dj fratisu Postat Februarie 8, 2005 Partajează Postat Februarie 8, 2005 cum se alimenteaza un led laser (breloc) de la transformator?am incercat cu un transformator ce continea punte de diode + condesator de 2200uF (in final cam 4.5Vcc) si ca rezultat am obtinut reducerea intensitatii luminoase :cry:, dupa care am facut alimentarea de la baterii si ... intensitatea era la fel de slaba.ce am gresit?si cum ar trebui sa fac?va multumesc. Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Februarie 8, 2005 Partajează Postat Februarie 8, 2005 Eu l-am alimentat printr-un LM 317 cu aproximativ 3,8V (in loc de 4,5 cat rezulta din 3 baterii AG3) , m-am gandit ca-i prelungesc putin viata in felul asta, ca la ce chinezism ii oricum nu tine prea mult.Lumineaza la fel de puternic si acum... Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Februarie 8, 2005 Partajează Postat Februarie 8, 2005 dupa care am facut alimentarea de la baterii si ... intensitatea era la fel de slaba.L-ai stricat :lol: Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 8, 2005 Partajează Postat Februarie 8, 2005 Cred ca, din pacate, Vasile are dreptate.Ledurile sunt niste biete diode. Nu se pot alimenta direct de la transformator deoarece sunt mari sanse sa creasca curentul prin ele peste valoarea maxima admisa. Daca vrei totusi sa le pui la traf, trebuie inseriata o rezistenta de limitare a curentului. In cazul bateriilor, rezistenta interna a bateriilor era cea care se ocupa de limitare, dar traful e mult mai autoritar (rez interna mai scazuta) si a facut ledul chiftele marinate.Cirip Link spre comentariu
MishuL Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 Noroc cu pretzul, e mai mult decat accesibil- le-am luat la copii de Craciun, din Europa, cu dooj' de mii..... la angro le dadea kinezu' cu 16.... Link spre comentariu
dj fratisu Postat Februarie 9, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2005 Eu l-am alimentat printr-un LM 317 cu aproximativ 3,8Vpoti "berti" sa-mi dai TE ROG si mie o schema ceva de orientare (daca o ai la indemana) caci pe net sunt multe drumuri si nu toate duc la "Roma" in rest multumesc pentru toate aprecierile + sau si - cu respect. ps. chiar daca pretul este de 16-20.000, barteriile costa 3x5.000=? acesta este motivul dorintei mele. Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 cred ca poti sa studiezi la http://www.niqro.as.ro/LM317.htm sau .. pe scurt: si tanand cond de relatia simplificata: si R1=240 ohm la U=3,8V ai... R2=500 ohm :wink: Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 Ca sa nu te complici pre mult, foloseste o simpla rezistenta... Orice tip de stabilizator de tensiune vei folosi nu limiteaza curentul si va distruge LED-ul. De obicei curentul mediu consumat este de 25-30mA. Daca se considera ca tensiunea de functionare este aproximativ 3.3-3.5V, diferenta ce apare din alimentare trebuie sa produca curentul respectiv..I=(Ualim-Uled)/R R=(Ualim-3.5)/0.03=> daca tensiunea este de 4.5-5V , atunciR=30-50 ohmi... 8) Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 Niq_ro a fost mai rapid si mai precis.... :wink: Eu am folosit un montaj cu doar cu 2 rezistente... aici gasesti schema si un calculator pentru valoarea rezistentelor. Ah... si daca tot am dat linku' mi-am reamintit ce rezistente am pus R1=1000 ohmi R2=1000+1000ohmi (ca asa aveam prin casa) de unde rezulta Vout= 3,85 V Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 ...daca se doreste o varianta cu stabilizator, atunci alegeti stabilizarea de curent si nu de tensiune... :roll: Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Februarie 9, 2005 Partajează Postat Februarie 9, 2005 mister_rf: Mie Feb 09, 2005 4:08 pm berti:Mie Feb 09, 2005 4:09 pm Pana si Mister_rf a fost mai rapid :lol: sunt un lenes !! Link spre comentariu
dj fratisu Postat Februarie 10, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2005 merci mult!am sa incerc LM317/LM337sa vad ... ce se mai intampla. poate :shock: Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 10, 2005 Partajează Postat Februarie 10, 2005 Atentie: si la varianta ce foloseste LM317 ca stabilizator de tensiune, nu se controleaza curentul prin dioda laser... :roll: Orice variatie in plus fata de pragul de functionare normala creste curentul la valori care produc distrugerea led-ului... :!: Tot varianta cu rezistenta este mult mai sigura... 8) Link spre comentariu
dj fratisu Postat Februarie 14, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2005 oare cu o dioda PL4V nu ar fi valabila? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Februarie 14, 2005 Partajează Postat Februarie 14, 2005 Nu.Eu am explicat destul de clar... poti sa alimentezi un LED de la orice tensiune, (in limite rezonabile deci si pana la 35-60V) daca se inseriaza o rezistenta cu valoarea necesara limitarii curentului la valoarea nominala de functionare... 8) ...si nu este mai simplu decit sa folosim o dioda zenner?... care oricum are nevoie de o rezistenta la intrare... :lol: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum