Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste de performanta => Semnal dreptunghiular

sonic11

Postări Recomandate

Cred că cel mai bine ar fi să lași domeniul hardware celor care cunosc ceva electronică de bază, se vede că nu înțelegi chestii pe care și un copil le-ar fi înțeles până acum.Ai scos destule perle până acum, ca să citez doar câteva :

- ,,Semnal dreptunghiular nu există,,

- Ce înseamnă ,,paralelipipedul,, din schema internă a lui 555 ? (Acolo e un pătrat)

- ,,de ce se chinuie lumea să testeze/regleze un amplif audio după SQW din moment ce urechea (creierul uman) nu este "acordată" pe digital (pătrat pe osciloscop) ?

La ultima trebuia să fi înțeles deja răspunsul după ce ai fi citit doar prima propoziție din articolul lui Rod Elliot.

Citez (din nou)  din Rod Elliot :

,,Squarewave testing is a way to test many things at once,,....

Tradus : Testarea cu semnal dreptunghiular e o cale de a testa mai multe lucruri simultan...

Deci nu trebuie să asculți semnale dreptunghiulare, doar să testezi (și) cu astfel de semnale.

S-a mai dat exemplul calibrării sondei de osciloscop, te-ai prins de ce semnalul de calibrare e dreptunghiular și nu sinus ? Aceeași explicație se aplică...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 228
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 minute, antemir a spus:

Dacă iese de un "pătrat" prin sumarea lor mă apuc să construiesc un amplificator.

The spectrum shows that there is a continuous band of frequencies that are exact odd harmonics of the fundamental.  I've only showed harmonics up to 160kHz - not because the simulator can't show more, but because there's no point.  The amplitude (A'n') of each harmonic can be calculated easily, using the formula ...

A'n' = ( 2 / ( π × n )) × V     Where 'V' is the peak-peak voltage of the squarewave and 'n' is the harmonic number (odd only).

So if the squarewave is 2V peak-peak as shown, the 1st harmonic (the fundamental) is at 1.273V, the 3rd harmonic will measure 424.4mV, the 5th is at 254.6mV, etc.  You don't need to know this, but it is useful background for you to use if you ever happen to need it.  For the most part you'll probably never use this info, so I wouldn't worry about trying to remember the formula.  If you look carefully at the spectrum, you'll see that the voltages are as calculated.  It's important to understand that a 'true' squarewave is perfectly symmetrical and has no even order harmonics (2nd, 4th, etc.).  If your squarewave has any evidence of even order distortion, that means it's not symmetrical - the positive and negative portions of the waveform are unequal.

Now it's time to look at something that's very interesting.  Figure 1C shows a waveform made up from sinewaves, using the amplitude sequence shown above.  The waveform has a fundamental frequency of 1kHz, and has sinewave oscillators at 2kHz intervals (3kHz, 5kHz, 7kHz, 9kHz, 11kHz and 13kHz.  You can see the 'squarewave' starting to take shape, but there's something very strange that you need to be aware of.  It's not immediately apparent, but the 'ripple' at the top and bottom of the waveform measures ... 14kHz!  The number of peaks you see is the same as the number of sinewave generators, so with seven generators (the fundamental and six harmonics), there are seven peaks.  Eight oscillators means eight peaks, etc.

sinus-dreptunghi.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, antemir a spus:

Și atunci, de ce se chinuie lumea să testeze/regleze un amplif audio după SQW din moment ce urechea (creierul uman) nu este "acordată" pe digital (pătrat pe osciloscop) ?
Care-i logica ?

Un amplificator ideal ar trebui să poată amplifica corect orice forma de unda, asta este premiza.

Eu construiesc din pasiune, alti își doresc perfecțiunea și încearcă să stoarcă ore ce informație despre amplificator și de multe ori se ajunge la chestii extreme.

Un amplificator cu tub nu va tine pasul niciodată cu unu pe siliciu, dar tocmai aceste imperfecțiuni fac tuburile sa aivă o magie a lor.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, sonic11 a spus:

Un amplificator ideal ar trebui să poată amplifica corect orice forma de unda, asta este premiza.

Eu construiesc din pasiune, alti își doresc perfecțiunea și încearcă să stoarcă ore ce informație despre amplificator și de multe ori se ajunge la chestii extreme.

Un amplificator cu tub nu va tine pasul niciodată cu unu pe siliciu, dar tocmai aceste imperfecțiuni fac tuburile sa aivă o magie a lor.

Acest topic avea scopul de a lămuri de ce se testează amplificatoarele folosind și semnal dreptunghiular.

Deci nu vă obligă nimeni să vă cumpărați osciloscop și să învățați să-l folosiți, dacă veți considera că e suficient testul urechii. Care însă e extrem de subiectiv, nu toți vor auzi la fel....

Cred că cine a citit articolul lui Rod Elliot sau măcar paragrafele traduse de mine s-a lămurit....

Link spre comentariu
Acum 13 minute, validae a spus:

Acest topic avea scopul de a vă lămuri de ce se testează amplificatoarele folosind și semnal dreptunghiular.

Deci nu vă obligă nimeni să vă cumpărați osciloscop și să învățați să-l folosiți, dacă veți considera că e suficient doar testul urechii. Care însă e extrem de subiectiv, nu toți vor auzi la fel....

Cred că cine a citit articolul lui Rod Elliot sau măcar paragrafele traduse de mine s-a lămurit....

Ce te face sa crezi că sunt așa sărac sa nu am osciloscop!? Am chiar mai multe...

Link spre comentariu

Acum 10 minute, sonic11 a spus:

Ce te face sa crezi că sunt așa sărac sa nu am osciloscop!? Am chiar mai multe...

Cred că interpretați eronat ce am scris.Unde am făcut eu referire la posibilitățile financiare ?

Oricine poate cumpăra acum unul, dar e mai greu să înțeleagă ce afișează.Dar articolul de care vorbeam lămurește clar ce înseamnă fiecare deformare a semnalului inițial.

Acum 8 minute, antemir a spus:

Nu eu am enunțat teoria "pătratului perfect" obținut din sume de sinusoide și utilizarea lui pentru obținerea de amplificatoare audio ideale.
Căci, nu-i așa, dacă "pătrat perfect" nu este, nici amplificator reglat corect nu este.
Mai ales sub 20 de Hz sau peste capacitatea de audiție a liliecilor, nocturni.

Deja ce faci tu e trolling.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, antemir a spus:

După a mea părere, o altă aberație predată prin diverse instituții de învățământ este că putem obține un semnal "pătrat" făcând suma unei infinițăți de sinusoide.
Vice-versa este, poate, mai plauzibilă :scarpin

Sa știi ca regula de aur din programare se aplica si la AI. Am mai enunțat-o si in subiectul dedicat AI-ului: rahat bagi, rahat scoți! (tradusa si adaptata puțin).

Când te apuci de amplificator si ce amp faci? Daca găsești un proiect fain pentru caști poate luam piese la comun dar sa știi ca eu sunt afon la lămpi.

@validae te rog poți face curat in acest subiect?

Link spre comentariu

Noi nu ascultam aproape niciodată semnale sinusoidale ci poate doar  combinații de semnale sinusoidale. Ce ascultam noi sînt de cele mai multe ori combinații de frinturi de semnale sinusoidale și nesinusoidale și sint mai apropiate de semnalele aleatorii decit de cele sinusoidale (excepting instrumentele muzicale). 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai asta nu înțeleg unii pe aici...ce ne interesează este că forma de unda aplicata la intrare sa fie identica cu cea de la ieșire pe un spectru cât mai larg de frecvențe, adică răspunsul în frecvență, apoi ne mai interesează SNR, raportul semnal-zgomot care poate fi aflat cu semnal sinusoidal, la fel și THD distorsiuni armonice totale, SR....etc

Pentru cei mai catolici de cât Papa exista sqw.

Acum 14 minute, sesebe a spus:

Noi nu ascultam aproape niciodată semnale sinusoidale ci poate doar  combinații de semnale sinusoidale. Ce ascultam noi sînt de cele mai multe ori combinații de frinturi de semnale sinusoidale și nesinusoidale și sint mai apropiate de semnalele aleatorii decit de cele sinusoidale (excepting instrumentele muzicale). 

Da, știu că muzica este un terci cu de toate....

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Eu intotdeauna am masurat SR la 10kHz si chiar si la 20kHz, cu sarcina rezistiva, la citiva volti sub pragul excursiei maxime la iesire pina in limitare.

Evident cu semnal dreptunghiular.

Apoi sarcina capacitiva 8 ohmi cu 1uF paralel ca sarcina, tot in dreptunghiular si ultima, sarcina reactiva, 2 ohmi serie cu 163uH la 1kHz in sinusoidal.

Ba chiar, ca regim "de tortura", direct 163uH pe iesirea amplifului fara rezistenta serie.

Din colectia "vremurile bune":

Citeva chestioare interesante:

https://www.stereophile.com/content/crown-macro-reference-power-amplifier-measurements

https://www.ap.com/technical-library/measuring-power-amplifiers-with-reactive-loads/

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări