Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6C33C SE

gedd135

Postări Recomandate

• Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 hour ago, 300B SE said:

In primul rand ”FELICITĂRI”, apoi o intrebare: in schema de mai sus aveti Ra=1k2 si folositi trafo out de la Toroidy care sunt pe 600ohm, vă rog sa imi explicatie si mie... Multumesc!

Ra calculat pe hartie este in jur de 430 Ohm,Toroidy face trafuri cu Ra=600Ohm,eu am folosit o valoare apropiata si anume 600Ohm,unele  scheme de pe net au Ra=1,2Kohm,in cazul meu am ales valoarea cea mai apropiata de calculele mele,avantajul acestui tub este ca are o rezistenta interna mica,120 Ohm ceea ce usureaza enorm realizarea trafului

12 minutes ago, Kosmin said:

@Bogdan (gedd135) felicitari pt lucrare, arata f. bine!

Eu as fi mers pe o structura parafeed in cazul acesta, este doar o optiune personala.

Pai deja erau cam multe trafuri/bobine pe carcasa aia :limb:

Editat de gedd135
Link spre comentariu
6 minutes ago, Kosmin said:

Da, am omis sa mentionez, eu ma gandeam la o sursa de curent constant cu "nisip". Astfel dispare bobina din anod si poti "ingradi" tubul sa lucreze la curentul dorit :)

Nuuuu,din punctul meu de vedere nisip=blasfemie :rade:

1 hour ago, 300B SE said:

In primul rand ”FELICITĂRI”, apoi o intrebare: in schema de mai sus aveti Ra=1k2 si folositi trafo out de la Toroidy care sunt pe 600ohm, vă rog sa imi explicatie si mie... Multumesc!

uite o schema care scoate 20W,cel putin asa zic rusii: 

b9rrtxK.gif

si alta facuta de germani:

KeaOr7B.jpg

Link spre comentariu
Acum 6 ore, gedd135 a spus:

Nuuuu,din punctul meu de vedere nisip=blasfemie :rade:

Eh.... de gustibus... tot le-ai pus in sursa. Ideea era ca nu mai trecea curentul continuu prin primarul OT.

O curiozitate: de ce ai ales sa mergi pe negativare fixa? Intentionezi sa ii pui vreun circuit de autobias pe viitor?

Si schema ruseasca postata mai sus cat si cea nemteasca au negativare automata, nu fixa.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Kosmin a spus:

Si schema ruseasca postata mai sus cat si cea nemteasca au negativare automata, nu fixa.

Parerea mea ca denumirile sunt ambigue....

Negativarea automata = este fixa....la ampul meu cu 4x El84 ar trebui sa scad curentul prin tuburi.....tre sa scot placa ,sa schimb 4 rez......cam greu...

Negativarea fixa = este variabila,.....dai din potentiometrul semireglabil , " negativezi " cum vrei !

Pe rezistenta de catod mai sunt pierderi....

Condensatorul din catod mai provoaca defazaj....

6C33C este cam greu de alimentat cu sursa cu redresare cu tub......este nevoie de curent mai " consistent".... in sursa merge siliciu, si poti pune electrolitici seriosi...

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Domnule @sonic11, poate că nu toți își pot da seama din prima, ca să zic așa, că referirea la nisip înseamnă semiconductori pe bază de siliciu, dar ținând cont că această secțiune este dedicată în primul rând pasionaților de tuburi electronice cred că nu este o "greșeală" foarte mare folosirea termenului nisip. Nici eu nu mi-am dat seama imediat la ce se referă termenul nisip, dar imediat cum am înțeles mi-a apărut un zâmbet larg de satisfacție și mulțumire.

Oricum, observația d-voastră mi se pare corectă și pertinentă; dar totuși există scuza faptului că este o secțiune pentru adevărații pasionați ai domeniului, așa cum dealtfel sunteți și d-voastră.

Link spre comentariu

Pffff..cata activitateee........ceea ce e FOARTE BINE!  Sa raspund in ordinea solicitarilor:

@300B SE scheme cate doriti: https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Juergen-Buschmann-6C33-Amp/6C33C.htm

https://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/6C33C.htm

https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Klaus-SE-Monoblock/Monoblock-SE.htm

@Kosmin Mie imi place mai mult negativarea fixa,am control mai bun al tubului,am gasit tuburi cu parametri diferiti,adica la aceeasi tensoine de negativare aveam curenti diferiti prin tuburi si da,urmeaza sa aiba si autobias fiecare amplif pe care il fac,schemele sunt in teste,o sa merg pe ceva analogic relativ simplu si accesibil,voi posta aici

@sonic11 "Nisip" = componente semiconductoare  :limb:

Link spre comentariu

Aha, mersi de răspuns. Dacă va avea autobias în final, e foarte bine. Știu că tuburile în cauză au o dispersie mare a parametrilor.

Nu am lucrat prea mult cu ele dar din ce am mai citit unele exemplare o pot lua "pe câmpii" și atunci negativarea fixă nu ajută așa mult precum cea automată. E drept că negativarea automată necesită un "minicalorifer" așezat în catod dacă nu vrei să pășești în zona semiconductoarelor.

Spor la bricolat!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Elservius a spus:

Domnule @sonic11, poate că nu toți își pot da seama din prima, ca să zic așa, că referirea la nisip înseamnă semiconductori pe bază de siliciu, dar ținând cont că această secțiune este dedicată în primul rând pasionaților de tuburi electronice cred că nu este o "greșeală" foarte mare folosirea termenului nisip. Nici eu nu mi-am dat seama imediat la ce se referă termenul nisip, dar imediat cum am înțeles mi-a apărut un zâmbet larg de satisfacție și mulțumire.

Oricum, observația d-voastră mi se pare corectă și pertinentă; dar totuși există scuza faptului că este o secțiune pentru adevărații pasionați ai domeniului, așa cum dealtfel sunteți și d-voastră.

Nu, nu intenționam să trag pe nimeni de urechi, doar pentru cei care nu sunt familiarizați cu astfel de termani să știe despre ce este vorba.

PS. și pe mine mă amuză termenul:da

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gedd135 a spus:

adica la aceeasi tensoine de negativare aveam curenti diferiti prin tuburi si da,urmeaza sa aiba si autobias fiecare amplif pe care il fac

Pai nu se masoara tensiunea de negativare decat informativ....masori tensiunea de pe un rezistor de 10 ohmi din catodul finalelor .....asa poti sa aduci la acelasi curent tuburile.....Si cum tuburile nu imbatranesc identic  incep diferentele......la cealalta poti oricand sa aduci la realitate identica  curentul din potentiometru....OK ...trebuie inceput cu tuburi imperecheate dar la automata e mai pretentios ...si nu stii cat tine,sa nu mai spun ca sunetul este influentat de zona in care  lucreaza tubul pe linia de disipare......mie-mi place cu tensiune mai mare si curent mai mic.....plus ca asa tine mai mult tubul...am testat o negativare mai practica : 4 finali au 4 semireglabile  ,aduc tuburile la acelasi curent apoi dar toate vin dintr-un potentiometru cu care pot varia negativarea deodata  "grup"" .....

https://images.app.goo.gl/roNcMYgREC77jwPy7

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări