AlpHs00 Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Jumatate din postarile acestui topic au legatura directa sau indirecta cu spectru. Succes la montat coburi pt. iluminat si leduri uv. Chiar regret ca m-am bagat unde nu-mi fierbe oala. Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Hai sa lamurim niste aspecte: @Adrian07 - din moment ce aplicatia este pentru acvaristica, discutam aici aplicat, deci este intrinseca/esentiala discutia despre spectrul necesar pentru utilitatea finala a montajului. In plus suntem pe rubrica de incepatori. @AlpHs00 - in general ai tendinta sa folosesti prejudecati si evident ca gresesti amarnic: - buruieni probabil ca cresti tu, un acvarist creste plante... unele scumpe si sensibile. - unde ai vazut ce tendinte am eu? am sters ceva pe acest topic? Ca sa-ti modifici convingerile (fara vreun suport faptic) te anunt ca pe rubrica asta nu am prerogative de moderare, nu pot interveni direct, deci daca cineva sterge nu este persoana mea. Am mutat acest topic la rubrica potrivita si in calitate (si) de acvarist pot da o mana de ajutor, ca orice membru pe forum. - in rest apreciez sincer experienta ta, dar se refera la plante in atmosfera, nu la cele submerse. @sesebe - yep, corect. Treaba este ca R9 teoretic ar trebui sa ajute la plante (rosul ala unde ochiul uman nu prea are sensibilitate este cel bun pentru plante) dar experimental cam orice led BUN de iluminat, cu CRI macar 80 dar si cele cu CRI 95 - toate dau rezultate proaste. Un tub CFL este lejer mai bun, in mare parte cred ca ipoteza UV are baza. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Acum 1 oră, Dxxx a spus: @sesebe - yep, corect. Treaba este ca R9 teoretic ar trebui sa ajute la plante (rosul ala unde ochiul uman nu prea are sensibilitate este cel bun pentru plante) Ai dreptate cu acest aspect, aici intra in ecuatie si efectul emerson: Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 10, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2023 ... daca tot se discuta aici despre spectru led-uri, ce parere aveti despre bara cob 12v rosu si cob12V alb? ... am cautat dupa codul 4B22B scris pe ele si am gasit niste specificatii aici: rosu si alb CRI95, ca pe site vanzator n.am gasit mare lucru; din ce am masurat la 12V ambele module consuma 500mA fiecare separat si 930mA amandoua in paralel iar la 220V priza arata 22W ... experimental am facut montajul cu alb + rosu lipite pe profil aluminiu cu banda termoconductoare, cu alimentare 12V de la SCH-60-12 si da o lumina foarte placuta in acvariu si plantele perleaza ... daca or fi valabile specificatiile gasite pe allegro, ar fi potrivite pentru acvariu plantat, zic eu. Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 10, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2023 (editat) On 9/8/2023 at 9:23 AM, AlpHs00 said: Jumatate din postarile acestui topic au legatura directa sau indirecta cu spectru. Succes la montat coburi pt. iluminat si leduri uv. Chiar regret ca m-am bagat unde nu-mi fierbe oala. ... imi pare rau @AlpHs00 pentru iesirea mea un pic nervoasa cand am vazut ca se ajunge la "canepa" ... sunt utile aici si informatiile despre spectrul ledurilor ... sub apa bineinteles Editat Septembrie 10, 2023 de Adrian07 Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 10, 2023 Partajează Postat Septembrie 10, 2023 (editat) Indiferent ca vorbim de plante acvatice sau de suprafata, toate supravetiuesc pe baza de fotosinteza iar aceasta este o stiinta exacta. Plantele din acvarii folosesc pigmenti precum clorofila pt. a absorbi lumina si a o transforma in energie chimica prin fotosinteza. Clorofila A si B sunt cei doi pigmenti principali implicati in procesul de fotosinteza, iar fiecare dintre ele are o preferinta distincta pentru anumite lungimi de unda ale luminii.Clorofila A absoarbe mai eficient lumina in regiunea rosie si violet a spectrului, in timp ce clorofila B este mai eficienta in regiunea albastru-violet (uv este buna doar cand dorim sa stresam plantele si stim ce facem, riscul de a le omora este ridicat). Pentru a asigura o crestere sanatoasa a plantelor, trebuie sa furnizezi o sursa de lumina adecvata. Lumina albastra este cruciala pt, stimularea cresterii si a dezvoltarii, deoarece este direct implicata in fostosinteza iar plantele folosesc aceasta lumina pt a sintetiza carbohidratii si a creste. Lumina rosie este importanta pt. controlul formei si a directiei cresterii plantei. De altfel este responsabila si cu inflorirea si fructificarea. Daca ar fi sa-mi luminez acvariul, eu as folosi urmatoarele proportii: 50-70% lumina albastra 20-30% lumina rosie 10-20% lumina alba. Lumina alba ofera o lumina generala si uniforma in acvariu si poate fi folosita pt. a evidentia toate culorile, contribuie la aspectul general al acvariului si poate facilita observarea pestilor si a plantelor De altfel in functie de speciile de plante ce le detii, trebuie sa controlezi durata de iluminare zilnica. Si ele au nevoie de odihna. Editat Septembrie 10, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 10, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2023 (editat) 24 minutes ago, AlpHs00 said: Indiferent ca vorbim de plante acvatice sau de suprafata, toate supravetiuesc pe baza de fotosinteza iar ... ..... Daca ar fi sa-mi luminez acvariul, eu as folosi urmatoarele proportii: 50-70% lumina albastra 20-30% lumina rosie 10-20% lumina alba. ... ... ce propui tu da prea mult albastru in acvariul de apa dulce si se umple de alge ... lampile wrgb, dedicate pentru apa dulce, au la 8 leduri albe, 6 rosii si 2 albastre + 2 verzi ... asta in ideea ca ledurile albe au mult albastru in spectru ... la platele emerse nu conteaza algele si nu deranjeaza albastrul in exces Editat Septembrie 10, 2023 de Adrian07 Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 10, 2023 Partajează Postat Septembrie 10, 2023 Regula generala pe care am prezentat-o anterior privind raportul de lumina albastra, rosie si alba este doar o recomandare de baza, iar acest raport poate varia in functie de speciile de plante din avariu, tipul de acvariu s.a.m.d. Daca te confrunti cu probleme legate de cresterea excesiva a algelor in acvariu, poti sa reduci procentul de lumina albastra in spectrul de iluminare. In cele din urma este important sa monitorizezi cu atentie cresterea plantelor si sa ajustezi spectrul de lumina si intensitatea in consecinta pt a obtine cele mai bune rezultate. Succes! Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 10, 2023 Partajează Postat Septembrie 10, 2023 "bara COB" @allegro Mie mi se pare suspecta ... foarte. Insa poate sa fie si ceva deoasebit de bun si de ieftin... Presupun ca suportul PCB este de aluminu - corect? In rest asa-ceva este uzual scump si bun, se numeste "bagheta" - dar INTOTDEAUNA necesita alimentare in curent constant. Si mereu sunt capsule discrete nu COB. Evident ca este jalnic comerciantul de la care ai luat-o. Intrebarea este daca "allegro" care este si el comerciant - o fi sau nu serios. Trebuia sa gasesti codul respectiv la un producator / nu la un comerciant. Acum la o analiza superficiala: - alimentarea in tensiune constanta si pretul indica un produs de calitate slaba, ca de altfel si eficienta declarata (pe la 100lm la lumina alba). Insa la eficienta la rosu este PREA buna, trebuia sa fie probail cam pe sfert ca sa fie credibil... Oricum nu stim ce procent este proiectat sa cada pe rezistentele de limitare, deci este greu de apreciat eficienta reala a cipurilor fara acele rezistente. DAR datele contradictorii ma fac pesimist. - depinde si cum arata ochioscopic realizarea practica. FINAL: recitind ma intreb daca alimentarea este in curent sau tensiune constanta!!! - este o ameteala absoluta, ajuta si limba "exotica". Dar daca esti electronist si alimentezi in curent constant niciodata nu vei scrie 11-12V pe sursa ci vei scrie "800mA" (cum se vede in figura de conectare in paralel). In plus insasi conectarea in paralel implica tensiune constanta. Daca era curent constant, orice producator serios dadea un grafic cu Vf functie de curent... evident ca lipseste. Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 21, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2023 (editat) On 9/10/2023 at 5:10 PM, Dxxx said: "bara COB" @allegro Mie mi se pare suspecta ... foarte. Insa poate sa fie si ceva deoasebit de bun si de ieftin... Presupun ca suportul PCB este de aluminu - corect? In rest asa-ceva este uzual scump si bun, se numeste "bagheta" - dar INTOTDEAUNA necesita alimentare in curent constant. Si mereu sunt capsule discrete nu COB. Evident ca este jalnic comerciantul de la care ai luat-o. Intrebarea este daca "allegro" care este si el comerciant - o fi sau nu serios. Trebuia sa gasesti codul respectiv la un producator / nu la un comerciant. Acum la o analiza superficiala: - alimentarea in tensiune constanta si pretul indica un produs de calitate slaba, ca de altfel si eficienta declarata (pe la 100lm la lumina alba). Insa la eficienta la rosu este PREA buna, trebuia sa fie probail cam pe sfert ca sa fie credibil... Oricum nu stim ce procent este proiectat sa cada pe rezistentele de limitare, deci este greu de apreciat eficienta reala a cipurilor fara acele rezistente. DAR datele contradictorii ma fac pesimist. - depinde si cum arata ochioscopic realizarea practica. FINAL: recitind ma intreb daca alimentarea este in curent sau tensiune constanta!!! - este o ameteala absoluta, ajuta si limba "exotica". Dar daca esti electronist si alimentezi in curent constant niciodata nu vei scrie 11-12V pe sursa ci vei scrie "800mA" (cum se vede in figura de conectare in paralel). In plus insasi conectarea in paralel implica tensiune constanta. Daca era curent constant, orice producator serios dadea un grafic cu Vf functie de curent... evident ca lipseste. ... suportul PCB este din aluminiu, nu sunt vizibile rezistente de limitare pe baghete ... "ochioscopic" plantele perleaza intens, lumina este placuta (3 baghete albe + 3 baghete rosii + 1 lampa Aqualed 23w alb la un acvariu de 80x30x40cm) ... o sa incerc sa montez si un mic ventilator pe profil deoarece temperatura la exteriorul carcasei metalice (recuperata de la o lampa SunSun SL-800 stricata, baghetele lipite cu banda termoconductoare) este aprox.50˚C ... oricum eficienta baghetelor astea COB de 200mm este vizibil mult mai buna decat bricolajul anterior cu benzi rigide led smd de 12V. Editat Septembrie 21, 2023 de Adrian07 Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 21, 2023 Partajează Postat Septembrie 21, 2023 Acolo exista multa incoerenta si imprecizie, de asta spuneam ca "mi se pare" suspect. Aparentele inseala... insa... deci se poate ca produsul sa fie bun, si ca impresia mea sa nu fie corecta. Chiar daca calitatea nu este excelenta, macar poate fi utilizabila. Oricum costul pentru leduri discrete care sa faca ceva similar cu specificatiile ar fi de multe ori mai mare. Dar, repet, nu sunt convins deloc ca specificatiile alea nu sunt "chinezesti" ceea ce le-ar face absolut irelevante si sigur gresite. Daca ai fizic baghetele respective se poate usor determina daca sunt facute sa functioneze CC sau CV (curent/ sau "voltaj" constant). Prin masuratori, nu numai prin examinare vizuala... DAR pentru asta trebuie sa faci un topic serios, nu aici la incepatori, ci pe rubrica specializata. Nu spui nici cum le alimentezi. Oricum ai mare grija ca potential poti foarte repede sa le declasezi sau distrugi daca nu stii exact ce ai pe mana. Pentru ca zici ca in practica ai rezultate bune (extrem de important) iti sugerez sa faci efortul de a intelege ce este cu baghetele, incat sa nu ajungi sa moara dupa 1.000 ore de utilizare, asta prin antiteza cu faptul ca si chinezismele pot rezista 50.000 ore, dar numai cu alimentare si racire CORECTE. Te astept pe rubrica led. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum