sonic11 Postat Octombrie 1, 2023 Partajează Postat Octombrie 1, 2023 (editat) Mai fraților ce drac' aveți cu unda pătrată, ascultăm cumva semnale dreptunghiulare!!? Ce vrei sa vedeți? Că lămpile nu-s așa rapide că 'nisipul', trebuie sa sune bine la ureche și să placă constructorului, restu nu mai contează... Editat Octombrie 6, 2023 de validae Dreptunghiular....nu ,,treptunghiular,,. Verificați înainte de a posta tâmpenii.Între T și D de la tastatură mai e o literă....nu-s chiar apropiate Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 1, 2023 Partajează Postat Octombrie 1, 2023 14 minutes ago, sonic11 said: Mai fraților ce drac' aveți cu unda pătrată, ascultări cumva semnale treptunghiulare!!? Ce vrei sa vedeți? Că lămpile nu-s așa rapide că 'nisipul', trebuie sa sune bine la ureche și să placă constructorului, restu nu mai contează... Ba,lampile sunt mai rapide ca nisipu' , semiconductorii au ceea ce se cheama,banda interzisa.... Link spre comentariu
dark_angel Postat Octombrie 1, 2023 Partajează Postat Octombrie 1, 2023 Acum 2 ore, sonic11 a spus: Mai fraților ce drac' aveți cu unda pătrată, ascultări cumva semnale treptunghiulare!!? Ce vrei sa vedeți? Că lămpile nu-s așa rapide că 'nisipul', trebuie sa sune bine la ureche și să placă constructorului, restu nu mai contează... Sectiunea unde postezi matale ca sa te aflii in treaba este o sectiune tehnica. De aceea se cer astfel de teste cu semnal "treptunghiular". Exista o teorie in spatele acestor teste pe care nu cred o intelegi; in consecinta la fel ca vulpea.... strugurii sunt acri! Daca tu vrei doar sa pui niste poze cu amplificatorul oprit fara scheme si explicatii atunci exista sectiuni dedicate precum "proiecte mici" sau chiar "vanzari" / Bodega etc. De unde ai tras tu concluzia ca lampile nu-s asa rapide ca dispozitivele cu siliciu? La ce te referi cand faci aceasta apreciere? Dispozitivele cu siliciu sunt la fel de variate ca si lampile. Compari tuica de mere cu tuica de pere si la final zici ca e uda? Acum 2 ore, gedd135 a spus: Ba,lampile sunt mai rapide ca nisipu' , semiconductorii au ceea ce se cheama,banda interzisa.... Eh discutia poate fi nesfarsita dar trebuie sa ai cu cine sa dezbati, fiindca imediat cum lipseste teoria ... ti se scoate urechiometria in fata, apreciez la tine ca incerci sa ii mai luminezi pe cei de aici dar ai de dus lupte grele. Daca vorbim de dispozitive accesibile amatorilor de rand cred ca limitarea de prim ordin este realizata de capacitatile parazite alte componentei respective. Daca ramanem la capitolul "frecvente joase/audio" putem spune ca dpdv al vitezei (sau sa ii zicem timp de raspuns?) sunt cam pe acolo ambele. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 @sonic11 nu-i tocmai un ignorant, nu trebuie sa fii asa dur cu el. Testul pe dreptunghiulara ofera unele informatii importante. Daca ai overshoot prea mare ori urmat de oscilatii amortizate in timp pe paliere atunci cel mai probabil schema este usor instabila, sau este predispusa la instabilitate in anumite conditii. Daca ai SR prea slab atunci banda de frecvente pe care schema o poate reda fidel este slaba. Tot un SR prea slab distorsioneaza mult sinusoida la limita superioara a spectrului audio, deci riscul ca armonicile sa fie pe camp e semnificativ. PS: Nu e cazul sa fiti combativi intre voi. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Acum 8 ore, dark_angel a spus: sau sa ii zicem timp de raspuns?) Prin anii 70 se numea "timp de crestere". Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 2, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Acum 8 ore, dark_angel a spus: Sectiunea unde postezi matale ca sa te aflii in treaba este o sectiune tehnica. De aceea se cer astfel de teste cu semnal "treptunghiular". Exista o teorie in spatele acestor teste pe care nu cred o intelegi; in consecinta la fel ca vulpea.... strugurii sunt acri! Daca tu vrei doar sa pui niste poze cu amplificatorul oprit fara scheme si explicatii atunci exista sectiuni dedicate precum "proiecte mici" sau chiar "vanzari" / Bodega etc. De unde ai tras tu concluzia ca lampile nu-s asa rapide ca dispozitivele cu siliciu? La ce te referi cand faci aceasta apreciere? Dispozitivele cu siliciu sunt la fel de variate ca si lampile. Compari tuica de mere cu tuica de pere si la final zici ca e uda? Eh discutia poate fi nesfarsita dar trebuie sa ai cu cine sa dezbati, fiindca imediat cum lipseste teoria ... ti se scoate urechiometria in fata, apreciez la tine ca incerci sa ii mai luminezi pe cei de aici dar ai de dus lupte grele. Daca vorbim de dispozitive accesibile amatorilor de rand cred ca limitarea de prim ordin este realizata de capacitatile parazite alte componentei respective. Daca ramanem la capitolul "frecvente joase/audio" putem spune ca dpdv al vitezei (sau sa ii zicem timp de raspuns?) sunt cam pe acolo ambele. In primul rand ai grija la exprimare, nu am nici o datorie la tine...de nici un fel. Se face vorbire de un ansamblu complet, lampa + traf de iesire în speță etaj final unde cea mai slabă verigă este traful de ieșire care în cele din urmă dictează performantele amplificatorului. Traf care reduce drastic banda de frecventa redată de amplificator. Raportat la SR și distorsiuni, ele poate fi determinate și fără semnal dreptunghiular, caz în care fortezi amp sa lucreze in regim de comutație. Te rog frumos să-ți ți analogiile pentru tine, daca eu nu sunt de acord cu stilul asta de test asta nu-ți dă dreptul să mă denigrezi. Link spre comentariu
darius_bv Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Ar fi binevenit mai mult bun simt, indiferent cat de pregatiti ne credem. Respectul tine si de cat de mult timp manuiesi ciocanul de lipit... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Nu-i competitie cu premii, ci dezbateri si prezentari de amplificatoare pe lampi, va rog nu degenerati, zau ca nu vreau sa fiu nevoit sa fac pe moderatorul din nou Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Dragi colegi de forum si "suferinta" nu inteleg de ce la unii le sare asa de usor tandara. Nu esti de acord cu ceva, sustine asta cu argumente si atat. Iata ce spunea Iacob Negruzzi: "Scopul cuvintarii nu este de a impune, ci de a convinge!" Ar trebui sa aveti mereu in vedere asta!!! Revenind la subiect. Daca lui Usiliteli sau celui pentru care a facut amplificatorul, ii place cum functioneaza si cum e construit, este in regula. Testele sunt pentru aia, voba bancului, care n-au brisca. Am facut amplicficatoare, prin anii 70, si, am mai spus asta, aveam doar doua instrumente la indemana: avometru si urechimetru! Te straduiai sa faci traful, veriga cea mai slaba, cat mai bine, apoi masurai si ascultai si reglai pana era bine. Da, semnalul deptungilular spune cite ceva, cel sinusoidal, altceva, dar noi ascultam MUZICA, care trebuie sa sune bine, nu semnale dreptunghiulare. Fender a facut amplificatoare pentru chitara, care, pun pariu, puse pe semnal dreptunghiular aratau ca dracu, dar taman asta era scopul, cu chitara trebuia sa sune intr-un anumit fel! Daca semnalul dreptunghiluar sau cel sinusoidal te ajuta in reglare, foarte bine, dar a pune un semnal dreptunghiular si dupa aia sa incepi "fraiere, intri pe forum ca sa te lauzi cu constructia ta, tu nu vezi cum e semnalul dreptunghiular"...nu e deloc bine! Inca o data, daca lui Usiteli ii place cum merge, e multumit, ii place cum arata, atunci no problem. Altii taca vor, pot pune o mie de teste, e fix treaba lor! Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 2, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Eu am zis că nu sunt de acord cu acest test, adica cu semnal dreptunghiular, pentru simplu fapt că la palier trafu vede la borne CC lucru care-l duce spre saturație in anumite situații. Asta nu înseamnă că dacă x vrea sa testeze cu semnal dreptunghiular nu o poate face, este fix alegerea lui, dar nu mai ridicați la nivel de scriptura acest test. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Acum 4 ore, sonic11 a spus: Eu am zis că nu sunt de acord cu acest test, adica cu semnal dreptunghiular, Trebuie să mai aprofundezi. Sunt destule discuții și prezentări pe semnal dreptunghiular, unele foarte explicative. Regretatul Valderama are multiple exempe cu detalii de le înțelege oricine. El îmi vine acum în minte... dar au fost mai multe. În cazul de față n-ai ce să discuti pe ce arată chestia aia pe post de osciloscop. Și cu el, și fără, e tot aia. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 2, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2023 1 oră în urmă, cdinu332 a spus: Trebuie să mai aprofundezi. Sunt destule discuții și prezentări pe semnal dreptunghiular, unele foarte explicative. Regretatul Valderama are multiple exempe cu detalii de le înțelege oricine. El îmi vine acum în minte... dar au fost mai multe. În cazul de față n-ai ce să discuti pe ce arată chestia aia pe post de osciloscop. Și cu el, și fără, e tot aia. Ori care ar fi osciloscopul situația este aceasi... Tr out este gândit să funcționeze cu semnal sinusoidal nu dreptunghiular. Nu vad rostul acestui test, nu-mi doresc sa fac un smps cu Lampi. Nu vreau un amp care sa de-a bine la măsurători și să nu-mi placa cum suna! Nu am aparatura de șpe' mi de euro sa fac teste și nici nu mă duc la concurs cu amp. Îl doare la basca pe utilizatorul final de testele tale cu dreptunghiular, nu place la ureche nu cumpără. Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 (editat) 20 hours ago, dark_angel said: Eh discutia poate fi nesfarsita dar trebuie sa ai cu cine sa dezbati, fiindca imediat cum lipseste teoria ... ti se scoate urechiometria in fata, apreciez la tine ca incerci sa ii mai luminezi pe cei de aici dar ai de dus lupte grele. Daca vorbim de dispozitive accesibile amatorilor de rand cred ca limitarea de prim ordin este realizata de capacitatile parazite alte componentei respective. Daca ramanem la capitolul "frecvente joase/audio" putem spune ca dpdv al vitezei (sau sa ii zicem timp de raspuns?) sunt cam pe acolo ambele. Daca nu stii pune mana si compara modul de functionare al unui tub vs tranzistor....inca odata,repet,semiconductorul are banda interzisa pe care electronii trebuie sa o "treaca" si pierd energie/timp pe cand tubul are deja la dispozitie electronii generati de filament,electroni care nu trebuie sa mai "sara" benzi...e vb de cursul elementar de dispozitive si circuite electronice!! Ca nu s-a masurat slew rate-ul unui tub,e alta poveste... Editat Octombrie 2, 2023 de gedd135 Link spre comentariu
gedd135 Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 2 minutes ago, antemir said: Unde se duce energia "pierdută" ? Dar timpul ? REALLY??? Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 2, 2023 Partajează Postat Octombrie 2, 2023 Acum 7 ore, sonic11 a spus: nu mai ridicați la nivel de scriptura acest test. Vrei, nu vrei, testul cu semnal dreptumghiular este chiar la nivel de scriptura, ceva elementar, care sta la baza verificarii oricarui element amplificator.Binenteles daca se poate interpreta. Ca fapt divers uite un link unde au fost verificate calitatile a diferite trafuri de iesire intr-un etaj final cu B300. Acum, dupa parerea dvs.care nu agreati semnalulSQW, cum trebuia facut testul de calitate ? Cu muzica, ascultat de cine ? Ce muzica: clasica, jaz, rocK? http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html Link spre comentariu
Postări Recomandate