Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste de performanta => Semnal dreptunghiular

sonic11

Postări Recomandate

Văd că s-au mai calmat apele pe aici.

În continuarea celor postate de dl. Mitică, am pus într-o simulare caracteristicile unui transformator polonez similar (destinat kt88 PP dar cu secundarul modificat pt. 3k5) și am măsurat la 50W slew-rate-urile la 20Hz și 10kHz.

Aș putea afirma că se apropie de ceea ce am măsurat și în realitate pe osciloscop:

20Hz dreptunghiular:

Sqw20Hz

Creștere și descreștere

20hz_sqw_srr    20Hz_sqw_srf

10kHz dreptunghiular:

10kHz_sqw

Pun și o diagramă bode pt. colegii mai curioși care au întrebat pe mp ce bandă ar avea amplificatorul (deși se poate aproxima și din măsurătoarea de SR):

Bandă +/-1dB și margine de fază la câștig unitar:

BW   Margine_de_faza

@sonic11 măsurătorile postate cu pagini în urmă aș aprecia că au fost făcute la câteva sute bune dacă nu peste 1k ore de funcționare (amplificatorul are cam 10 ani și il folosesc mai rar ce-i drept) dar dacă prevezi o rezervă de putere pt. etajul final ... teoretic ar trebui să stea mult și bine în PSF. Că puteam să storc din el mai mulți W... da e adevărat dar nu asta am urmărit, am ținut cont și de faptul că tuburile contemporane EL509 Svetlana sunt mai plăpânde față de alte nos-uri.

Pfiuuu.... acum îmi dau seama că l-am construit pe vremea când nu exista nici un soi de AI. :rade: 

Ce să mai ... chiar am avut mare noroc și am "nimerit" valorile pieselor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 228
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 10 ore, sonic11 a spus:

Sunteți "zgârcit în amănunte" o simulare fara explicați aditionale nu poate ajuta pe foarte mulți.

Se pare ca nu ai citit atent sau nu iei in considerare motivele:

AUTOCITAT:   Stiu ca este de dorit ca sa vina simularea si cu explicatia dar am multe asemenea postari la surse si in ani de zile rar a venit cate un raspuns ca sa vad daca merita asemenea efort. Daca cineva chiar este interesat, spune ce a inteles din simularile mele, cere ajutor si il dau functie de nivelul la care s-a oprit.

Ca sa nu mai spun de intepaturile depanatorilor cand mai sfatuiesc pe cineva sa puna oscilograme sa intelegem mai exact ce se intampla acolo. Sa spui ca ai tensiunea X masurata cu voltmetrul intrun circuit care are o panta de crestere si apoi o intrerupere nedeterminata, si sa doresti un raspuns exact, aplicat, asta inseamna sa fii depanator cu puteri speciale din familia Mamei Omida. 

Repet, din simularea in care am pus special curentul prin lampa, sarcina si primarul trafului, nu poti spune macar intuitiv care este explicatia pantei tensiunii pe sarcina? (deocamdata am pus fara reactie, o pot reface si cu reactie).

Link spre comentariu

Cu niste zile in urma aveai alta parere:

La 02.10.2023 la 16:33, sonic11 a spus:

Ori care ar fi osciloscopul situația este aceasi...

Tr out este gândit să funcționeze cu semnal sinusoidal nu dreptunghiular.

Nu vad rostul acestui test, nu-mi doresc sa fac un smps cu Lampi.

Nu vreau un amp care sa de-a bine la măsurători și să nu-mi placa cum suna! 

Nu am aparatura de șpe' mi de euro sa fac teste și nici nu mă duc la concurs cu amp.

Îl doare la basca pe utilizatorul final de testele tale cu dreptunghiular, nu place la ureche nu cumpără.

Ieri vii si zici pe dos:

Acum 17 ore, sonic11 a spus:

Nu am îndrăznit să întrerup dezbaterea asupra AI....

Deci am mai spus o dată că e clar cu SR, nu te interesează exact frecventa la care se face testul pentru că viteza de creste va fi aceiași cu toate ca eu cred că cel mai ok ar fi la limita superioara a benzi care trebuie reprodusă.

Daca forma de unda sqw este deformată pe oy și nu este cât mai posibil paralel cu oy atunci amp răspunde greu la amplificarea frecventelor joase iar daca pe palier exista ciocuri este predispus să intre în oscilație, și astea sunt clare, neclar este la ce frecventa se face testul pentru aceste aspecte.

Sunteți "zgârcit în amănunte" o simulare fara explicați aditionale nu poate ajuta pe foarte mulți. Anu se înțelege ca nu apreciez eforturile făcute de dv. 

Nimeni nu explica de ce palierul este înclinat la ieșire din amp...nu am văzut pe nimeni să facă referire la remanenta magnetica a miezului și că de fapt nu este o sursa smps unde miezul este "resetat".

Aici se face referire la niste teste pentru amplificatoare de mare performanta, aplificatoare ce nu pot fi decât cu siliciu (s-a tot vorbit de testare la 100...200khz) doar la aceste amp sunt valabile aceste performanțe și nu se pierd în timp.

Cât timp credeți că măsurătorile sunt în grafic la un amplificator cu tuburi? 30... 50... 100? ore de funcționare după care parametri nu vor mai bate cu măsurătorile.

Discuțiile de aici sunt utile or care ar fi situația dar când vorbim de un amp cu tub toate performantele sale se rezuma la trafu de ieșire iar daca traful este "flajneta" poți avea în față lui lampi plămădite de Zei că tot că o flajneta va suna.

Pai pune nenica mana pe carte si apoi vii cu intrebari tehnice.Ti-am zis ca te-ai facut de bafta cu sinusul si cosinusul Ai-ului si imediat m-ai raportat, sa imi stearga postarile.

Acum mai masori SR la flasnetele tale cu semnal sinusoidal?

Chiar n-are limite tupeul tau sa ii zici lui miticamy ca nu iti da toate detaliile cand tu afirmai "Îl doare la basca pe utilizatorul final de testele tale cu dreptunghiular". Poate ati batut valiza pe acelasi peron... mai stii, ipocrizia e la cote maxime!! Acest tip de comportament bipolar poate fi de domeniul patologicului, serios!

Acum 17 ore, sonic11 a spus:

Nu am îndrăznit să întrerup dezbaterea asupra AI....

...

Cât timp credeți că măsurătorile sunt în grafic la un amplificator cu tuburi? 30... 50... 100? ore de funcționare după care parametri nu vor mai bate cu măsurătorile.

Ai facut astfel de masuratori pe flasnetele tale? Poti sa ne spui (fara limbaj colorat) ce masuratori faci tu si cum se modifica ele la fiecare "30... 50... 100? ore" ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări