Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda diferentiala vs Trafo separator

Craciun

Postări Recomandate

Eu ma asteptam ca cineva care lucreaza diferit de majoritatea forumistilor sa prezinte acestora ce face specific, ce instructiuni a primit si eventual ce trucuri personale a folosit. Eu daca am lucrat 45 ani doar la o masa, max 2m patrati, nu pot sa imi imaginez ce este acela utilaj de 40kW. Cat este de mare? Cata electronica detine? Ce aparatura de masura isi permite proprietarul? Sau ramanand la subiect (am scris si mai sus), chiar asta face sonda diferentiala, elimina traful separator. Si atunci de ce sa mai discutam de unul de 40kW? Si mai sunt oscuri cu intrari izolate. Ia sa vedem ce face firma recomandata de un coleg.

test-solutii.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

14

• dumitrumy

14

• sesebe

9

• Ion_Bumbu

7

Top autori în acest subiect

Doar "UPS-uri" invertor trifazate...asa cit un dulap de mari.

Aveau ele o priza de service pentru alimentarea echipamentului de masura care era culmea cu trafo separator, parca 400W puteai alimenta din ea protejata si cu diferentia de 30 sau 50mA.

Nu sint trucuri, e o tehnologie bine pusa la punct, se invata dar asa cum ati spus fiind trifazat e neintersant pentru majoritatea.

Mai " idioate" erau redresoarele facute de Electromagnetica, cele de 500A si 1000A/54Vdc, tiristorizate, folosite in CTA Pentaconta, mno, acolo era mai pacatos de lucrat in ele dar cu grija scapai!

🤣

La ora asta proprietarul isi permite doar un C1-99 dar nu cu asaceva s-a lucat la job.

P.S. si daca tot sinteti curios, parca pe la sudura am discutat despre un invertor de vreo 10-12kW trifazat, ala mi-l permit si eu!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 5 minute, Ion_Bumbu a spus:

dar asa cum ati spus fiind trifazat e neintersant

Nu am afirmat asa ceva, am spus ca toata viata am lucrat cu monofazat. Toti cunoscutii mei electronisti au lucrat asa dar nimeni nu a injurat trifazatul (parca monofazat nu vine din trifazat!). Un singur coleg de generala a facut liceul energetic si lucra in inalta tensiune (probabil 6kv). Spunea de testari psihologice periodice, nu numai de cunoasterea echipamentului.

Si am mai scris de traful separator pus la osciloscop: rezolva alte probleme fata de depanarea sursei in comutatie pe masa (cand oscul este la impamantare si poti atinge crocodilul sondei). Masa oscului fiind acum flotanta poti pune crocodilul sondei pe potential flotant, adica poti masura tensiunea direct intre faze cu sonda normala. Doar ca nu mai ai voie sa atingi sonda. Deci nu contrazice ce am spus eu si SSB cu traful la consumator.

DEFECTUL forumului, se discuta pe sute de pagini, nu se deseneaza nici picati cu ceara.

Si altceva, si asta am mai spus. La ICE nu se folosea traf separator dar un coleg cu care mai tin legatura recunoaste ca il scutura un pic cand atingea din neatentie sonda. Dar aceasta masuratoare o facea foarte rar si dura putin. In testare (zeci de minute) era masuratoare continua in primar dar doar cu sonda de curent care este functional izolatoare. Am pus si o simulare, masa condensatorului de filtrare retea are fata de pamant doar semialternanta negativa, deci varf de 350v. Dar si fazele RST au fata de pamant tot 350v.

Link spre comentariu

Eu nu contrazic ce s-a discutat,  am intervenit doar pentu povestea ca n-ai cum sti unde e nulul, mare stiinta.

In fapt exista n modalitati de a lucra, totul este sa stii ce poti si ce nu poti face, asta la inceput e mai greu si recomandarea cu trafo separator pe aparat este perfecta doar ca ... nu se poate aplica la toate treburile.

La UPS-ul ce avea priza dedicata aparaturii de masura pamintarea era un fel de pamintare flotanta, era legata la pamintarea UPS-ului printr-o rezistenta de ordinul kohmi, zeci de kohmi... nu mai tin minte ca au trecut ceva ani de atunci si paralel un condensator de ordinul nF.

In felul asta scapai de scurgerea de curent spre masa a filtrului osciloscopului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Faceti un test simplu pentru a intelege si un alt aspect pentru care nu trebuie sa alimentam "flotant" osciloscopul.

Alimentati-l din retea, fara impamantare.

Selectati cea mai smechera sensibilitate de care dispune, 1mV/div, 500uV/div...

Atingeti varful sondei si vedeti ce afiseaza scula. Daca are si fx-metru incorporat, ce frecventa afiseaza?

Editat de telefunken
Link spre comentariu

Eu am masa de lucru alimentata prin transformator separator iar osciloscopul ( Tektronix 2211 ) este alimentat prin alt transformator separator. Transformatoarele nu sunt inseriate.

Mentionez ca fac service, nu munca de cercetare si masuratori de precizie. Transformatoarele le-am montat in urma unui accident, am distrus o sonda dar osciloscopul a ramas functional. De vreo 5 ani am si sonda diferentiala, Testec TT- SI9002, dar osciloscopul tot prin transformator separator este alimentat. De cand cu transformatoarele astea nu am mai avut accidente.

Link spre comentariu

Ne certam unde se monteaza traful separator-iata ca a aparut o solutie care impaca si capra si varza. Sa inteleg ca ai scos impamantarea oscului.

Link spre comentariu

Păi dacă a pus traf separator și pe osciloscop și pe sursa testată....acolo totul e ,,flotant,,.Dar zgomotul indus capacitiv cred că-i imens....

Link spre comentariu

Da, osciloscopul nu este conectat la impamantare. Nu apar probleme chiar asa mari cu zgomotul. Si cand apar probleme, conectez impamantarea  osciloscopului la masa aparatului reparat. Rar repar invertoare de sudura, dar boxe active am in service aproape saptamanal. Cum spuneam, fac service, ma simt mult mai linistit de cand am montat transformatoarele separatoare.

Link spre comentariu

Eu nu am împământare în atelier(la nici un aparat de măsură, indiferent de ce tip este) , iar pentru aparatele de reparat am traf separator. La ce fac (și din asta trăiesc de 30 ani) nu am avut nici un incident neplăcut. E bine, e rău, nu știu pentru mine e super ok. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări