Elservius Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Domnule @BNedelcu, să știi că de data asta m-ai terminat. Dar m-ai terminat în adevăratul sens al cuvântului... Dacă nu scriai lucrurile ăstea, rămâneam la părerea că ești un om tânăr pasionat de aparate vechi, dar ești convins de faptul că ce este acum este infinit superior față de ce a fost. Îmi pare rău că eu nu sunt electronist, ca să îți pot da sfaturi cu adevărat reale, bune, folositoare și corecte. Dar, dacă îi vei convinge, pe acest forum sunt câțiva adevărați Maeștri în domeniul aparatelor de radio pe lămpi, și ei te vor ajuta foarte mult dacă dovedești că ești un pasionat în adevăratul sens al cuvântului. Nu îmi dau seama ce anume vrei să aliniezi la respectivele aparate, bineînțeles dacă nu a fost umblat la circuitele de RF. Sunetul acela care îți place atât de mult se datorează amplificatorului cu tuburi, nu difuzoarelor, care nu au o calitate prea grozavă. Puntea redresoare cu seleniu avea numai avantaje în acest radio; ca să bubuie ar trebui supravoltată bine, sau pusă în scurt pe ieșire. C.I.- recomandat de d-nul validae este 317, sau eventual 7812. Te rog să nu faci greșeala să consideri că ceea ce este acum, în perioada pe care o trăim este cu adevărat superior față de ceea ce a fost. Acum trăim în timpurile de început ale " numerizării ” și d-ta poți înțelege foarte bine aceasta. Adică numerizare, nu numerotare și cu atât mai puțin digitalizare; sunt convins că știi foarte bine ce este digitul. Îți doresc mult succes și minte cât mai limpede! Numai bine! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 (editat) Nu te apuca sa faci modificarile descrise prin aparat. Nu vei obtine foarte mult in plus, probabil nimic detectabil, dar risti sa strici complet aparatul si chiar daca nu il strici se va indeparta din ce in ce mai mult de original. Vrei un aparat mai bun atunci iti cumperi unul mai bun, din asta nu poti scoate prea multe in plus. Poti sa pui un filtru de retea integrat sau discret inaintea trafului de alimentare iar firul de alimentare sa-l treci printr-un tor/perla de ferita recuperata de la un cablu de monitor VGA sau USB (sint chestiile alea mari ce se afla pe unele cabluri) dat trebuie sa inlaturi stecherul ca sa treaca prin tor, chiar de mai multe ori daca este posibil, sau sa desprinzi cablul din aparat si apoi dupa ce-l treci prin tor in conectezi inapoi. Mai poti sa bobinezi cu firele care ies din traf si prelungite, amindoua in paralel, pe un tor de ferita tot asa recuperat de pe un cablu. Filtrele astea la intrarea si la iesirea din traf, eventual completate cu un filtru de retea inainte de traf, te vor mai ajuta, poate, sa reduci din zgomotul generat de sursele moderne in comutatie. Editat Septembrie 11, 2023 de sesebe Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 11 ore, BNedelcu a spus: Varianta corecta era: "Nu vad cum as putea sa ma recompensez fata de dumneavoastra." Nu, nu este! desi expresia este destul de folosita, nu poti sa te recompensezi fata de cineva! in schimb, poti sa-l recompensezi pe respectivul! forma reflexiva a verbului este eronata in acest caz! Acum 7 ore, BNedelcu a spus: Multumesc din nou tuturor celor care au avut bunavointa sa ma ajute cu sfaturi. O sa incerc si stabilizarea cu LM337, ca sa vad daca se aude mai bine si o sa scriu rezultatul aici pe forum. Nu-l mai chinui degeaba. Pune puntea cu seleniu inapoi, n-au pus-o aia de prosti acolo si nu explodeaza! este un radio de clasa medie, nu poti scoate prea mult din el , la receptia AM! Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 15 ore, BNedelcu a spus: O sa incerc si stabilizarea cu LM337, ca sa vad daca se aude mai bine De ce ar trebui sa se auda mai bine? Poate vei obtine o tensiune mai stabila, si mai putin dependenta cu temperatura, dar astea nu te deranjeaza nici la alimentarea originala. Ca sa scapi de zgomot, trebuie sa identifici calea prin care se propagă in aparat. Daca alimentarea cu baterii nu a adus modificari substantiale in calitatea semnalului receptionat, e clar ca factorii perturbatori nu intra prin sursa, deci si cea originala e ok. Mai am o nelamurire... spui ca receptionezi cu Traviata, uus. Ne spui si noua cum ai convins aparatul sa receptioneze banda vest? Blocul de Traviata e destul de indaratnic, si greu de convins sa functioneze in gama 88... 108 MHz, fie si pe domeniu mai mic. Eu cel putin, nu am reusit, si am ales sa folosesc convertor extern. Pt fiecare piesa, placa trebuie dezlipita de pe variabil si lipita la loc. Daca ai reusit cu asta, cel de Pacific e parfum in ce priveste modificarea. O alta nelamurire o am cu cablajul. Daca ai mai multe exemplare, de ce vrei sa faci inca unul de la zero, incepand cu placa de baza? Nu sunt tendentioase, sau cu rautate întrebările mele. Sunt pur si simplu curios, si admir pasiunea ta pt radio. Si Pacific si mai ales Traviata, au difuzoare de banda larga, membrana mare si cutie de rezonanță din lemn. Aici e diferenta mare, fata de aparate cu caseta din plastic, si de asta si sunetul pare si este deosebit. Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Dacă pe baterii face zgomot la fel înseamnă că din altă parte vine zgomotul.Cel mai corect e să poți compara radioul cu unul similar dar "bun".Poți să ai surpriza să constaţi că radiourile pe tuburi sunt zgomotoase şi că mare lucru nu poți îmbinătăți... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Cu un radio portabil"bun" se caută locul în casa care este cel mai "linistit" din punct de vedere paraziți radio și se încearcă în acel loc și radio-ul din discuție. De regula la fereastra. Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 12, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2023 (editat) In legatura cu tragerea blocului UUS vreau sa povestesc cum am invatat. Am dus aparatul la un domn Florin in Bucuresti, care contra unei sume de bani mi-a schimbat condensatorul de filtraj si a efectuat modificarea blocului UUS. Dupa ce am adus aparatul acasa, l-am pus pe birou sub lampa mea de lucru si am analizat toate modificarile pe care le-a facut prin verificarea lipiturilor noi aparute si a componentelor afectate. Am desfacut circuitul imprimat al blocului USB de pe condensatorul variabil pentru a vedea daca a umblat unde nu se vede. Am desfacut si carcasele celor doua blocuri FI1MA si FI2MA din acelasi motiv, ca sa vad daca au fost efectuate modificari in interiorul lor. Rezultatele observatiilor vizuale: - lipsa ecranaj bloc UUS - pe blocul UUS un condensator strapat (C110) - bobina de la intrare cu doua spire separate (L103) - cealalta bobina de la capatul opus al modulului cu firele mai separate (L104, aceea din interiorul celei inguste) - firul de la antena conectat la punctul de conectare a condensatorului variabil, langa piciorusul condensatorului (C107) - ajustati ambii condensatori variabili de pe blocul UUS (C106 si C111) - ajustate ambele blocuri FIMA pe partea UUS - existenta unui condensator de 100uF in apropierea unuia dintre cele doua blocuri FIMA La celelalte pe care le-am modificat am procedat in felul urmator: - dat jos ecranajul blocului UUS - separat 2 fire de la bobina L103 - strapat condensatorul C110 - cei doi condensatori variabili C106 si C111 infiletati la jumatate - volum maxim - separat firele bobinei L104 prin tragere de un cap sau efectiv rotita o surubelnita intre spire si totodata invartit de butonul de reglaj pana la prinderea unui post, cel mai probabil Magic FM, ROCK FM sau PRO FM (PRO FM-ul se aude exagerat de tare fata de celelalte, undeva am citit ca este supramodulat ???) Acum e practic un dute-vino prin ajustarea condensatorilor variabili C106 si C111 (C106 pentru intensitatea receptiei si C111 pentru baleierea benzi de receptie, practic se misca in stanga sau in dreapta pe grila dupa cum rotesti) Dupa care pentru o si mai buna receptie se infileteaza aproape la maxim ambele surubele de la cele doua FIMA pe partea UUS. Aici trebuie sa fac o paranteza si sa povestesc ceva. Peste tot am citit pe acest forum, cat si pe altele din afara ca nu trebuie sub nici o forma sa umbli acolo ca risti sa aduci radioul in stare de nefunctionare. Am zis OK, daca el a umblat hai sa umblu si eu putin de tot sa vad ce se intampla, si daca e putin deviat de la reglajul initial, prin auditia unui post m-am gandit ca pot sa il pun la loc la intensitate maxima (referinta la cei care au avut Dacii pe carburatie si reglau delcoul la ureche, fara stroboscop; am la Severin o masina veche Renault Express an 1984, cu motor de 1100 benzina pe carburatie, motor Cleon, pe care o intretin ca sa mearga ceas, si singura electronica pe care a vazut-o masina respectiva este doar un senzor de temperatura Bosch pe care l-am bagat in blocul motor ca sa citesc temperatura apei pe un display pus in interior, ca masura de protectie daca s-ar intampla ceva, putin probabil, masina nu era prevazuta cu ceas ca Dacia; pacat ca nu am mai scos-o la plimbare de cand au marit nemernici preturile la asigurari). M-am pus si am invartit si am tot invartit, inainte-inapoi asa-i hora pe la noi, pana cand nu am mai prins nimic. M-a indemnat aghiuta sa umblu in ambele blocuri FIMA. M-au trecut transpiratii reci, si mi-am zis "dobitocule ai facut-o fiarta, ti-ai batut joc de saracul aparat, nu puteai sa il lasi asa cum era, imi vine sa iti dau doua perechi de palme". Cu calm am rotit incet, incet, in ambele pana cand s-au deschis portile raiului si s-a pogorat duhul sfant in maruntaiele aparatului de radio de pa biroul meu si a inceput din nou sa cante. Evident concomitent cu o rotire dute-vino a butonului de reglaj. A fost unul dintre desele momete din viata mea cand imi mai doream o mana in plus. Nu intra toata banda in grila si probabil cum mi-a spus un ins priceput, unele posturi sunt armonici, dar cat timp sunetul e cristal si acceptabil de tare la statiile pe care imi place mie sa le ascult, nu am nevoie sa asculte si vecini. Si eu ascult doar Romantic, Magic, Rock, Sport Total (muzica foarte buna seara). Nu am precizat ca am reusit sa refac functionalitatea pikup-urilor. Au doua tipuri de mecanisme, unul HC10 Tesla si unul Supraphone cu placa mare. Cert este ca am cumparat de la Chinezi ace cu varf de safir si am schimbat toate VK-urile. Nu a parut rezonabil sa cumpar un ac cu 80 ron sau capul cu totul cu 140 ron. Cele de la Chinezi vin cu un cap rosu pe care se afla acul, care este interschimbabil. suportul acului l-am prins in locasul celorlalte cu adeziv termofuzibil. Putin chin ca sa il tii pe pozitie pana se raceste adezivul, dar nu e mare branza. Dupa care se ajustaza unghiul acului. Rapsodia Romana sub bagheta dirijorului Iosif Conta suna extraordinar. Unde mai pui ca am gasit anul trecut aceste viniluri pe OLX cu 18 ron, 18ron pentru asa ceva. Mi-am facut stoc. Stima! Editat Septembrie 12, 2023 de BNedelcu Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 12, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Aici sunt si pozele pe care le-am facut in dimineata asta: https://photos.app.goo.gl/e4zosawGJnfqbcdD8 Am marcat pozitia unde ar trebui lipit condensatorul de 100uF/50V dar nu l-am mai lipit pentru ca nu ajuta cu nimic, cel putin eu nu am observat o imbunatatire a calitatii receptiei. Praful este pus pentru ca recent ne-am mutat intr-un apartament in Rahova si toate lucrurile mele sunt gramada in camera. Au anvelopat blocul, dupa care au facut glafurile la geamuri saptamana trecuta, pe interior si au slefuit gletul. Nu am apucat sa aspir din nou, cu pensula, etc. Urmeaza... Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 (editat) Acum 22 ore, BNedelcu a spus: Totodata daca cumva are cineva de vanzare o sita serigrafica pentru fabricarea circuitului imprimat, cod P21714, pentru acest tip de radio, sunt dispus sa o cumpar. Stima! Greu de crezut ca vei găsi asa ceva dar poți sa scanezi pcb și să-l prelucrezi in paint sau alt editor după care să-l convertești în gerber pentru a putea fi făcut la fabrica. Editat Septembrie 12, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Acum 6 ore, BRANCA a spus: Deci nu eşti chiar începător!Felicitări pentru perseverență! Dacă a făcut reglajele cu generator de semnal și voltmetru, atunci aveți dreptate. Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 12, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Domnule octav_ro2002, tocmai asta vreau. Sa gasesc pe cineva care sa ma invete cum sa fac reglajele cu generatorul de semnal. Mai sus am precizat cum am procedat, dupa ureche, pentru ca nu stiu. Si nu gasesc pe nimeni care sa ma invete cum sa aliniez aparatul Traviata cu generatorul, respectiv voltmetrul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 13, 2023 Partajează Postat Septembrie 13, 2023 (editat) Acum 10 ore, BNedelcu a spus: Domnule octav_ro2002, tocmai asta vreau. Sa gasesc pe cineva care sa ma invete cum sa fac reglajele cu generatorul de semnal. Mai sus am precizat cum am procedat, dupa ureche, pentru ca nu stiu. Si nu gasesc pe nimeni care sa ma invete cum sa aliniez aparatul Traviata cu generatorul, respectiv voltmetrul. De aici se poate: https://www.mediafire.com/file/et56tzx45v7rkgl/RR+PACIFIC.pdf/file Se incep reglajele de la final, adica de la amplificatorul audio, apoi FI MA/MF, oscilator local, circuite de intrare. O sursa de inspirație se poate găsi aici https://youtube.com/@electronicsoldandnew?si=snMzDnQnM_AEC5Fb Editat Septembrie 13, 2023 de octav_ro2002 Link spre comentariu
BNedelcu Postat Septembrie 18, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2023 Buna ziua. Dupa ce anumiti membri ai acestui forum (Marele Savant si Elservius) m-au indemnat sa pun la loc rectificatorul cu seleniu si sa pastrez infatisarea cat mai originala a aparatului de radio Pacific 1, am decis ca o sa fac intocmai dar am reconditionat condensatorii originali prin a le pastra carcasa si a pune inauntru condensatori din zilele noastre. Atasat las directorul de pe google photos cu operatiunile pe care le-am executat: https://photos.app.goo.gl/Ccu6RhPHZaA9ANC3A Aparatul de radio functioneaza impecabil. Nu am avut de unde sa scot rezistenta de 240 ohm de culoare crem care era arsa si am fost nevoit sa pun una metal film. AD155 l-am mutat pe radiatorul de aluminiu ca sa fie mai lesne de umblat cu etajul de alimentare/amplificare. Totodata nu m-am putut abtine sa nu pun un suport pentru acel EFT313D. Acel dispozitiv cu 3 picioruse are valoarea lui in aur pentru mine, cand am vazut cat de greu se gaseste. Am incercat sa caut acest tip de tranzistori pe la magazinele pe care le cunosc eu si inca nu am reusit sa gasesc EFT313 sau EFT303. Am gasit BC108C/B si vechi cat si noi produse de CDIL, AC180K/181K imperecheate, dar nu EFT-ul. Atasat pun si o poza cu inainte si dupa. Stima domnilor! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 18, 2023 Partajează Postat Septembrie 18, 2023 daca accepti EFT322 in loc de EFT313 , atunci te pot ajuta eu ... am NOS-uri pe stoc ... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 18, 2023 Partajează Postat Septembrie 18, 2023 Ar trebui sa ai in vedere cel putin verificarea condesatorului electrolitic de plastic alb din poza. Cred ca-i condesatorul de la iesirea spre difuzor. Condesatorii incapsulati astfel erau destul de slab calitativ. In rest arata fain. Ai mai pus ferite pe alimentare? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum