eos Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 12 ore, DjLeco2021 a spus: Imi pare rau, dar se pare ca discut cu un necunoscator in domeniu sau rau voit, fara tendinta de a jigni. Rau voit nu poate mai repede necunoscator sau ce am ascultat eu nu a reusit sa ma convinga deloc.Oi fi eu prost si nu stiu sa apreciez niste filtre care ar trebui sa imbunatateasca sunetu Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Nu, cred ca nu ai ascultat pe aparate de calitate, aflate in stare buna de functionare, totodata poate nu ai ascultat casete inregistrate cum trebuie, la nivel de db si spectru audio bogat in partea superioara a frecventelor medii inalte. Sau ai ascultat chiar casete trase fara Dolby si ai incercat sa asculti cu Dolby. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Sistemul dolby b s-a raspandit deoarece a aparut inaintea altor sisteme (adress, anrs, super anrs) si in plus o caseta inregistrata cu dolby putea fi redata cu aparate fara dolby; o caseta inregistrata cu dolby poate fi redata corect cu alt aparat doar daca caracteristicile inregistrare/redare se suprapun perfect , ceea ce e dificil (azimut identic, nivel de inregistrare corelat cu caracteristicile benzii, la +3db,capete demagnetizate, etc). Sistemul dolby A era dedicat aparaturii profesionale, spectrul audio era impartit in benzi ; in domeniul profesional dbx s-a raspandit datorita performantelor , au fost incercari inclusiv in domeniul discurilor, dar nu era compatibil in domeniul "larg consum" cu inregistrarile normale. Nivelul de inregistrare e important, prin anii "70 akai a introdus sistemul adr ( reactie negativa neliniara cu prag) care asigura un nivel optim de inregistrare la frecvente inalte, pentru o banda data. A aparut apoi dyneq de la tandberg, dolby hx,etc. Dolby B nu era cel mai performant (eficienta redusa, efect de "pompare"), au aparut high-com, dolby c; ideea e ca, cu cat deck-ul e de calitate mai buna sistemul se comporta mai bine. Totate sistemele urmareau imbunatatirea raportului semnal zgomot in conditiile unei caracteristici de frecventa cat mai bune, si aici e o problema; caracteristica e data de obicei la -20db - caracteristica reala e cea de la 0db unde un deck bun (cu banda declarata de pana la 22khz la -20db), cu bias-ul corect reglat, are o banda de frecvente care ajunge la 13-14khz. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Nu deck-ul (mai) ajunge la 13-14kHz ci banda magnetica nu mai raspunde bine la spectrul superior, datorita saturatiei magnetice. Benzile Metal, Type IV, permit un spectru mai bogat pe inalte superioare la nivele mai mari de inregistrare, fata de o banda normala Type I, Fe2O3... Link spre comentariu
eos Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 17 ore, AlpHs00 a spus: In general pt magnetofoane din cate stiu aceste filtre veneau separat de exemplu DBX 20/20. Totusi au existat magnetofoane de top ce aveau aceasta tehnologie incorporata: DEci daca banda trebuie sa fie calitativa atunci ce fel de banda e asta din filmu de mai sus ca nu se simte nici`o diferenta la inregistrare fata de sursa cu dbx activat?Mie imi pare a fi o banda normala cu ``rugina`` nicidecum ceva cu crom sau metal Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 11, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 5 ore, Kuki a spus: beatles cu litera mica si enter Cam asta am facut si eu, dar ...nimic, probabil am gresit ceva. Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 11, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Da, acum vad ca merge, dar am scris in fereastra cea lunga, din mijlocul paginii sus, nu cea din dreapta sus! Multumiri! Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Acum 39 minute, eos a spus: DEci daca banda trebuie sa fie calitativa atunci ce fel de banda e asta din filmu de mai sus ca nu se simte nici`o diferenta la inregistrare fata de sursa cu dbx activat?Mie imi pare a fi o banda normala cu ``rugina`` nicidecum ceva cu crom sau metal Banda de magnetofon este de 2 ori mai lata iar viteza este de 2 sau 4 ori mai mare fata de cea a unui casetofon. Cred ca acestea sunt unele din motivele pt. care un magnetofon decent reproduce pana la 20 kHz sau chiar mai mult si nu e asa sensibil precum casetofoanele. Este o parere personala, nu prea am experienta cu asa ceva desi mi-ar fi placut... Link spre comentariu
viperash Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 (editat) Imi cer scuze daca ma bag ca musca. Dar ati pus in calcul granulatia ? Si ea poate induce "hizz" - ul. Si mai ales raspunsul in frecventa audio Editat Septembrie 11, 2023 de viperash Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Deck-ul bun , cu 3 capete, cu intrefier de 0,8-1um la redare si 2-3um la inregistrare are o banda de frecvente care ajunge la 13-14khz la 0db pe casetele "metal", la cele tip "oxid de fier" o banda la 10khz e "buna". Au fost si casetofoane cu 9,5cm/s dar nu s-au generalizat; la magnetofoane o pista mai lata inseamna un nivel mai ridicat al semnalului=raport semnal/zgomot mai bun , alte circuite de corectie rc la inregistrare/redare si o banda de frecvente redate/inregistrate mai mare. De multe ori ce apare pe net nu e relevant d.p.d.v. al calitatii auditiei. Dbx e mai permisiv vizavi de egalitatea nivelului de inregistrare/redare, se gaseste in 2 variante; am un adaptor dbx II, model122, cu comutare tape/disc, functioneaza bine . Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 11, 2023 Partajează Postat Septembrie 11, 2023 Conteaza si frecventa bias-ului pentru cea mai inalta frecventa inregistrata, biasul trebuie sa fie de minim 5-6 ori mai mare decit cea mai inalta frecventa inregistrata (presupunind ca ansamblul cap+banda magnetica, permite fara probleme >20kHz). De ex yamaha ala din filmare avea bias de 210kHz si putea inregistra 24kHz pe metal. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 La 11.09.2023 la 11:04, doru3160 a spus: Desfășurată, pe generatoare. In jumate, pe diametru cca 70...75mm. Habar n-am, trebuie sa incep cu o mărime. Aseară mi-a fost lene. Azi o sa pun o ață pe role si vad exact lungimea curelei. Urmaresc topicul cu interes. N-ai nevoie si de una lata? Sa fie, acolo. Vineri ajung acasa si caut curelele (cred ca am cam 100, diverse dimensiuni). Trebuie sa fie cateva care se potrivesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 12, 2023 Partajează Postat Septembrie 12, 2023 Aia lata are 95mm in jumate, deci 190 mm pe generatoare. Are 3 mm latime dar incape si de 4mm, si 0,4 mm grosime. E putin larga, dar inca duce, nu are fluctuații de turație, inca muncește. Am schimbat cureaua pt ambreaj, aia era dusă de tot. Aia are 65x2x2mm. Mai trebuie sa caut una de 40x2x2mm pt unitatea CD. Și aia era muci. Mai interesat de una lată aș fi pt akai. Ăla stă de mai bine de 20 ani. Daca mă gândesc mai bine, pot fi si 30... O să-i dau capacul jos sa vad ce ii trebuie, daca spui ca ai mai multe dimensiuni, poate se potrivește una și pt el. Poate pana vineri mă invrednicesc să măsor. Edit-are 140(280mm pe generatoare) x4x0,4mm Link spre comentariu
eos Postat Septembrie 13, 2023 Partajează Postat Septembrie 13, 2023 De unde luati voi curelele? Ca eu luai unele din China si sunt ca elasticu de bani.N`au nicio treaba cu curelele adevarate Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2023 Partajează Postat Septembrie 13, 2023 Acum cativa ani am prins o lichidare de stoc la un magazin de piese. Am cumparat atunci cam din toate dimensiunile ce le aveau. Unele mi-au fost de folos, altele încă nu le-am găsit utilizare. Norocul a fost ca erau făcute ca lumea, s-au conservat bine, dar e greu sa acoperi toata gama de dimensiuni. De la chineji nu am cumparat... încă. Prevăd ca nu se poate altfel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum