roadrunner Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 (editat) o parte din confuzie vine de la faptul ca un separator si in intreruptor pot fi lucruri destul de diferite (cu toate ca fac cam acelas lucru judecand dupa nume) un separator e de obicei un "aparat electric" care intrupe si separa un circuit dar e destul de simplu in constructie (si ieftin) pentru simplul fapt ca nu e facut sa descfaca circuitul in sarcina (adica atunci cand trec curenti prin circuit), daca trec curenti se formeza arc electric la deconectare (si trebuie stins rapid) Pe de alta parte un intreruptor e un "aparat electric" mai sofisticat si are din constructie niste camere si lamele care au scopul sa faca arcul sa stinga repede la deconectare, deci poate intrupe circuitul si in sarcina (adica atunci cand trec curenti importanti) Arcul de curent alternativ e mai usor de stins (din cauza curentilor care trec prin zero) fata de arcul de curent continuu. Circuitele de descarcare (un fel de scurt circuit controlat) sunt specifice circuitelor de DC. e bun website-ul ala dar nu bate mersul la scoala. Oricum ar fi bafta si atentie la partea de siguranta (in sensul de pericol la electrocutare) RR Editat Martie 21 de roadrunner Link spre comentariu
ZPE Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 Deci acea imagine sau site spune sau nu opusul a ceea ce a sustinut djlove? Website-ul ala nu bate mersul la scoala, dar totusi inca vad bine. Se vorbeste de asemenea in topic despre DC. Iar eu nu am vorbit despre separator sau intreruptor, ci am vorbit despre descarcator sau SPD si ordinea lui in circuit. Asta vreau sa inteleg. P.S. Momentan descarcatorul (DC) e montat fizic (de ceva timp) ca in imaginea de pe acel site care nu bate mersul la scoala, desi sursa informatiei pentru montare NU a fost acel site. Link spre comentariu
roadrunner Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 (editat) SPD (protectie la supratensiune DC) e montat cat mai aproape de locul de unde apare supratensiunea (la tine atmosferic) deci intre panouri si separator/interuptor si ce mai e in aval. Gandeste-te ca SPD-ul va shunta (la pamant) orice sursa de energie din trasnet sau electrostatic peste o anumita valoare si nu o va lasa sa se propage in aval. desenul de pe website are intr-adevar fuzibile pe fiecare circuit de panou (sau string) pe ambele fire si nu exista nici un circuit sa le separe.(deci trebuie sa ai grija cand atingi fire pe acolo) cred ca explicatia lui @djlove e totusi buna. Atentie descarcator si SPD nu e acelasi lucru. Ti-am explicat mai sus (poate de acolo e confuzia) Descarcatorul e un aparat care-l actionezi manual iar SPD intra in actiune (automat) numai la supratensiuni. Trebuie sa te gandesti ca dupa ce ai intrerupt circuitul de la separator sau interuptor - inca ai tensiune periculoasa in amonte (de la panouri) dar si in aval poti sa ai de la condensatoarele incarcate la ce mai e conectat in aval. (multi se gandesc ca nu se pot curenta ca sunt izolati din cauza separatorului sau intreruptorului) - aici intervine decarcatorul care pune in scurt circuitul din aval si descarca energia din condensatori. Nu e neparat sa ai circuit de descarcare poti pur si simplu sa astepti sa se descarce natural. In schema de pe website nici nu e reprezentat un circuit de descarcare. RR Editat Martie 21 de roadrunner Link spre comentariu
icar Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 Ce rol au aceste SPD? Nu de eclator? Adica descarca la masa (impamântare) o supratensiune aparuta accidental, sau nu, pe reteaua pe care e pus. Confuzia apare din folosirea romglezei, fără discernamânt. Acel SPD este defapt un ECLATOR, asa era cunoscut când nu stiam romgleza si poate fi mecanic (pieptene) sau, mai nou, electronic si se montează DEFINITIV in circuit. Descărcătorul , cum ii spune si numele, descarca capacitati ramase icarcate dupa deconectarea tensiunii. Se cupleaza in circuit doar când e cazul. In opinia mea, ambele trebuie montate inaintea sigurantei. Link spre comentariu
ZPE Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 Ma bucur ca discutia a ajuns la SDP numit si descarcator de supratensiune - eclator, in varianta cu varistor sau cu "pieptane", ma rog pieptane mai mult la nul si varistor pe faza in cazul unuia DC (are chiar culoare diferita caseta). Acum cel putin am inceput sa vorbim despre acelasi lucru. La 12.09.2023 la 14:09, djlove a spus: Ordinea montarii este cea de sus: din panouri se vine din separatorul cu fuzibile (... ... ...) apoi se merge in intrerupatorul DC si apoi in descarcatorul DC. La actiunea descarcatorului sigurantele din amonte se vor arde. Sunt totusi mai mult ca sigur ca @djlove a vorbit totusi despre un descarcator SPD, pe care chiar l-a numit descarcator DC. Daca era vorba de un descarcator de rail nu ar fi avut de ce sa arda sigurantele din amonte si nici nu avea ce cauta (chiar si in stand-by separat extern, intr-un circuit fotovoltaic). ACUM insa stiu motivul confuziei initiale. Vina mea, imi torn cenusa in cap, am postat chiar anterior intrebarii din acest topic un raspuns in altul despre separatoare, se pare ca aici una am gandit si alta am scris. Nu editez intrebarea mea initiala ca sa nu creez si mai multa confuzie. A se observa ca am scris initial separatoare si apoi am continuat totusi cu descarcatoarele. Acum 7 ore, ZPE a spus: Sunt si eu interesat daca se pun separatoarele(gresit) descarcatoarele(corect) inainte sau dupa siguranta. Sincer, nu pot veni cu o sursa de informatie clara (youtube nu se pune) dar pana acum mi s-a parut mai pertinent sa ai descarcatorul inainte de siguranta. Din ce am gasit pe youtube oamenii spun chiar de descarcatoare din 10 in 10m daca distanta cablului de la string-uri la inverter este mare. Acum ca am lamurit asta poate incepe sa aiba sens nedumerirea mea legata de raspunsurile pe care le-am primit (back to school boy). Acum 5 ore, ZPE a spus: Iar eu nu am vorbit despre separator sau intreruptor, ci am vorbit despre descarcator sau SPD si ordinea lui in circuit. Asta vreau sa inteleg. Chiar nu intelegeam de ce eu intreb una si mi se raspunde alta. Cineva mi-a semnalat greseala si ii multumesc pe aceasta cale. Intrebarea mea a fost kind-off aproape off-topic iar daca @djlove nu mai intervine pe topic la intrebarea mea cred ca se poate inchide subiectul. P.S. Separatoarele cu sigurante sunt folosite si ca intreruptoare de circuit la fotovoltaice, dar exista scris cam peste tot sa nu le actionezi (deconectezi) in sarcina. Chiar daca crezi ziua ca "opresti" tot ramane totusi inverterul ca si consumator, incarcarea bateriei, etc. Link spre comentariu
roadrunner Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 (editat) Citat Acel SPD este defapt un ECLATOR, asa era cunoscut când nu stiam romgleza si poate fi mecanic (pieptene) sau, mai nou, electronic si se montează DEFINITIV in circuit. eclator vine din franceza "eclateur" deci care e treaba cu rom-gleza e mai buna rom-ceza? SPD - surge protection device (aparat de protectie la supratensiune) - constructiv poate fi facut in patru feluri feluri sau o combinatie intre ele. (primele goua nu sunt precise) - cu un interstitiu (spark gap) - ca la bujie. - cu bec cu gaz (cu descarcare in gaz) - cu semiconductor (dioda TVS) - varistor (o rezistenta ne-lineara) @ZPE excelent ca te-ai lamurit asta e cel mai important! RR Editat Martie 21 de roadrunner Link spre comentariu
djlove Postat Martie 22 Partajează Postat Martie 22 Ma bucur ca pana la urma totul este clar. Las mai jos o fotografie de la o lucrare veche: un tablou DC secundar de parc fotovoltaic, unde puteti vedea cum au fost tratate toate aspectele ce tin de DC. Intrarile din string-urile de panouri sunt jos, cu cablurile rosu/negru subtiri. Dispozitivul de deasupra separatorilor este doar pentru a monitoriza de la distanta curentul prin fiecare sting si a putea observa cand o siguranta s-a ars. Link spre comentariu
ionut120v Postat Martie 23 Partajează Postat Martie 23 (editat) Sub numele de circuit de descsarcare in jargonul solaristilor sunt incluse si protectiile la supratensiune gen varistoare, TVS-uri sau tuburi cu gaz, exista prtectii de tensiune sub denumirea de SPD care se monteaza pe sina. Circuitul electric al panourilor nefiind legat la pamant e bine sa fie protejat impotriva descarcarilor electrice atmosferice cu ajutorul unor protectii de tensiune legate intre polii sirului de panouri si priza de pamant, exista SPD-uri dedicate pentru + si pentru minus, dar tot asa de bine se pot folosi TVS-uri cat mai mai mari mai multe in paralel, sau GDT-uri, varistorele de tip MOV imbatrinesc si capata curent de scurgere destul de mare, de obicei se pune un MOV in serie cu un GDT sa indulceasca caracteristica de rezistenta interna negativa GDT-ului. Chiar daca unul din polii sirului de panouri e legat la pamant in cazul sistemelor izolate fata de reteaua electrica e bine a se pune o protectie de tensiune intre celalalt pol si pamant. Protectiile la tensiune e bine sa fie in doua locuri : la sirul de panouri in cutia cu aparataj a sirului in cas este este instalata si imediat dupa disjuctoare. Disjuntoare trebuie si in cutia de sirul de panouri, daca acesta exista, pentru a putea scoate de sub tensiune conductorele, impreuna cu o siguranta fuzibila de sir. Cutii cu disjuctore sigurante si SPD-uri la locul de instare a panourilor se pun la sistemele mari cu mai multe siruri, la cela cu 1-2 siruri sunt optionale. Varianta cea mai simpla este cu o siguranta cu nisip in soclu care are si functie de disjunctor si asigura separarea vizibila si doua SPD-uri. https://www.weidmueller.com/int/company/markets_industries/photovoltaic/pv_protect_ovp_box.jsp Exista si alte modele de combiner boxes pentru mai multe stringuri, precum si dc insulator boxes care contin unul sau mai multe intrerupatoare dc bipolare sau multipolare. https://www.beny.com/combiner-box/?&utm_campaignid=14957075223&utm_adgroupid=135268498224&utm_creative=553340321000&utm_network=g&utm_matchtype=p&utm_device=c&utm_devicemodel=&utm_term=pv string box&utm_adposition=&utm_placement=&utm_feeditemid=&utm_targetid=kwd-336867251160&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-_mvBhDwARIsAA-Q0Q62asc8pUD-tiUPbmVEWsIuWTMo_FjtCWQxmiI4vHPUM0Y6465wewcaAneZEALw_wcB Editat Martie 23 de ionut120v Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum