Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor buck hv cu uc 3842


Postări Recomandate

Este schema unui montaj facut de mine pentru a incarca o baterie cu ajutorul panourilor solare sau din alta baterie cu tensiune mai mare.

varianta cu 2 tranzistoare pnp functioneaza, in bucla de curent merge stabil, dar in bucla de tensiune e oarecum instabila la anumiti curenti de iesire.

 

Intrebare: cum pot compensa amplificatorul de eroare sa fie neconditionat stabila, nu am nevoie de viteza?

 

Varianta cealalta e functionala? nu cunosc cat de stabil e amplificatorul de eroare daca fac citirea curentului pe pinul ,,comp,, amplificatorul e de tip current sink nu genereaza conflict, dar nu stiu nimic despre stabilitatea lui.

 

Screenshot from 2023-09-07 21-08-54.png

Screenshot from 2023-09-07 21-08-19.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mi se pare surprinzator ca zici ca functioneaza, sincer...cu condensator in serie cu switchul...si cu optocuplor pe current sense...cum arata semnalul la pinul 3 ? controllerul asteapta acolo o rampa de curent (current mode control) ...  optocuplorul U2  ofera asa ceva? Vrei sa compensezi error ampul dar eu cred ca problema e din alta parte. Verifica simultan semnalul pe comp si pe cs ca sa te convingi daca e asa.

Nu zic ca nu e interesanta ideea, dar de ce nu folosesti pur si simplu o schema clasica de buck flotant, ca aici? Dc-dc convertoarele pentru motorete asa sunt facute, era si pe un forum (parca  eevblog) schema chinezului care le face, cred ca cele 20-80V in 12V out, si folosea o trasa de cablaj pe post de shunt.

Kapitel6_html_m3203b83e.gif

Editat de bolek
Link spre comentariu

iata asa merge in bucla de curent alimentat la 130v incarca o baterie de 60 v 5 a

1 pe shunt

2 pe pinul 3 dupa filtru

Se observa ca are un timp mort pana ce tensiunea pe shunt ajunge sa deschida fotodioda optocuplorului. Am adaugat un bias din tensiunea auxiliara flotanta, merge cu el dar inca n-am osciloscopat.

20161026_192602.jpg

20161026_193007.jpg

 

Screenshot from 2023-09-08 15-14-09.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Pare ca merge oarecum. Dar semnalul pare sa aiba cam 2V plus varful de la comutatie, iar integratul taie pulsul la 1V , inseamna ca tu  folosesti numai jumatate din rampa aia care si asa e scurta, deci pulsurile sunt prea mici si prea abrupte.

Q3 e legat ca amplificator cu emitor comun , fara nici o rezistenta de limitare, si mai ai si gainul optocuplorului, s-ar putea sa fie prea mult. Eu zic ca daca adaugi un semireglabil de 1K in serie cu emitorul sa ajustezi amplificarea si mai ajustezi filtrul RC cred ca poti sa faci semnalul din CS sa arate mult mai bine si o sa fie mai stabila functionarea.

Link spre comentariu

Q3 amplifica curentul furnizat de fotodioda, am adaugat bias si am redus castigul marind rezistenta in serie cu ledul optocuplorului.

merge mai bine acum, in schema pusa de tine este 22n in compensare nu stiu daca amplifcatorul e unity gain stable sau necesita un grup rc serie in compensare, mai ramane de incercat.

 

Inductanta e cam mica in exemplul folosit, dar e simplu de marit deoarece am lasa intrefier destul de mare.

 

Am ales aceasta solutie pentru  a avea refeninta comuna pentru tensiunea la intrare si tensiunea la iesire pentru a le putea citi pe ambele, mai am unul cu tl 494 dar acela nu merge in bucla de curent, curentul e limitat de ce dau panourile.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

eu am mers mereu cu RC la compensare; de obicei pun cond destul de mare, 10n-22n, iar rezistenta serie o pun cam 1-3kilo,  cea dintre pinii 1 si 2 fiind de 68k. 

Am folosit si eu schema postata de bolek la niste buck-uri 40-60V to 19V 7A, merg excelent cu o mica exceptie; trebuie sa aiba sarcina peste 20mA (consumul integratului), altfel lucreaza in regim oscilant (clanc clanc) si deci intre 1 si 20mA nu prea sunt utile

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări