Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sigurante prea mari?

Postări Recomandate

Salut.

A venit astazi sa-mi schimbe contorul pentru ca era un contact imperfect si in sarcina scoatea un bazauit si a inceput sa se topeaca din el.

Si mi-a zis ca ca sigurantele din tabloul electric sunt prea mari, dar nu a vrut sa-mi dea mai multe detalii, de ce, daca ar trebui sa le schimb, etc...

Ca si consumatori importanti, in bucatarie am un frigider, un cuptor electric aprox 2000w, aer conditional care are tot pe acolo. Iar pentru boiler si masina de spalat am siguranta separata. 

Am atasat si o poza cu tabloul de sigurante.
https://ibb.co/PxcWb73

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

E adevărat, pe prize trebuia să pui de 16A iar pe iluminat nu mai mult de 10A, de preferat 6 sau 8A dar siguranțele de curent mic sunt mai scumpe decât cele de curenți mari și lumea le pune de 10A.

De fapt siguranțele se dimensionează funcție de secțiunea conductorilor instalației, nu de consumatori, fiindcă ele protejează instalația nu consumatorii.

Link spre comentariu
La 27.09.2023 la 20:27, modoran a spus:

Tu ai pus și pe becuri 20A, că sa fii sigur că tine.

Oricum mari așa cum sunt, in caz de scurtcircuit vor decupla.

De unde știi? Ai măsurat impedanța buclei de scurtcircuit? Sa vezi chestii interesanta la o înnăditura cupru-aluminiu data cu banda de matisaj. Sau cum un coleg a vrut sa facă o gluma "nesărata" si când a făcut scurt intr-o priza s-a auzit doar un plic si nu a sărit nimic, in schimb a cedat cablul care alimenta tabloul. Sau cum a început sa pâlpâie lumina când am făcut proba la un aparat de sudura cu IGBT-urile schimbate:nebunrau:dar nu a sarit nimic nici din tabloul general., doar câteva artificii si nimic mai mult.

Deci asta cu "vor decupla" o poate spune doar după verificarea instalației si înlocuirea elementelor neconforme

Link spre comentariu

Din Brico nu luați Total Green sau Comtec (daca mai exist), in rest merge orice marca mai cunoscută. Dacă restul instalației este in regula (secțiune conductori, conexiuni in doze...) puteți lua Schneider, Legrand chiar și ETI, Gewiss, Noark (deși la început nu îmi plăcea), Schrack (păcat că magazinele de brico nu aduc), Hager (rarisim) ...

Deși curba de declanșare trebuia să fie de tip B la ce aveți acolo e posibil sa aveți surprize așa că rămâneți la curba C, daca totul este in regula la cablaj.

Ideal era să desenați o schemă la tabloul actual, exact cum e conectat nu cum credeți că e conectat, sau măcar o poză la conexiuni. Pe fiecare plecare (circuit) sa fie trecut consumul maxim și la final sa adunați consumatorii posibili simultani.

Daca branșamentul tine atunci dați înainte cu noul tablou și gândiți-va bine daca nu cumva merita investiția într-o protecție diferențială (fara magnetotermic - RCCB) macar pe general prize sau RCBO pe circuite individuale (dedicate nu aveți)

Și la final .probabil cu asta trebuia inceputa discuția, cel mai bine apelați la un electrician autorizat și serios (mai rarisim că Hager).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Multumesc mult pentru raspunsuri.

M-am decis sa le schimb asa cum recomandati sa pun Legrand sau ETI, chiar si o protectie.

De schimbat as putea sa le schimb singur, dar as prefera sa apelez la un electrician. Plus ca as vrea sa-mi faca si o verificare le prize, ca instalatia a fost schimbata in urma cu vreo 10 ani si dupa modificata pentru avea becuri de 12v si alte lucruri.

Asa ca imi puteti recomanda pe cineva din Bucuresti care sa-mi schimbe acele sigurante si sa-mi puna si o protectie?

Am avut relativ recen probleme cu aerul conditionat si am trebuit sa apelez la 2 firme(autorizate) care au facut o treaba foarte slab calitativ, nici macar nu au reusit sa rezolve problema. A trebui sa ma ocup eu sa finalizez ce nu au putut ei.. 

Asa ca as prefera sa merg pe recomandari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări