BNedelcu Postat Septembrie 22, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2023 15 hours ago, doru3160 said: Nu inteleg ce valori ai nevoie... Nu sunt date valorile in acel articol? Este dat un tabel in articol, dar motivul pentru care am intrebat este ca schema nu este identica. La intrarea semnalului de la antena unde sunt cele trei capacitati C101, C02, C103, valorile sunt mult mai mici decat in Tehnium. In Tehnium le scad ca sa creasca filtrul trece-banda si eu trebuie sa le cresc? Nu pare firesc. Este alta topologie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 22, 2023 Partajează Postat Septembrie 22, 2023 Daca e asa cum zici, poti lasa filtrul de intrare neatins, si modifici condensatorii de pading si restul. Nu cred ca a experimentat cineva alte valori. Si fata de cele din articol, pe blocurile de Gloria au mai fost modificari minore, dar nu ca urmare a greselilor de calcul, ci a diferențelor de la un bloc la altul sau chiar a dispersiei valorilor componentelor. Asa ca pana apare careva, eu zic sa iei de bun acel articol si sa modifici blocul, daca vrei sa asculti și altceva in afara de fasait sau armonici. Filtrul de pe intrare il poti optimiza cu semnal, pt receptie maxima, odata ce ai modificat blocul, pt ca ma indoiesc să ai echipamente de laborator care să iti permită să faci o reetalonare a benzii de trecere. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 22, 2023 Partajează Postat Septembrie 22, 2023 La Gloria este antena baston, la Pacific este antena dipol - in consecinta filtrul de intrare difera. Dupa ce vei reusi tragerea in banda, adica posturile sa fie la locul lor, sensibilitatea sa fie uniforma, abia la urma se va optimiza filtrul de intrare (pentru semnal maxim la mijloc de banda). Va trebui modificata si antena de staniol (micsorat bratele si bucla de adaptare). Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 22, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2023 Pentru inceput, incep cu constructia unei antene dipol. Formula de calcul am aflat ca este: L(cm) = 145 / f Jumatatea benzii FM = 98MHz Am citit ca trebuie inca un cablu de simetrizare a carui lungime se calculeaza: L = (300 / f) x K x 0.25 K = 0.68 pt. cablu de 50 de ohmi K = 0.8 pt. cablu de 75 de ohmi Orice scriu trebuie luat ca intrebare, nu ca afirmatie ferma! Eu nu stiu, ci scriu ce aflu ca sa fiu indrumat in cazul eventualelor erori. Dupa cum a precizat @Spitfire in 2010 pe acest forum, trebuie doua bucati de cornier cu gaurele din tabla subtire (avem), lungi de 0.75m. Cablu coaxial si mufa. Am cablu RG58C/U de 50 de ohmi. Este util sa pun si cablul de simetrizare? Dupa ce termin antena, schimb condensatorii de padding si modific bobinele de la antena si de la oscilator. Imi spuneti, va rog, unde pot sa conectez osciloscopul in blocul UUS ca sa vad ca oscilatorul este acordat corespunzator? Si ce frecventa de oscilatie trebuie sa aiba? Luati in calcul ca nu ma pricep deloc in acest domeniu. Invat. Spre exemplu am invatat ca nu se cere o cifra ci se cere un numar, cum se practica la TV. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 28, 2023 Partajează Postat Septembrie 28, 2023 La bornele bobinei osc lacal uus iar frecvența trebuie sa fie 10,7mhz Link spre comentariu
QQme Postat Septembrie 29, 2023 Partajează Postat Septembrie 29, 2023 (editat) Nu stiu ce osciloscop aveti, dar la osc. local UUS,veti avea 70-80Mhz,iar 10,7 veti avea cam pe la ultimul etaj de FI-MF. Editat Septembrie 29, 2023 de QQme Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 30, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2023 Sambata trecuta, in 5 ore am reusit sa fac modificarea blocului UUS de la aparatul de radio Pacific. Am lipit in paralel un condensator de 10pF peste C105 si un condensator de 22pF peste C115. Am scos 3 spire la bobina L102 de la antena si 2 spire la L104 de la oscilator. Am ajustat feritele L102, L105 si L105, cat si condensatorii variabili C104 si C114. Am incercat modificarea prizei pentru L102, insa am pierdut complet receptia. Am lasat priza la fel. Acelasi lucru l-am incercat si cu L104, fara rezultate. Observatii despre comportamentul ajustarii diferitelor componente: - L102 la ajustare se comporta ca un filtru. Prinzi sau nu prinzi si pe care statii le prinzi mai clar sau nu; - L104 baleiaza scala stanga dreapta; - L105 seteaza claritatea diferitelor posturi radio. Aici am facut compromis prin a alege ce posturi sa fie mai clare; - C104 si C114 ajuta la stabilirea diferitelor posturi si claritatea receptiei. In concluzie, ieri am primit un aparat de radio Bucium 1 intr-o stare jalnica cu firul taiat la alimentare. L-am desfacut, l-am curatat si am probat etajul de alimentare si partea radio. Functioneaza bine si pe AM si pe UUS. Analizez ce au facut oamenia aia in blocul UUS si o sa aplic la Pacific :). Asta cand o sa mai am timp sa respir! Stima! Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 30, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2023 Dupa cateva ore cu aparatul de radio Bucium 1, am ajuns la o concluzie interesanta, dar inainte trebuie sa fac o mentionare. La unul din cele doua Pacific pe care le am de la bunici, cineva a scos ecranul blocului FI4-MF. Astfel, am observat ca acesta era motivul pentru care la Severin prindea Radio Oltenia fara nici o antena. Si la Bucuresti prinde Radio Romania Actualitati tot fara antena, in comparatie cu celalalt cu ecran. Am eliminat ecranul blocului FI4-MF si la celalalt aparat Pacific si am observat acelasi rezultat, receptia buna RRActualitati fara antena. Mentionez ca stau la bloc, la et. 3. Acum sa revenim la Bucium, am vazut ca FM prinde binisor, insa RRActualitati nu prinde prea bine fara antena, asa ca am zis sa scot ecranul FI4-MF. Postul se auzea ceas, insa a aparut o problema, FM zero. Dupa ce am mai invartit pe la bobinele si condensatori reglabili de la Bucium, am ajuns la concluzia ca blocul FI4-MF este important pentru receptia FM, probabil acolo se afla oscilatorul de 10.7MHz, si scotand ecranul am modificat frecventa de oscilatie. OK, am pus ecranul la loc, am mai ajustat feritele bobinelor de pe blocul UUS, si condensatoarele variabile, ca sa prinda ce vreau eu. Mentionez ca Bucium nu prinde toata banda FM. Inca nu am citit caracteristicile, dar asa cred, ca prindea doar cateva posturi. Asa mi-am dat seama de ce Pacificul l-am reglat asa de greu, pentru ca avea ecranul scoa de la FI4-MF, ca sa prinda RRActualitati pe AM. Am pus ecranul la loc, la unul dintre ele, ca sa vad daca este asa si m-am lamurit. Diavolul de bloc UUS merge mai bine decat cel de la Bucium, care a fost facut din fabrica cu UUS. Posturile sunt mult mai clare si mai multe. Cum sa aflu asta tocmai cand incepusem sa strang piese pentru un amplificator UUS, dupa o schema din Tehnium?! Oricum, Pacificul care merge la Severin, ramane cu ecranul scos, acolo nu este mare nevoie de FM. Si oricum merge si pe FM acceptabil cu antena interioara. Link spre comentariu
BNedelcu Postat Octombrie 24, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2023 Sanatate la toata lumea! Am avut putin timp liber si am reusit sa imi construiesc un oscilator modulat pentru alinierea aparatelor radio. Acum insa trebuie sa vad cum il folosesc :). Am tot bajbait cu el pe la un S-631, care defapt este T-15L(dupa marcajul de pe PCB), incercand sa obtin un sunet cat mai puternic in difuzor. Oricum sunt in proces de documentare despre cum se utilizeza. L-am construit SMD, pentru ca asa imi vine la indemana. Sunt anumite modificari pentru ca nu am avut anumite componente: - rezistentele de 33k sunt 3 de 100k suprapuse - condensatorii de 68p sunt 3 de 22p - condensatorii de 22n sunt 2 de 10n - tranzistori sunt MMBT2222A - la iesire este unul de 22p. Circuitul este facut in Eagle 6.5. AMCalibSMD.sch 4print.pdf AMCalibSMD.brd Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 La 30.09.2023 la 16:26, BNedelcu a spus: Dupa ce am mai invartit pe la bobinele si condensatori reglabili de la Bucium, am ajuns la concluzia ca blocul FI4-MF este important pentru receptia FM, probabil acolo se afla oscilatorul de 10.7MHz, si scotand ecranul am modificat frecventa de oscilatie. Mi-e jena sa scriu, dar se pare ca aveti pareri destul de vagi si mai ales eronate despre functionarea unui lant de receptie! Link spre comentariu
BNedelcu Postat Octombrie 24, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2023 Ca sa nu va mai fie jena, mai bine imi explicati cum functioneaza blocurile din radio Pacific. Asa eu invat si nu o sa mai am pareri gresite despre functionarea lantului de receptie, si dumneavoastra o sa va simtiti bine. Am precizat ca nu ma pricep, insa invat ca hobby in putinul timpul liber pe care il am. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 (editat) Functioneaza la fel ca in oricare superheterodina clasica MA/MF, nu are nimic special Pacificul. In rest, nu are nici un rost sa ma apuc eu sa compun cursuri, cind exista sute de site-uri unde informatiile respective sint deja disponibile! observati ca nu prea se inghesuie lumea cu raspunsurile, oare de ce? https://www.epsicom.com/pdf/pdfkitcolectie288.pdf https://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/ccg/ER/C09_FctRR.pdf O carte foarte utila, cu multa informatie practica este si ''radioreceptia de la a la z'' o gasiti pe scribd. Editat Octombrie 24, 2023 de Marele Savant Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 Se invata din carti, nu rotind miezuri de bobine: https://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/ccg/ER/C09_FctRR.pdf https://etc.upt.ro/uploads/2018/02/TST-Discipline-de-specialitate.pdf https://ro.fmuser.net/content/?1206.html Link spre comentariu
Elservius Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 D-nule @BNedelcu, nu vă faceți probleme, deoarece chiar sunteți suficient de pregătit pentru cineva aflat la început. Vreau să vă spun că oscilatorul modulat realizat de d-voastră arată foarte bine, nu sunt mulți, chiar cu experiență, care l-ar fi realizat mai bine. După părerea mea aveți o foarte mare afinitate pentru electronică, cel puțin pentru partea de radiorecepție și audio. Deocamdată sunteți la început de drum, dar aveți perspective foarte bune și promițătoare. Sunteți un pasionat în cel mai bun și adevărat sens al cuvântului, cum din nefericire sunt din ce în ce mai puțini în zilele noastre. Eu vă felicit și vă doresc să mergeți pe drumul ăsta, căci veți avea satisfacții foarte mari. BRAVO! Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 Legat de generatorul modulate, am citeva comentarii. În primul rind este modular cu semnal dreptunghiular iar ca rezultat aveți un spectru foarte foarte larg la ieșire cu foarte multe virfuri de amplitudine ce face axarea pe purtătoarea principala dificila și cu risc mare de eroare. Apoi factorul de modulație mi se pare foarte mare. Și la fel nivelul semnalului de la ieșire este enorm, mult prea mare pt aplicația dorita. Ca soluții, integrarea cu minim 2 celule R-C avint o frecventa de taiere de max 2-3 frecventa oscilatorului modulator astfel incit sa reduci armonicele semnalului modulator iar la ieșire sa ai un divizor (eventual capacitiv și cu 2 trepte) astfel incit sa nu ai mai mult de 50-100mV semnal mare și max 10mV pe treapta de semnal mic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum