dumitrumy Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 (editat) ANTEMIR: Postat 17 ore în urmă (editat) Nu vrea să vreau perturb subiectul, poate după ce se rezolva problema actuală. Sau poate sa fie mutat ce intreb in alta parte. O rugăminte pentru cine are chef si timp sa-mi explice: Mai jos partea de demodulare din Traviata. Intrebare: De ce semnalul care duce in potentiometrul de volum al amplificatorului audio este luat de pe condensatorul de C232 de 3uF, de acolo de unde se ia AGC si semnal pentru "ochiul de pisică ? Nu era normal să fie preluat de pe C231 ? Ce rol are partea de comutator "P" (pickup) care pune la GND C231 ? Sau, pozitiile pinii 1,2,3 de lângă C231 nu aparțit de comutator P ? Si normal, pe radio este cu 2 legat la 3 ? Multumesc. ***************************************************************** SORIN2015: Postat 15 ore în urmă (editat) Nu, comutatorul de picap are utilizate doar contactele P123 si P789. Contactele 123 mai din stanga apartin comutatorului de ultrascurte, astfel: cand comutatorul de ultrascurte nu este apasat (situatia din figura), spre pot. de volum va pleca semnalul audio de la modulatia in amplitudine (lungi, medii, scurte), detectat cu ajutorul diodei cu vid 3-7 din lampa EBF89. Cand este apasat comutatorul de ultrascurte se face cotactul 2-3 si la pot. de volulm va veni semnalul audio demodulat cu D501, D502. Circuitele oscilante finale sunt in serie si nu necesita comutare (au frecventa de rezonanta foarte diferite) Cand asculti la picap nu trebuie sa patrunda radio la pot. de volum, de aceea se pune la masa iesirea radio prin P2-3 (P apasat). Iar prin P8-9 (P apasat) se lasa spre amplificare semnal de la mufa de picap. **************************************************** ANTEMIR: Ok, am inteles, lipsește in schema marcarea "US" la 1,2,3 de lângă C231. **************************************************** Nostalgic: Citat ANTEMIR: Sigur ? Eu credeam că doar catodul este comun și prin catod se face mixarea semnalelor. Aflu lucruri noi....................................... Mai ai multe de aflat. ************************************************************** Editat Septembrie 6, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 6, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2023 Asa este si la Select: Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 6, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2023 Barbu Paul: Circuitele de reglare automata a amplificarii (RAA) sunt diferite pentru MA si MF , pentru MA avem circuitele: L501, R209, C224, L404, comutator US (7_8), pin 2 ( grila pentoda) T202 si C224 , R203, pin ( grila hexoda ) T201, pentru MF avem circuitul: C232, R215, pin 8 ( grila pentoda ) T202, comutatorul US (8_9) pune la masa circuitul RAA MA atunci cand receptorul este pe banda UUS. Demodularea MF se realizeaza cu un detector de raport, din acest motiv receptorul are RAA pe MF. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 (editat) Mixarea la receptor radio Traviata cu ECH81 se face pe grila din pin 7 hexodă. Editat Septembrie 7, 2023 de Nostalgic Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 8, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Pai in loc sa ajuti lumea unde te pricepi-la programare-, vii din cand in cand la subiecte de electronica cu subiecte tip Virgil Iantu. Ti-am mai raspuns odata, descarca niste programe de simulare si iti raspunzi singur la multe intrebari. Nu am lucrat cu lampi (nu se pune depanarea ca amator de tv si radio cu lampi ca acolo nu intram in intestinele lampilor) dar Micro-Cap poate simula montaje cu ele. Asa ca am copiat oscilatorul Traviata si a obtinut ce se vede. Ai mixa semnalul radio de la antena cu oscilograma albastra sau rosie? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Acum 6 ore, antemir a spus: ECH81 poate face mixarea doar prin catod. Orice circuit neliniar (lampile incluse) poate face mixare sau altfel spus schimbare de frecventa. Intrebare este cat de eficient o face, iar "eficienta" asta se traduce in castig de conversie. De exemplu, un mixer cu diode are castig de conversie negativ (in dB), adica pierde din amplitudinea semnalului RF de la intrare. O celula Gilbert are castig pozitiv, adica amplifica. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Probabil ca un ECH81 ar putea functiona ca schimbator de frecventa cu atac in catod, dar cu castig de conversie redus fata de functionarea "normala" cu aplicarea oscilatorului local pe grila 3. Ca experiment sau simulare merita incercat asa de-un pamplezir si vazuta diferenta. Aplicabilitatea practica a unui atac in catod pentru ECH81 mi se pare redusa. Editat Septembrie 8, 2023 de cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Imi este greu sa imi imaginez schema din cuvinte. Nici o schema clara de Traviata nu am gasit. De asemenea, trioda este generator, deci de unde "atacul pe grile" ? Singura glila "atacata" este cea a heptodei. O schema, chiar desenata de mana si fotografiata ar fi de folos. Dar daca se deconecteaza trioda de heptoda la nivelul grilelor si se face cuplaj prin catod (prin introducerea unei rezistente serie cu catodul) se ajunge exact la atac pe catod. O schema clara, va rog, ca pe vorbe se creeaza confuzii. L.E. Am gasit schema asta. Pinii sunt numerotati in sens orar de la 1 la 9. Daca se deconecteaza pinul 7 (grila 3 a heptodei), trioda continua sa oscileze prin reactia asigurata intre anod si grila de circuitul acordat. Daca se elimina condul de decuplare din catod, trioda, care inca opereaza ca oscilator, va "ataca" heptoda prin catod. Desi, mai e o problema. Eliminare condului din catod reduce castigul triodei si s-ar putea sa o scoata din oscilatie. In momentul ala nu mai avem nici oscilator local. De asemenea pot sa inteleg notiunea de "grila atacata" in cazul triodei. O ataca infasurarea de cuplaj a bobinei oscilatorului local. In toata barbologia asta am ignorat faptul ca grila 3 a heptodei (pinul 7) va trebui conectata la o tensiune de polarizare, cat o fi ea. Cred ca daca e lasata in gol, heptoda nu mai misca deloc. Acum 51 minute, antemir a spus: Cele două tuburi din ECH rămân cu atacul pe grile exact ca la Traviata, dar dispare legătura intre grila trioda si grila heptodă. Cred ca de aici provine confuzia. Pai daca "dispare legatura", atunci atacul pe grila heptodei nu mai exista. N-o mai ataca nimeni. Editat Septembrie 8, 2023 de cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Acum 2 minute, antemir a spus: Nu așa este o exprimare normală ? Dada, de acord. Am rectificat in L.E. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Acum 38 minute, antemir a spus: Se poate ca schema de mai jos să se numească mixer ? Bien shnur! Atata doar ca trebuie sa specificati care este intrarea de RF, care este intrarea de OL si care e iesirea. Si daca mai postati si niste forme de unda, avem alta baza de discutie. Asa ochiometric si pe banuieli, intrarile au acelasi nivel (0.1V), nivelul e cam mic ptr OL, iar la iesirile botezate cu Out nu exista niciun circuit acordat. Prin urmare, o vizualizare a produselor de mixare se va putea face numai cu FFT, deoarece suspectez ca sunt prea mici ca sa fie vizibile pe semnalul in timp. Intre timp validez un model de ECH81, dar e cam mult de sapat si ma aia o leneeeee ... Editat Septembrie 8, 2023 de cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Acum 11 minute, antemir a spus: între două pahare. Sper ca nu cu apa ... Trebuie niscai inspiratie la litru. Cand faceti fefeteul, separati cu un condensator si dupa cond o rezistenta mare (100 - 500K) la masa. Semnalul ptr fefete il luati de pe rezistenta spre masa, unde nu mai exista DC. Altfel, o sa apara componenta continua mare cat o zi de post si produsele de mixare si cele 2 semnale de 1meg si 1.455meg or sa fie "mai mica decat semnalul de furnica" Editat Septembrie 8, 2023 de cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Acum 27 minute, antemir a spus: semnalul din catod arată mult mai bine ca cel prezentat de @dumitrumy Sunt diferente fundamentale. Comparam mere cu capre. Semnalul d-lui @dumitrumy are80Vvv pe grila. Rezultatul este ca alternanta negativa taie curentul anodic. In cazul dvs. amplitudinea este de 100mV, ceea ce mentine lampa in zona liniara. Dati-i amplitudine de 40V si o sa miorlaie ca i se taie curentul. Pentru o vizializare mai intuitiva, as propune reducerea intermediarei la 100KHz. Eu am reusit sa pun ECH81 la treaba, dar rezultatele sunt neasteptate. Mixeaza (adica schimba frecventa) bine mersi si pe G3 si pe catod. Acum 17 minute, antemir a spus: semnalele se cam modulează unul pe altul în amplitudine. Și nu prea este ăsta scopul unui mixer. Ba exact asta este scopul. Modulatie = produs (in sens de inmultire). Din produsul de cosinusuri apare suma si diferenta. Aia cu "mixare aditiva" e vrajeala. Doua semnale insumate pe o rezistenta nu dau niciun produs de mixare. Dar insumate si aplicate pe un divais neliniar, dioda, jonctiune de tranzistor sau lampa, determina aparitia unui produs si mai departe suma si diferenta. Editat Septembrie 8, 2023 de cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 1 oră în urmă, antemir a spus: N-are cum să ajungă 40V din antenă. Era vorba de comparatia cu simularea d-lui @dumitrumy 1 oră în urmă, antemir a spus: nu este cazul de lucrat în regim de releu Hehe .. O sa fiti surprins. Celula Gilbert exact asa functioneaza. Perechea de sus lucreaza in comutatie. Daca nu e in comutatie, scade castigul de conversie si creste cifra de zgomot in functionarea ca mixer. De aia ma si apuca rasul cand vad ca lumea se agita ca oscilatorul local sa fie sinusoidal. Nu este necesar, mai ales ca mixerul il face praf si pulbere, adica il duce spre dreptunghiular. Mai mult, exista echipamente profesionale in care oscilatorul local este un clock digital. Ceea ce conteaza e zgomotul de faza si spuriile, nu armonicele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum