Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme la reparatia unui Pacific

BNedelcu

Postări Recomandate

Multumesc! 

E musai o poveste. 

In urma cu 17 ani, intr-una din zilele obisnuite de sambata, fiind incomodat de o placa de baza de la un PC, care avea c-am mult timp la mine in camera, mi-am propus sa o arunc, dar cum aveam mici inclinatii catre electronica mi-am zis : "Hai sa verific integratele de pe ea, poate fi ceva util.". Zis si facut, am inceput sa caut datasheet-uri pentru diferitele coduri. Spre marea mea surpriza intr-un colt un integrat marcat ATMEL ATtiny2313, pentru care au aparut multe rezultate de pagini web cu tot felul de proiecte si proiectele.

A fost ca o scanteie cand am vazut multitudinea de lucruri pe care le poate face acel gandac mic, de care cu entuziasm imi aduc aminte de fiecare data cand spun aceasta poveste studentilor de la UPB care vin in practica la locul meu de munca. 

Necontenit, m-am pus sa aflu cum pot sa il conving sa faca toate acele lucruri minunate. 

Primul programator pe portul LPT de imprimanta a fost un esec. Inca nu am uitat frustrarea momentului cand nu a mers sa incarc in memoria gandacelului primul meu programel care sa faca sa palpaie un amarat de led. 

Au mai trecut cateva luni si m-am lovit de scrierea datelor intr-o memorie DataFlash.

Ca acum, am intrebat pe forumuri in afara, cum sa fac, ce sa fac, vroiam cu incapatanare sa reusesc. Am primit ajutor c-am tot ca acum :), cauta in carti. Dar atunci a fost asa cu un bun motiv, pentru ca bucatile de cod de acces la respectiva memorie erau sub nu stiu ce licenta si nimeni nu vroia sa le publice. Trei luni, arat mi-a luat,important a fost ca am reusit, chiar daca nu am intampinat decat obstacole.

Au mai trecut niste ani si am ajuns la 41.

De fiecare data cand tineri studenti care vin in practica, flamanzi sa invete cat mai repede, ma intreaba cu ce sa inceapa in programarea embedded, le spun ce mi-a spus odata un mare om, profesorul meu de informatica din liceu, nu incerca sa alergi inainte sa inveti sa mergi, cand m-am dus sa il intreb cum sa mapez texturi pe poligoane, dar eu inca nu stiam sa aprind un pixel pe ecran in modul grafic, sub assembler. 

Dupa care le povestesc cu acelasi entuziasm mica mea poveste, dupa care le arat ce programatoare, ce microcontrolere, in ce medii de dezvoltare sa scrie codurile, cum sa conecteze programatorul, cum sa scrie, sa compileze si sa incarce un mic programel intr-un mic gandacel. 

Ii ajut sa mearga, cu acelasi entuziasm de fiecare data, fara bonusuri salariale sau multumiri din partea lor. Multumirea este aceea ca am ajutat pe cineva sa nu se mai chinuie cu lucrurile simple cu care m-am chinuit eu candva, pentru ca inevitabil o sa isi bata capul mai tarziu cu subtilitati importante daca o sa le placa si o sa aprofundeze. 

Categoric exclud sa ii trimit sa citeasca documentatia unui microcontroler cum ar fi un ARM Cortex, care are undeva la aproape 1000 de pagini daca imi aduc aminte bine. Pagini pe care le-am mancat candva, dar care stiu ca nu o sa ii ajute acum prea mult, o sa le citeasca ei mai tarziu, cand o sa considere ca au nevoie, daca lucreaza din pasiune nu ca magarii. 

O sa am grija sa nu imi pierd niciodata entuziasmul de a indruma in domeniul meu, atunci cand stiu. 

Asta consider ca este una dintre valorile importante pentru a putea aduce un infim aport la dezvoltarea tarii noastre. 

Din pacate expresia a sta pe umerii gigantilor nu prea se aplica in Romania. Aici gigantul te ia in zeflemea, in loc sa te ridice in palma, ca sa poti ajunge cat mai sus.

O sa continui sa invat in particular despre reparatia aparatelor de radio. 

Acest forum observ ca este mai mult pentru a impartasi experienta intre experti, decat de a pierde timpul in ai ajuta pe novici. 

Stima domnilor, nu va pierdeti entuziasmul! 

Daca a citit cineva ii multumesc, daca nu, sa fie sanatos :)! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BNedelcu

24

• Marele Savant

13

• sesebe

9

• doru3160

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, Elservius a spus:

D-nule @BNedelcu, nu vă faceți probleme, deoarece chiar sunteți suficient de pregătit pentru cineva aflat la început.

Cum vrei tu, probabil esti la fel de pasionat! probabil ca si tu crezi ca in ''FI4-MF'' se afla un oscilator de 10,7mhz sau ca in general intr-un receptor de radiodifuziune clasic, romanesc s-ar afla un asemenea oscilator!

spor in continuare la practicat electronica, fara a citi mai intii sute si sute de pagini de teorie care sa duca la cunoasterea bazei fundamentului de la temelia electronicii!

Link spre comentariu

Frumoasa poveste, numai ca sunt lumi diferite analogicul si digitalul. 

Acum 1 oră, BNedelcu a spus:

Dupa care le povestesc cu acelasi entuziasm mica mea poveste, dupa care le arat ce programatoare, ce microcontrolere, in ce medii de dezvoltare sa scrie codurile, cum sa conecteze programatorul, cum sa scrie, sa compileze si sa incarce un mic programel intr-un mic gandacel.

Identic este si in analogic: unde sa conecteze generatorul si osciloscopul (hai, sau voltmetrul), ce amplitudine de semnal la intrare, ce modulatie.

Eu nu prea ii inteleg pe digitalisti, nu aveti teren vast de afirmare/ experimentare, este momentul vostru, ce treaba mai aveti cu demodatul analog?

Probabil este atragator pt unii care nu au un minim suport teoretic in domeniu si si-l reprezinta intro maniera asemanatoare cu basmele copilariei.

Link spre comentariu

Mult prea stimate d-nule @Marele Savant, știți ce, vai de capul nostru! Vă doresc în continuare să vă simțiți cât mai confortabil în mult prea magnifica stare de NIRVANA în care se pare că ați intrat de mult timp! Vă doresc numai bine, multă sănătate și cât mai multă detașare față de realitate! Îmi cer iertare, nu vreau să jignesc sau să supăr pe nimeni, cu adevărat vă stimez pentru vârsta și experiența pe care o aveți, dar m-am săturat de atâta răutate, prostie și anormalitate câtă a ajuns să fie în jurul nostru. Am ajuns să uităm și să ne renegăm propria viață. Dacă mai apar printre noi oameni normali încercăm să-i îndepărtăm și să-i dăm la o parte. Avem impresia că suntem cei mai grozavi, vai de capul nostru, și ceilalți sunt în cel mai bun caz niște mediocri de care să ne fie eventual milă și să încercăm să îi tolerăm. Am uitat că totuși țara asta a noastră trebuie să meargă înainte prin copiii și nepoții noștri. Păcat, mare păcat! Ne batem joc nu numai de noi ci și de înaintașii noștri și de urmașii noștri! 

Totuși domnul @sesebe, domnul @dumitrumyși chiar și d-voastră i-ați dat d-nului @BNedelcu niște sfaturi și îndrumări bune.

Numai bine și multă sănătate vă doresc!

Link spre comentariu

Stimati colegi, electronica si depanarea nu se invata din sfaturi pe un forum! Colegul nostru face prea multe confuzii care dovedesc totala neintelegere a functionarii unui RR, nu poate fi ajutat de la distanta. Trebuie lectura, multa lectura!

care ar fi rostul sa-i compunem noi acuma tratate de electronica analogica, pierzind saptamini sau luni de zile, cind acestea sint deja gata scrise si ii stau la dispozitie!??? crezi ca trebuia sa scriem noi sute si sute de pagini pe forum cind sint scrise deja???

In situatia dumnealui, nu va putea primi un raspuns din care sa rezulte cite invirtituri trebuie sa faca in fiecare bobina, dupa ce le-a zapacit deja! iar lucrul cu generatorul nu este asa de simplu cum s-ar crede, chiar posedind unul industrial!

P.S. sa nu uite sa scoata din functiune RAA-ul in timpul reglajului!

Acum 33 minute, Elservius a spus:

Mult prea stimate d-nule @Marele Savant, știți ce, vai de capul nostru! Vă doresc în continuare să vă simțiți cât mai confortabil în mult prea magnifica stare de NIRVANA în care se pare că ați intrat de mult timp! Vă doresc numai bine, multă sănătate și cât mai multă detașare față de realitate!

Din nou: de ce crezi ca nu prea s-au inghesuit colegii cu raspunsurile???

Link spre comentariu
14 hours ago, BNedelcu said:

Daca a citit cineva ii multumesc, daca nu, sa fie sanatos :)! 

Am citit întâmplător și apreciez pasiunea și perseverenta.

Eu nu ma pricep mai deloc,am reușit sa "trag în banda" vestica FM cu mult noroc dar cu recepție instabila.

Ziceați de Severin,e clar ca știți mult mai multe decât mine,poate-mi acordati putin ajutor...?

(glumesc, sau nu, oare cum e cand schimbi postura si in loc sa ceri ajutor esti asteptat sa-l oferi la randul tau ?)

14 hours ago, BNedelcu said:

Acest forum observ ca este mai mult pentru a impartasi experienta intre experti, decat de a pierde timpul in ai ajuta pe novici. 

Nu este chiar asa, mulți nu intervin pt ca nu au timp.

Va sugerez sa încercați și abordarea directa, personala prin mesaje PM , pt mine a fost o portiță către mici reușite descoperind colegi f de treaba peste așteptări.

Doar când am învățat sa trec relativ senin peste "hopuri" și sa-mi urmăresc scopul am ajuns aproape de rezolvare.

Chiar și cei f selectivi care nu discuta decât la un anumit nivel mai "scapa" informații f prețioase dacă știți sa-i provocați prin dirijarea dialogului.

Răbdare,întrebări potrivite, ambitie și o sa reușiți.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

"Din nou: de ce crezi ca nu prea s-au inghesuit colegii cu raspunsurile???" 

Poate ca să evite comentarii răutăcioase din partea unora ca tine!

Maestre, las-o naibii de treaba! de ce zici ca am fost rautacios, pentru ca l-am indemnat pe coleg sa citeasca si sa invete, in loc sa invirta dupa ureche, aiurea-n bobine? 

Daca te uiti in urma, o sa observi ca este prima data cind comentaz intr-un topic de acest fel.  Omul mi-a lasat impresia ca este interesat de domeniu, desi nu chiar cu reparatia unui Pacific se incepe practicarea electronicii analogice.

pe forum poti ajuta in mod constructiv, raspunzind la intrebari concrete, ce raspuns se putea oferi cuiva care crede ca in FI4MF se afla oscilatorul de 10,7mhz??? realizezi cit de departe este omul si ca are mare nevoie sa invete? observi ca nu stie de fapt ce inseamna FI4MF si nici ca in pacific nu exista un oscilator de 10,7? cum il poti ajuta mai bine ca oferindu-i linkuri de unde sa invete? i-am posta si niste linkuri utile, exact la subiect. crezi ca il ajuta mai mult daca se apuca cineva si rescrie informatiile respective?

apreciez foarte mult entuziasmul, dar acest entuziasm nu-l va ajuta in lipsa unor cunostiinte de baza!

Acum 16 ore, BNedelcu a spus:

Categoric exclud sa ii trimit sa citeasca documentatia unui microcontroler cum ar fi un ARM Cortex, care are undeva la aproape 1000 de pagini daca imi aduc aminte bine.

Corect, se stie ca aia le-au scris de prosti!

oricum, este foarte ciudat ca cineva care spune ca indruma studenti de la Politehnica, sa nu stie cu ce se maninca functionarea unui RR MA/MF!

Link spre comentariu
Acum 16 ore, BNedelcu a spus:

Primul programator pe portul LPT de imprimanta a fost un esec.

Mie mi-a mers din prima! la fel si altor zeci si zeci de mii de electronisti din intreaga lume! de ce oare?

Link spre comentariu

Nu toată lumea știe ca orcilatorul local nu funcționează pe frecventa de FI 10.7Mhz (sau 455Khz-465Khz pt AM) iar frecventa FI este o diferență între frecventa postului recepționat și oscilatorul local. 

Da, trebuie sa mai citească mult dar pt mulți cititul nu-i suficient fără explicații suplimentare. Unii nu au backgroundul necesar ca să poată înțelege din prima. 

Link spre comentariu
Acum 39 minute, sesebe a spus:

Nu toată lumea știe ca orcilatorul local nu funcționează pe frecventa de FI 10.7Mhz (sau 455Khz-465Khz pt AM) iar frecventa FI este o diferență între frecventa postului recepționat și oscilatorul local. 

Asa cum am mai spus deja, ''Radioreceptia de la A la Z'' este o lucrare excelenta si are mult mai multe informatii decit am putea scrie noi pe forum!

Link spre comentariu

Nu ai întâlnit niciun ,,softist,, care să nu știe ce e acela un tranzistor și cum poate fi folosit ca amplificator sau comutator ?

Ai fi surprins atunci să afli că unii habar nu au cum funcționează jucăria cu care fac ei programe...și totuși asta nu-i împiedică să facă bani frumoși din asta.Legal sau nu...

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marele Savant a spus:

Mie mi-a mers din prima! la fel si altor zeci si zeci de mii de electronisti din intreaga lume! de ce oare?

Lauda de sine nu miroase a bine..."din prima", my ass...nu exista placa de baza care sa aiba setat default in BIOS ECP/EPP bidirectional la portul LPT, deci...n-a fost chiar din prima.:reytre

Acum 31 minute, validae a spus:

Nu ai întâlnit niciun ,,softist,, care să nu știe ce e acela un tranzistor și cum poate fi folosit ca amplificator sau comutator ?

Ai fi surprins atunci să afli că unii habar nu au cum funcționează jucăria cu care fac ei programe...și totuși asta nu-i împiedică să facă bani frumoși din asta.Legal sau nu...

Ba da, multi softisti sunt asa...desi, la un moment dat, chiar au nevoie de cunostinte hardware, se lovesc de o problema pe care nu o mai pot rezolva din tastatura, e nevoie de letcon.

Citat

Dacă mai apar printre noi oameni normali încercăm să-i îndepărtăm și să-i dăm la o parte. Avem impresia că suntem cei mai grozavi, vai de capul nostru, și ceilalți sunt în cel mai bun caz niște mediocri de care să ne fie eventual milă și să încercăm să îi tolerăm. Am uitat că totuși țara asta a noastră trebuie să meargă înainte prin copiii și nepoții noștri. Păcat, mare păcat! Ne batem joc nu numai de noi ci și de înaintașii noștri și de urmașii noștri! 

Mare dreptate aveti! Individualismul, egocentrismul, pragmatismul, sunt bune in cantitate moderata, daca nu ajuti, nu vei fi ajutat, fiindca nu vei mai avea de catre cine! Toti oamenii sunt legati prin fire invizibile, si nu doar cei care traiesc intr-un oras, tara, ci mult mai mult!

Cat despre Dl.BNedelcu, acel injector home-made demonstreaza ca e meserias, n-o fi expert in radiotehnica, dar macar la construit montaje cu SMD-uri are mana forte! Si ochi buni..

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Spitfire a spus:

Lauda de sine nu miroase a bine..."din prima", my ass...nu exista placa de baza care sa aiba setat default in BIOS ECP/EPP bidirectional la portul LPT, deci...n-a fost chiar din prima.:reytre

ba a fost! foloseam anterior alte chestii pe LPT, deci portul era setat corespunzator. Si mi-e jena sa spun, dar oricum ma prindeam imediat, pentru ca mai inainte CITISEM si stiam despre ce e vorba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări