Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STAYER CITYWORK 160 32 BITS - arc electric slab

svsu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• svsu

14

• validae

6

• Alentin

6

• mac01

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc,  asa am sa fac ....poate reușesc sa îl repar deja cautam alt aparat ... am văzut esab rogue 180 pfc la 2200....sthalwerk la 1250 lei ...ceva cu puls și cel  (celulozic )...ma atrage garanția de 7 ani ...am vorbit cu vânzătorul......am mai găsit pe la triton gama lor energo 200 cu pfc la 1300 lei și acum ma uitam la un proweld dls care este foarte lăudat ca ar suda cu bazic ...și mai ar fi și bester 170 ...am văzut ca are și bobina pe ieșire ma gândesc ca astea cu bobina sunt mai stabile la menținerea arcului pentru 7018 mai ales.   ...pe mine ma interesează la un invertor cu electrod sa nu lipească sau sa rămână lipit electrodul de piesa ....sa meargă cursiv și sa aprindă bine ....

Editat de Alentin
Link spre comentariu
Acum 17 ore, Alentin a spus:

Mulțumesc,  asa am sa fac ....poate reușesc sa îl repar deja cautam alt aparat ... am văzut esab rogue 180 pfc la 2200....sthalwerk la 1250 lei ...ceva cu puls și cel  (celulozic )...ma atrage garanția de 7 ani ...am vorbit cu vânzătorul......am mai găsit pe la triton gama lor energo 200 cu pfc la 1300 lei și acum ma uitam la un proweld dls care este foarte lăudat ca ar suda cu bazic ...și mai ar fi și bester 170 ...am văzut ca are și bobina pe ieșire ma gândesc ca astea cu bobina sunt mai stabile la menținerea arcului pentru 7018 mai ales.   ...pe mine ma interesează la un invertor cu electrod sa nu lipească sau sa rămână lipit electrodul de piesa ....sa meargă cursiv și sa aprindă bine ....

Urmăresc.

Link spre comentariu
La 09.12.2023 la 15:33, validae a spus:

Trebuie dat șuntul jos, curățate cu șmirghel fin (800-1000) foarte bine capetele ce fac contact cu cablajul de forță, spălat cu alcool izopropilic și montat la loc bine strâns.Posibil ca utilizarea intensă și umiditatea aerului să fi cauzat ceva oxidare la borne.Creșterea rezistenței de contact duce inevitabil la creșterea căderii de tensiune pe șunt în timpul sudurii, care se traduce prin ,,curent crescut,, la bornele circuitului de limitare.

Astfel că acel circuit limitează un curent care nu are valoarea normală, dar pe care circuitul îl ,,vede,, mare din motive eronate. Acolo ar trebui scoasă schema circuitului de măsurare și limitare a curentului, de cineva care are experiența asta, apoi disecată ,,la rece,, schema și văzut ce merge prost acolo.

Curatat șuntul, relipit și pe partea de forță cu letcon de 200w, diode noi, cabluri verificate (au cam nota 8) cu un alt aparat de sudura, face fix la fel. Ceva imi scapa.

Link spre comentariu
La 19.12.2023 la 20:33, Alentin a spus:

Salut, am avut proweld 220dls, sudeaza foarte bine cu bazici

Link spre comentariu

Aparatul de sudura al userului @Alentin a ajuns la mine! Multumesc colegului @BRANCA pentru recomandare.

Ce s-a intamplat cu aparatul?

Un Mini-tehnicus si-a bagat nasul prin el si a incercat sa improvizeze o bobina la iesirea aparatului. O bobina facuta pe o jumatate de ferita, trei spire cu sarma litata insumand cam 8-10mm grosime si cu o inductanta de doar 1 uH...mult prea mica pentru a avea vreun efect.

In harnicia lui, cand a lucrat cu sculele mecanice, a trecut razant pe langa placa de comanda situata pe panoul invertorului si a smuls de acolo optocuplorul care se ocupa de antistick. Optocuplorul nu mai exista in aparat si cu ocazia asta a exfoliat si un cablaj...bineinteles ca aparatul nu a mai functionat. Deci defectul aparatului a provenit de la domnul Mini-tehnicus...nicidecum ca aparatul ar fi avut o problema.

Poze.

Bobina improvizata-adaptata. 

IMG-0412.jpg

IMG-0413.jpg

Locul unde a fost smuls optocuplorul...se vede si cablajul exfoliat...este notat pe placa cu U2

IMG-0411.jpg

Am montat la loc un alt optocuplor si am scos si schema de comanda.

IMG-0415.jpg

IMG-0418.jpg

Si ca treaba sa fie completa, Mini-tehnicus a stricat si etalonarea aparatului prin invartirea potentiometrului care regleaza curentul si care nu mai corespundea cu valoarea afisata pe display.

IMG-0416.jpg

Cam asta ar fi.

Va doresc Sarbatori Fericite!

Le;

Banii pe reparatie vor intra in contul Elforum.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, mac01 a spus:

Aparatul de sudura al userului @Alentin a ajuns la mine! Multumesc colegului @BRANCA pentru recomandare.

Ce s-a intamplat cu aparatul?

Un Mini-tehnicus si-a bagat nasul prin el si a incercat sa improvizeze o bobina la iesirea aparatului. O bobina facuta pe o jumatate de ferita, trei spire cu sarma litata insumand cam 8-10mm grosime si cu o inductanta de doar 1 uH...mult prea mica pentru a avea vreun efect.

In harnicia lui, cand a lucrat cu sculele mecanice, a trecut razant pe langa placa de comanda situata pe panoul invertorului si a smuls de acolo optocuplorul care se ocupa de antistick. Optocuplorul nu mai exista in aparat si cu ocazia asta a exfoliat si un cablaj...bineinteles ca aparatul nu a mai functionat. Deci defectul aparatului a provenit de la domnul Mini-tehnicus...nicidecum ca aparatul ar fi avut o problema.

Poze.

Bobina improvizata-adaptata. 

IMG-0412.jpg

IMG-0413.jpg

Locul unde a fost smuls optocuplorul...se vede si cablajul exfoliat...este notat pe placa cu U2

IMG-0411.jpg

Am montat la loc un alt optocuplor si am scos si schema de comanda.

IMG-0415.jpg

IMG-0418.jpg

Si ca treaba sa fie completa, Mini-tehnicus a stricat si etalonarea aparatului prin invartirea potentiometrului care regleaza curentul si care nu mai corespundea cu valoarea afisata pe display.

IMG-0416.jpg

Cam asta ar fi.

Va doresc Sarbatori Fericite!

Le;

Banii pe reparatie vor intra in contul Elforum.

Mulțumesc pentru reparația aparatului 

Link spre comentariu
La 25.12.2023 la 9:22, mac01 a spus:

In caz ca vrei sa-l repari sa stii ca n-o sa-ti fac vreo invitatie speciala!

Cine sau ce te retine sa-l trimiti la mine?

Cu mare drag vi-l trimit.

Cum procedam?

Link spre comentariu

Se rezolvă simplu, prin mesaje MP între utilizatori.Ca să fii sigur că respectivul e avertizat de MP, îl atenționezi pe un topic pe care e mai activ că i-ai trimis MP.

Link spre comentariu

A sosit si aparatul colegului @svsu, initiatorul topicului.

Aceeasi Marie cu alta palarie.

Defect identic, fara curent la iesire....dar optocuplorul la locul lui de data asta.

V-am prezentat mai sus o schema cu alimentarea optocuplorului. In acea schema este o dioda zenner, dioda care bineinteles in cazul de fata nu avea nicio tensiune pe ea, optocuplorul nefiind alimentat.

Defectul aparatului?

Chinezoii erau in distractie cand au sertizat firele de papucii de la bornele aparatului. Cat au fost nou aparatul, mai facea contact cat de cat, dar cand papucii au inceput sa se oxideze (fiind de cupru) n-au mai facut contact.

Asta a fost defectul aparatului. L-am rechemat si pe colegul @Alentin cu aparatul inapoi, sa-i lipesc si lui acele fire, care momentan la el inca faceau contact.

Poze cu papucii....si firul negru (minusul) si firul rosu (plusul.

IMG-0475.jpg

Firul rosu

IMG-0477.jpg

Si firele lipite de papuci.

IMG-0476.jpg

IMG-0478.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări