turcu_dan Postat Septembrie 10, 2023 Partajează Postat Septembrie 10, 2023 (editat) Va salut. In viitorul apropiat urmează să montez un sistem fotovoltaic de cca. 5kw. In ceea ce privește montajul/orientarea panourilor, forma acoperișului îmi permite sa le montez doar spre s-v. Parca mai mult spre V. Am făcut o poză după ce arata busola in raport cu poziția casei. As putea monta panourile doar in partea dreapta a liniei orange. Ce părere aveți de orientare? Este cat de cat acceptabilă? Editat Septembrie 10, 2023 de turcu_dan Link spre comentariu
moshu flo Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Sageata aia portocalie e directia coamei acoperisului, sau e perpendiculara pe ea? Orientarea maxima - fixa - e sud, (180). E suportabila o abatere spre est sau vest de pana la 45 de grade. Aceasta abatere poate constitui un avantaj daca a) e spre est si aveti consum mai mare de energie dimineata, sau b) vest=dupa-amiaza. Important e si ca incidenta radiatiei sa fie cat mai perpendiculara pe surafata panourilor, in plan vertical. Vara unghiul optim e mai aproape de orizontal, soarele urca mai sus la amiaza, iarna unghiul optim e mai aproape de vertical, la amiaza soarele e mult mai jos. Un sistem de urmarire pe 2 axe e destul de scump pentru un castig de 30-40%, dar posibilitatea de a modifica unghiul panourilor iarna-vara e mult mai ieftin si cu un raport performanta-pret mai mare, dupa unii autori... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Septembrie 13, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2023 Săgeata este direcția coamei acoperișului. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Septembrie 13, 2023 Partajează Postat Septembrie 13, 2023 mmm, cu asemenea orientare, ori rasucesti casa/acoperisul ori pui panourile in gradina ! Link spre comentariu
ionut120v Postat Septembrie 14, 2023 Partajează Postat Septembrie 14, 2023 se poate 2 stringuri, unul pe est altul pe vest. Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 14, 2023 Partajează Postat Septembrie 14, 2023 Parerea mea este ca directia este spre unde este soarele la ora 13....dupa schita cred ca merge....ar trebui vazut la fata locului...iesi afara la ora 13 si te uiti la pozitia soarelui si a acoperisului... Link spre comentariu
ionut120v Postat Septembrie 16, 2023 Partajează Postat Septembrie 16, 2023 La 14.09.2023 la 21:11, antemir a spus: Care ar fi randamentul in comparatie cu un singur string orientat spre Sud ? varae mai mare decat cu un string pe sud, si curba de puere e mai plata, iarna ceva mai mic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum