Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orientare panouri fotovoltaice

Postări Recomandate

Va salut. In viitorul apropiat urmează să montez un sistem fotovoltaic de cca. 5kw. In ceea ce privește montajul/orientarea panourilor, forma acoperișului îmi permite sa le montez doar spre s-v. Parca mai mult spre V. Am făcut o poză după ce arata busola in raport cu poziția casei. As putea monta panourile doar in partea dreapta a liniei orange. Ce părere aveți de orientare? Este cat de cat acceptabilă? 

Screenshot_20230910_104323.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sageata aia portocalie e directia coamei acoperisului, sau e perpendiculara pe ea?

Orientarea maxima - fixa - e sud, (180). E suportabila o abatere spre est sau vest de pana la 45 de grade.

Aceasta abatere poate constitui un avantaj daca a) e spre est si aveti consum mai mare de energie dimineata, sau b) vest=dupa-amiaza.  Important e si ca incidenta radiatiei sa fie cat mai perpendiculara pe surafata panourilor, in plan vertical. Vara unghiul optim e mai aproape de orizontal, soarele urca mai sus la amiaza, iarna unghiul optim e mai aproape de vertical, la amiaza soarele e mult mai jos.

Un sistem de urmarire pe 2 axe e destul de scump pentru un castig de 30-40%, dar posibilitatea de a modifica unghiul panourilor iarna-vara e mult mai ieftin si cu un raport performanta-pret mai mare, dupa unii autori...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări