiu rău...da nu vad condesatorul și la palier nu vad nici o tensiune alternativă. Cât timp tine palierul ai o tensiune x continua, +-x volți palier pozitiv sau negativ. Nu baga în discuție ups-urile că acolo nu ne interesează dacă este deformată forma de unda. Lucru asta poți să-l vezi cu un dif căruia îi aplici semnal sqw și ai să vezi că la palier pozitiv membrana sta in fata nemișcată până la trecerea în 0 după care coboară și sta jos apoi ciclul se repetă. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 La dreptunghiular se saturează miezul mai mult ca la sinusoidal... la frecvente mari mai mult decât la frecvențe mici.... apropo de condensator cred ca Marian a confundat simbolul sursei de 180v cu un cond. electrolitic... Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 https://sound-au.com/articles/squarewave.htm Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 4, 2023 Partajează Postat Octombrie 4, 2023 Da, am confundat simbolul sursei cu un cond, scuze, se intampla pentru ca-s polarizat de la surse, unde nu concep sa nu existe o metoda se suprimare a componentei continue sau macar o resetare a miezului pe off. Trafurile de UPS nu modifica dreptunghiulara, am masurat eu insumi iesiri de UPS-uri cu osciloscopul si pot confirma asta. Traful daca e bine facut nu afecteaza forma de unda ( atata vreme cat frecventa este una menajabila pentru miez ). Palierul ala de la dreptunghiulara nu este componenta continua, ci este Ton, nu le confunda. Componenta continua este un eventual offset al unei unde ( fie ea dreptunghiulara, fie de orice alta natura ), adica atunci cand intreaga forma de unda este deplasata intr-o directie, atunci variatia de inductie nu mai este simetrica, miezul nu se mai reseteaza complet cu fiecare semialternanta. Ton insa este doar atat, Ton, timpul cat se sta o semialternanta, si atata vreme cat este acelasi cu Ton de pe semialternanta opusa, NU exista componenta continua, exista doar o variatie de inductie ceva mai mare, si asta da, poate apropia miezul de saturatie daca proiectarea trafului este una economica. In fine, nu militez nici pro nici contra, aici la lampi fiecare face cum crede, la tranzistori insa daca imi spuneai aceleasi lucru ( ca n-ai ce sa cauti cu teste pe dreptunghiulara ) te trimiteam la citit fara prea multe comentarii. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 4, 2023 Partajează Postat Octombrie 4, 2023 Acum 2 ore, Marian a spus: dreptunghiulara nu este componenta continua, ci este Ton, Sorry, aici te contrazic! Pai daca nu e componenta continua, ce tie membrana in pozitie, scoasa sau trasa, din intrefierul difuzorului? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 4, 2023 Partajează Postat Octombrie 4, 2023 Acelasi lucru care tine membrana impinsa sau retrasa la o unda sinus. Singura diferenta e ca la sinus acel timp e mai scurt pentru aceeasi frecventa. Doar nu redefinim acum CC si CA?! Curentul continuu este acel curent care are mereu aceeasi directie. Curentul alternativ este acel curent care isi schimba directia periodic si simetric. Curentul alternativ cu componenta continua este acel curent al carei forma de unda are offset ( adica este deplasata pe verticala in sus sau in jos fata de axa mediana de zero ). Daca suntem de acord cu chestiile astea atunci discutia nu-si are rostul. Daca nu suntem de acord cu ele atunci discutia e penibila si ma retrag. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 4, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2023 Acum 2 ore, Marian a spus: In fine, nu militez nici pro nici contra, aici la lampi fiecare face cum crede, la tranzistori insa daca imi spuneai aceleasi lucru ( ca n-ai ce sa cauti cu teste pe dreptunghiulara ) te trimiteam la citit fara prea multe comentarii. La tranzistori nu exista problema asta, etajele cele mai ordinare pot amplifica cu succes aqw. Sqw este CA căci schimba polaritatea la fiecare trecere prin 0 dar la palier exista o componentă continua pe durata palierului, adică atât timp cât suntem la Ton. Deci este clar că miezul intra in saturație la frecvențe joase, lucru care nu s-ar întâmpla cu semnal sinusoidal. Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 4, 2023 Partajează Postat Octombrie 4, 2023 De fapt un semnal dreptunghiular este tot un semnal sinusoidal. https://www.electrokits.ro/analiza-unui-semnal-dreptunghiular/amp/ Link spre comentariu
Postări Recomandate