Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce sunt "fiducials" la PCB-uri si de ce se pun pe PCB-uri


roadrunner

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • roadrunner

    3

  • Johnny Bravo

    3

  • Stefan

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am văzut mai devreme clipul dar abia acum am citit "WHY They Don't Teach this in school?" Fix așa este! Am învățat de fiducial la scoală dar nimeni nu ne-a explicat ca nu se pune solder mask in jurul marcajului sau ca nu e recomandata acoperirea HASL.

:multumesc

Link spre comentariu

Da, informativ si destul de bine explicat.

Referitor la HASL, nu e o problema chiar asa de mare si nicidecum principalul motiv pentru a folosi ENIG. Am facut zeci de placi cu HASL, produse in cantitati foarte mari si in general nu sunt probleme.

Poate pentru fiducials foarte mici, sub 1mm pentru placi cu densitate mare, insa acolo dimensiunile reduse ale pinilor exclud oricum din start HASL.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

@Johnny Bravo

atasez o poza cu fiducials horror (500buc) care mi-au mancat nervii acum 2 saptamani pe linia de asamblare

te las pe tine sa judeci. (toate 3 fiducials erau cam la fel la 500 de placi)

RR

 

PS - asta era o placa simpla un produs care l-am facut noi in 2 luni pentru un client si care a decolat neasteptat de bine asa ca am optat pentru HASL ca nu era pretentios (n-am mai proiectat o placa cu HASL de ani buni) am facut 25 de prototipuri si nu au avut probleme cand am facut ramp-up la 500 buc am pierdut mult mai mult timp decat am salvat cu HASL vs ENIG - de fapt nu decizia a fost proasta ci fabricantul de PCB-uri (nu-l numesc aici ca nu ma intereseaza sa sa-l balacaresc e unul foarte cunoscut) oricum au pierdut un client bun cu asta.

Bafta !

 

bad.jpg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Ori fiducial-ul e prea mic, ori placile au fost facute "pe vapor" (presupunand ca proiectantul nu a pus paste pe el, dar nu par a fi urme de flux, deci exclud posibilitatea asta).

 

Asta nu inseamna ca placile cu HAL nu pot avea fiducials, altfel nu ar fi una din cele mai raspandite finisari daca n-ar functiona. Desigur, trebuie respectate niste limite tehnologice, de aceea se recomanda dimensiunea sa fie macar de vreo 1,5-2mm si placile sa indeplineasca un minim standard de calitate.

 

Uite aici niste exemple care au fost produse in cantitati de 6 cifre (a se ignora zgarieturile, sunt niste mostre pe care le am de mult pe birou):

IMG-20231005-125511.jpg

 

IMG-20231005-125655.jpg

 

Alt design mai vechi:

IMG-20231005-133016.jpg

 

Asa arata design-ul la fiducial-ul din primul exemplu (diamond, latura de 1.5mm - dimensiunile din imagine s-au pierdut la comprimare):

Fiducial.jpg

 

 

Si aici unul cu ENIG, pentru comparatie:

IMG-20231005-133222.jpg

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

Niciun motiv major, s-ar putea spune ca e mai mult o chestie de preferinta personala. De altfel am folosit foarte mult si de tip circle.

(si OSP in loc de HAL de ceva ani, datorita costurilor mai reduse - insa pentru asta trebuie un flux continuu in productie, OSP-ul are shelf life de doar 6 luni)

 

O forma diamond e ceva mai putin probabil sa fie confundata cu alte elemente rotunde de pe cablaj (puncte de test ori altceva asemanator), insa astea sunt consideratii mai mult teoretice si pana acum n-am observat nicio diferenta in practica, cel putin pentru placile pe care le proiectam si asamblam in mod uzual.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări