Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se alimenteaza un led laser?

dj fratisu

Postări Recomandate

LM324 are 0.4V/us, deci tot cam pe acolo. Ideea e ca poti folosi 741 cata vreme nu o o sa aiba tensiunea la iesire prea mare. Ar mai fi si varianta 741 + tranzistori daca ai nevoie de amplitudini mai mari.Pe de alta parte nu stiu ce alte operationale mai potrivite se gasesc in comert. Cel mai bine ar fi sa vezi ce poti cumpara mai intai.Eu am 'sarit' direct la AD8014 care-i bun pentru semnale cu tranzitii foarte rapide, cum sunt semnalele video (3000V/us si 400MHz).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

19

• BCF

11

• iuli09

8

• flo_sf25

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

:dans: ms ptr info deepblueCred ca voi incerca initial ku a741 ,sa vad cam pana unde pot ajunge.100 mV ar fi ideal.M-ar bate gandul sa postez tot proiectul pe forum,insa nu l-am terminat,nu stiu cand il voi termina(preferabil pana la sfarsitul anului de facultate :ciuda: ) si cel mai important aspect..inca mai sunt anumite mici parti din el in care nu am baza :cry: .Insa un prieten mi-a sugerat postarea aici..in eventualitatea corectarii greselilor. :sparge: numai bine :bere:
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator bogdy0073

Nu.Eu am explicat destul de clar... poti sa alimentezi un LED de la orice tensiune, (in limite rezonabile deci si pana la 35-60V) daca se inseriaza o rezistenta cu valoarea necesara limitarii curentului la valoarea nominala de functionare... 8) ...si nu este mai simplu decit sa folosim o dioda zenner?... care oricum are nevoie de o rezistenta la intrare... :lol:

Buna ziua domnu' ,,mister" As dori daca se poate sa-mi furnizati ceva link-uri cu schema de stabilizatoare de 24Vc.c. cu tensiune variabila la intrare in plaja 35 - 52 V Am cautat epste tot pe net ina nu am gasit ceva care sa ma ajute in acest sens. Rog sa ma ajutati in acest sens. Va multumesc.
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Am laser adus in germania , contine in interior atat o dioda verde luminoasa cat si ceva de protectie cand scade curentul sa apara o dioda rosie cu cea verde langa .Problema cu 2-jde necunoscute este urmatoarea:de ce cand tin in 3V laserul mai mult de 5secunde scade intensitatea luminoasa ?De ce daca formulez o sursa cu tensiune variabila 0-3V la 1 secunda merge bine facand si dunga prin aer? Ziceti si voi ce sa ii fac sa mearga continuu .

Link spre comentariu

este posibil ca montajul din interior sa fie cu compensare termica, deci cand se incalzeste (probabil) dioda laser sau vreun trazistor/integrat acesta sa limiteze curentul prin dioda

Link spre comentariu

...hai ca am ajuns sa vorbim din amintiri si sa facem tot felul de speculatii si presupuneri...

topicul asta nu este o lucrare scrisa la fizica... :lol:

Cred ca este suficient ca LED-urile se alimenteaza cel mai simplu cu o rezistenta... :)

GRESIT!!!

LEd-ul alimentat in serie cu o rezistenta e o solutie proasta, se va defecta mai devreme sau mai tarziu!

Iata mai jos o schema de sursa de curent constant care mentine FIX 20mA prin jonctiunea LED-ului, indiferent cu cat variaza tensiunea sursei de alimentare, intre 5-30V.

Posted Image

Si mai jos un tabel cu valoarea rezistentei, pentru un anumit curent constant:

Posted Image

Cat despre motivul pentru care la incalzirea acelei diode laser verzi, scade emisia, se datoreaza modificarii raportului dintre electronii termici si electronii cuplabili(care creeaza perechea electron-foton, adica fononul), aflati la nivelul jonctiunii diodei laser, adica scaderea densitatii recombinarilor banda-banda, si trecerea inversiei de populatie pe nivele energetice Fermi in mediul activ.

Ma rog, teoria ca teoria, dar practic acea dioda laser se supraincalzeste cu alimentarea nestabilizata in curent.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

este posibil ca montajul din interior sa fie cu compensare termica, deci cand se incalzeste (probabil) dioda laser sau vreun trazistor/integrat acesta sa limiteze curentul prin dioda

Asa e,dar poate fi compensare optica sau compensare termica sau si ,si. E un integrat driver cuplat termic cu dioda,iar un traductor optic monitorizeaza fluxul luminos.La variantele economice(eftine) e numai o scc,iar la mai mare e scc termocompensata,urmatoarea clasa e scc termo+opto.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am laser adus in germania , contine in interior atat o dioda verde luminoasa cat si ceva de protectie cand scade curentul sa apara o dioda rosie cu cea verde langa .Problema cu 2-jde necunoscute este urmatoarea:de ce cand tin in 3V laserul mai mult de 5secunde scade intensitatea luminoasa ?De ce daca formulez o sursa cu tensiune variabila 0-3V la 1 secunda merge bine facand si dunga prin aer? Ziceti si voi ce sa ii fac sa mearga continuu .

Sa le luam pe rand:1.problema e gresit pusa,deoarece ledul e un dispozitiv semiconductor cu factor de temperatura negativ,adica la o tensiune constanta curentul consumat creste in timp;2.nu mai formula volti ci amperi(mA),tensiunea e bine sa fie egala sau un pic mai mare decat cea de catalog;3.sa inserezi o scc intre led si stc.
Link spre comentariu

Sal,din descrierea ta inteleg ca ai un laser verde (nu o dioda verde!) care nu este stabilizat termic (de aceia scade intensitatea luminoasa dupa 5 s).Daca depasesti tensiunea de alimentare a diodei (2,8V) si curentul o distrugi!!!....Ce nu inteleg, faptul ca te referi la o dioda rosie care apare....de unde apare?!.....poate te faci inteles!...Pe curand.
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator xxman

Salutare.Am si eu un laser pointer verde de 50mW (care se gaseste pe site-uri cu 50 lei :rade: ) si functioneaza cu 2 baterii tip AAAIntrebarea e: cum pot sa'l alimentez eficient de la un transformator? De ce componente am nevoie? Am citit aici despre LM 317 si cu rezistenta... E ok? su ce mai trebuie?Sunt cam incepator, dar sper sa ma descurc daca ma ajuta cineva. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări