Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se alimenteaza un led laser?

dj fratisu

Postări Recomandate

Diodele provin din dvd-uri descopmuse deja.Am gasit in targ un tip care le vindea.Avea 4 astfel de capete de dvd.3 erau identice si unu diferit.I-am dat 4 lei pe toate.am desfacut unu din cele 3....deci am obtinut 2 diode.Asa stiam si eu ca una este pt scris si alta pentru citit.Acum nu stiam care din cele 2 este de scris..si le-am luat la teste.Am luat prima dioda si am testat-o in felul descris mai sus.Era chiar cea in IR...si ardea cu doate ca lumina facuta de ea...era foarte slaba.testul a durat cam 2 minute apoi pe baterii merge si acum mult si bine.Am testat a 2 dioda, lumineaza mult mai tare dar arde la fel.Doar ca asta incepe sa arda pe la 120mA.Conluzia: Nu am cum sa masor curentul si tensiunea pentru ca ele au venit demontate.Schema furnizata de BCF es ecea mai sigura dupa parerea mea., penru ca sabilizeaza si curenul si ensiune indiferen ce ii bagi la intrare(in cazul alimentarii din transformator sau acumulatori).Cred ca varianta cu rezistenta este valabila doar pentru alimentarea din baterii.Atentie nu acumulatori!Cilibiu cand vorbeai de consum dioda verde rosu violet , cred ca te refereai la leduri nu la laseri?!nu sunt sigur dar din ce am inteles verdele si violetul se obtin din laser IR care probabil consuma cat consuma una rosie.Si inca ceva...daca pui o dioda laser la 2v si 1A fara rezistenta o sa ai o mare surpriza...:d ..sa lumineze galben de la flacara care o va face

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

19

• BCF

11

• iuli09

8

• flo_sf25

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mam referit bine, la LASER!Sincer ai pus o dioda laser la 2V si curent de 1A si tia consumat 1 A si sa ars?Eu NU CRED, am facut cateva teste clare.Dioda vilet este alimentata dintrun alimentator de 5V ce imi alimenta un LASER DISCO, si duce 1,5A.Deci DIODA LASER FARA MODUL alimentata din 5V si imi consuma undeva la 80mA, DE CE?Sursa duce 1,5A, dece dioda nu mi sa ars? De ce si in ziua de azi dupa cateva luni bune, imediat fac anul nu mi sa ars?De ce tot timpul vorbiti daca nu stiti , si nu faceti experimente, chiar vreti sa va fac filmulete? cu date reale?Diodele LASER sunt aproape la fel ca LED-urile, au tensiuni fixe de lucru si curent fix, daca nu depasesti tensiunea nu se arde, ce este asa greu sa intelegeti?Schemele pentru stabilizarea curentului este folosit, ca in caz ca dioda laser suge un curent mare la aprindere cea ce poate duce la ardere, mie nu mi sa intamplat pana acum cu dioda laser violet care o detin.DIODA LASER VIOLET, este VIOLET, nu obtinuta din IR cu filtru, lam desfacut si am vazut clar!

Link spre comentariu

.....Diodele LASER sunt aproape la fel ca LED-urile, au tensiuni fixe de lucru si curent fix, daca nu depasesti tensiunea nu se arde, ce este asa greu sa intelegeti?Schemele pentru stabilizarea curentului este folosit, ca in caz ca dioda laser suge un curent mare la aprindere cea ce poate duce la ardere, .......

....Salve, nu doresc decat sa te anunt ca incepi sa intri in contradictie cu tine insusi........arunca o privire pe schema cu LM317 pusa de tine (cea mai simpla !) si poate te lamuresti singur unde este greseala!
Link spre comentariu

Da stiu schema, si exact ce am zis, este "CURENT LIMITER"!Poate nu am fost inteles la ce mam referit.Eu am facut explicatia cum poti afla curentul diodei laser, iar pe urma sa folosesti schema "CURENT LIMITER". LOLZ :nebunrau:Stiu ca nu este indicat folosirea diodei laser fara driver, dar la mine cel putin merge si asa, totusi nu inteleg de ce nu mi sa ars pana acum, fiind alimentata la 5,2V mai exact!Cred ca are deja in jur de peste 1000 de ore de functionare, si nu a scazut din intesitate deloc!Si repet, FARA DRIVER, "CURENT LIMITER" sau orice altceva, pur si simplu doar DIODA LASER si alimentatorul!Nu cred ca daca gasesti datele tehnice ale unei diode vei vedea scris, Ud=2V , Id=0-"~" A, unde Ud este tensiunea diodei laser si Id curentul diodei laser!L.E am atashat o poza la datele tehnice unei diode laser!De ce apare Curentul maxim al diodei laser 120mA la 3V max?Putea sa apara 0-~ , unde "~" reprezinta INFINIT pentru cei care nu stiu!Sunt aceleasi date tehnice ca si unui LED, doar ca sunt ceva diferente , dar nu foarte mari!

post-15533-139829305207_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai nu cilibiu, pe diode nu gasesti nici curentul si nici tensiunea de alimentare, gasesti un cod , acel cod il gasesti in cataloage iar acolo dau datele tehnice despre dioda. Eu zic ca metoda mea referitor la diodele din dvd-rw si cd-rw este sa masori acolo pe loc tensiunea si curentul acelei diode iar apoi folosesti una din schemele date de tine si nu mai cauti nici in cataloage sau in alta parte date despre dioda si o sa functioneze in aceesi parametrii dioda.

Link spre comentariu

Nu am zis ca pe dioda laser scrie tensiunea si curentul, nu cred ca exista asa ceva, dar pe ea scrie un cod, ca pe orice componenta activa (tranzistori, diode...etc).Da este corect cum zici , ca si eu am facut la fel cand am cumparat laserul violet, dupaia am facut modificari fara sa risc arderea lui!Dar el nu poate masura tensiunea si curentul, si aici am oferti posibilitatea de a afla!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Dioda laser ,consuma 95...120mA la care caderea de tensiune de pe ea e de2,4...3V.Cam asa se citesc datele din tabel.Daca construiesti o scc cu 317 de 120mA la care caderea de tensiune e de 4V, alimentezi montajul la 12V si... caderea de tensiune pe dioda laser tot 3V va fi.In alta ordine de idei,o dioda laser alimentata cu tensiune constanta se va arde,in conditii normale. Acestea presupun ca sursa nu are limitare in curent iar racirea e la fix,nu cu radiator supradimensionat. Pe un dispozitiv care radiaza 1W fixezi un radiator care extrage 3W,nu o sa reusesti sa-i aduci temperatura la valori critice.Din cate-mi amintesc(bine),la dispozitivele semiconductoare apare fenomenul de ambalare termica,iar la LED/diode laser fenomenul e mult mai pronuntat.

Link spre comentariu

Nu te contrazic dar atunci explicami mie treaba asta:Dioda (ATENTIE>>> DIODA (fara driver)) este alimentata la 5,2V, asta sa intamplat anul trecut cand a fost pusa in functiune, dece si in ziua de azi , dupa atatea luni de functionare, de ce nu mi sa ars?Nu am driver la el, nu am CURENT LIMITER, nici stabilizator de tensiune, doar alimentatorul de 5,2V si dioda laser!Tyc de ce nu iei o dioda laser si fa exact ce am facut eu, si vei ramane uimit!Bine inteles , respecti DOAR TENSIUNEA !

Link spre comentariu

Nu te contrazic dar atunci explicami mie treaba asta:Dioda (ATENTIE>>> DIODA (fara driver)) este alimentata la 5,2V, asta sa intamplat anul trecut cand a fost pusa in functiune, dece si in ziua de azi , dupa atatea luni de functionare, de ce nu mi sa ars?Nu am driver la el, nu am CURENT LIMITER, nici stabilizator de tensiune, doar alimentatorul de 5,2V si dioda laser!Tyc de ce nu iei o dioda laser si fa exact ce am facut eu, si vei ramane uimit!Bine inteles , respecti DOAR TENSIUNEA !

.....pot sa-ti raspund eu...este vorba despre aceasta dioda, sau ceva asemanator.Daca alimentezi la 3 volti aceasta dioda va functiona.

post-26243-13982930621_thumb.jpg

Link spre comentariu

sal all. Pai cilibiu daca este vorba de o dioda cum arata cotocu, de fapt acest modul, este normal sa nu sa arda dioda deoarece in acest modul se afla un driver care-ti regleaza tensiunea si curentul, d-astea am si eu , este un driver micut cu 2-3 tranzistori si ce mai are pe acolo....

Link spre comentariu

Dioda nu este acea, este carcasa metalica si cu driver in ea, este de culoare VIOLET si ma costat 100 lei, AM SCOS DRIVERULeu si a RAMAS doar DIODA LASER!Chiar trebuie sa va fac poze ca sa intelegeti?, nu tu tranzistori nu tu rezistente nu tu driver!Putere diodei laser este de 100mW!

Link spre comentariu

Nu stiu daca era optional sau nu , dar exista in carcasa "laserului"!Inauntru exista o mica placuta cu un Lm317 SMD si un emireglabil si ceva rezistente SMD!In capatul placutei era prinsa DIODA LASER!Eu am dezlipit piciorusele diodei laser de DRIVER, si am scos driverul, am lipit fire direct pe piciorusele diodei laser.Totusi stau acum si ma gandesc, cat de greu e sa intelegeti ca se poate asa ceva!Vi sa intiparit in minte un lucru, si de acea nu vreti sa intelegeti logic si practic ca se poate si in alt mod!Carcasa laserului se desuruba ff usor, iar inauntru nu exista silicon turnat peste placuta sau altceva!Acest lucru a fost desfasurat fara cosencinte si foarte usor!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

DA,driverul era optional!Si din stradaniile de a demonstra ca o dioda laser functioneza ok si cu tensiune constanta rezulta ca probabil producatorul a instalat o dioda de 1000mW in loc de una de 100mW.Functionarea unei anumite diode laser in tensiune constanta e un fapt ce nu se poate generaliza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări