dj fratisu Postat Februarie 15, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2005 merci!si scuze pentru ... "gafe"cu stima! Link spre comentariu
Swat Cat Postat Februarie 23, 2005 Partajează Postat Februarie 23, 2005 dar de unde pot lua led laser de calitate si ceva ieftin..?eu am luat de la maica domnului cateva si la 3 v mergeu prost... a trebuiit sa bag o rezistenta de 30 OHM ca sa mearga bine Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Daca aveti suficienta rabdare cititi aici : http://www.eio.com/repairfaq/sam/laserdps.htm o intreaga teorie referitoare la alimentarea corecta a diodelor laser... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 ma..as vrea sa frac si eu un laser de mica putere..macar sa poata topi plastic si sa fie cncentrat intr-un singur punct..stie cineva de unde sa iau un led laser sau vreo schema?10x Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 ...nu se face cu diode laser... 8) Link spre comentariu
aghora17 Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 deosebirea intre un led si un bec este aceea ca becul are o rezistenta relativ determinata si de aceea se zice ca merge in tensiune (de fapt legea lui ohm ne zice ceva si despre curent), pe cand dioda este o jonctiune care nu suporta in general mai mult de 0.7V (ma refer la Si). la o tensiune mai mare, ea va face tot posibilul sa reduca tensiunea care cade pe ea la 0.7V de exemplu, ducand astfel la cresterea curentului pana la valori distructive.In foile de catalog pentru LED-uri si diode laser, toate caracteristicile se dau IntensitateLuminoasa/Curent.Deci, tot ceea ce este dioda (luminoasa, scuze de abuzul de limbaj), functioneaza in curent, nu in tensiune, chiar daca suna ciudat in exprimare. deci ledurile se alimenteaza la 10mA, nu la 3V (este doar un exemplu). faptul ca la 3V ledul alimentat la baterie nu se arde, se datoreaza rezistentei interne a bateriei care produce si ea o limitare a curentului.Inclusiv lungimea de unda variaza in functie de curent. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 ...Inclusiv lungimea de unda variaza in functie de curent.NU.Lungimea de unda a luminii emise de un LED, nu variaza in functie de curent la LED-urile clasice... ...Eu nu reusesc sa obtin lumina ''verde'' dintr-un LED rosu nici macar la ...220V... :lol: Link spre comentariu
aghora17 Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 nu am spus culoare ci lungime de unda. tu simti vre-o diferenta intre 500 si 501nm?nici eu. dar intr-un experiment de fizica critic, asta conteaza, inclusiv temperatura... Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Inclusiv lungimea de unda variaza in functie de curent.Agora, hai ca m-ai facut si pe mine curios. Ai vreun link in care se dau detalii. Eu nu am mai auzit asta.nu am spus culoare ci lungime de undaPai si lungimea de unda, respectiv frecventa, nu determina senzatia subiectiva de culoare?Sunt de acord ca pot exista variatii mici ale lungimii de unda pe care ochiul nu le poate percepe, dar n-am mai auzit de dependenta asta de curent a lungimii de unda a ledului. Daca exista, ar trebui sa fie masurabila cu aparatura specializata, chiar daca ochiul "nu vede" nimic.Subscriu la comanda "in curent", nu "in tensiune" a diodelor, oricare ar fi ele, lezii inclusi, dar am intalnit destul de multe persoane chiar cu educatie in domeniul sirmos, care nu sesizeaza diferenta dintre sursa de tensiune si sursa de curent.Cirip Link spre comentariu
aghora17 Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 din pacate singurul material de nde am luat informatia asta era o lucrare de diploma a unuia de la fizica. un prof de al meu vroia sa faca o captura atomica (e un abuz de limbaj, oricum nu are prea multa importanta ce inseamna efectiv) cu o astfel de dioda laser, si avea alimentare tzapana plus stabilizator termic cu element peltier.toate astea din motivul mai sus prezentat, stabilitatea intensitatii si a lungimii de unda.imi pare rau ca nu am mai multe detalii. poate daca mai gasesc lucrarea aia de diploma a tipului, o sa gasesc mai multe. Link spre comentariu
ALEKS Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 nu am spus culoare ci lungime de undaFrecventa... Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Nu inteleg ce vrea sa spuna ALEKS in postul lui. Eu prefer propozitiile complete.Pe de alta parte, frecventa si lungimea de unda sunt strans legate intre ele, asa ca, eu cred ca pot fi folosite interschimbabil.agora, am inteles. Daca gasesti ceva pe net sau poti sa scanezi ceva, e f interesant, asa cu titlu informativ. Este ciudat. Daca ar fi adevarat, poate ca ar trebui se existe o usoara deviatie a nuantei in fct. de curent, dar n-am vazut-o mentionata nicaieri. Din cate stiu, culoarea depinde de dopaj.Cirip Link spre comentariu
ALEKS Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Din cate stiu eu, frecventa si lungimea de unda determina culoarea perceputa de aparatul vizual. Asta doream sa spun...Imi cer scuze pentru "propozitia" eliptica... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 oky, chiar cand sa trimit postul sa blocat calcu, asa ca mai scriu o data. un LED verde, de ex, alimentat la o tensiune din ce in ce mai mare, peste o anumita valoare incepe sa isi schimbe culoarea, spre galben si apoi rosu. pana crapa, de obicei daca nu crapa din cauza tensiunii, nu stiu de ce, dar majoritatea nu se mai aprind de loc la urmatoarea alimentare, sau se aprind foarte slab. si la fel cu unul rosu, dar nu mai tin minte cum isi schimba culoarea. frecventa si lungimea de unda sunt dependente una de alta asa cum a spus si Cirip, mai exact c=fl, adica viteza luminii=frecventa ori lungimea de unda. cum viteza luminii e constanta, atunci ...relatia este foarte "stransa" exact cum s-a spus si mai inainte, diodele sunt comandate in curent, si daca va uitati intrun catalog de leduri o sa vedeti ca se da intensitatea luminoasa la un anumit curent, si se spune si tensiunea pe led, dar intre niste limite, nu o valoare fixa, pentru ca ea variaza de la led la led. la fel si la diode. cat despre lungimea de unda, ea trebuie sa fie constanta pentru o anumita limita de functionare a ledului, adica in parametri normali. si la laser trebuie sa fie foarte constanta lungimea de unda, pentru ca radatia e obtinuta prin tranzitia electronilor de pe diverse nivele de energie(la majoritatea laserilor), si astfel radiatia depinde de elementul chimic folosit. laserii aia chinezesti de la tarabe, breloc, au defecte foarte mari de fabricatie, si difera de la unu la altul multi parametrii, am masurat curentul la vreo 3 o data, de la aceeasi sursa de tensiune stabilizata, deci erau alimentati de la tens constanta, si avea valori diferite, in schimb alimentate la celasi curent luminau aproape la fel. a, si pentru leduri, recomand situl asta http://www.ledmuseum.org Link spre comentariu
csl1131 Postat Februarie 25, 2005 Partajează Postat Februarie 25, 2005 cand ledurile le alimentezi la valori mult prea mari incepe sa-si schimbe culorile, ex, vrede devine galben, apoi un galben portocali, apoi un rosu deschis... rosu devine mai deschis(mai slab in intensitate) si apoi tot mai slab, pana nu se mai vede deloc,(lumineaza in infrarosu)la fel se intampla si cu o dioda laser... scade din intensitate, si urca lungimea de unda, iar noi percepem ca o scadere a intensitatii luminoase...iar cand alimentezi iar ledul, constati ca la intensitatea la care lumina normal acum deabea lumineaza, sau nu lumineaza deloc.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum