Dxxx Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Aici (dispunere paralel) problema este mult mai discutabila... 1. esti deja sub curent constant 2. este de presupus ca dispui acelas tip de leduri / sau "catene in serie" de leduri. (adica daca ai decis ca iti trebuie 5 leduri in serie, sa zicem cam 15V... asta deoarece 15V se potriveste foarte bine cu sursa ta de curent constant - si vrei sa faci 10 catene de cate 5 leduri serie - si apoi aceste 10 catene le legi in paralel) 3. ce DORESTI este in mod special ca sa se divida curentul constant in parti perfect egale prin cele 10 catene, incat luminozitatea celor 50 de leduri sa fie identica. INSA divizarea asta perfecta nu o obtii decat daca cele 10 catene sunt perfect identice. Asta nu se poate, oricum nu exista leduri PERFECT identice, parametrii au dispersie. Nici sa le "imperechezi" nu se poate in practica deoarece nu poti ajunge la precizia necesara. Mai mult, Vf variaza nu numai cu curentul, ci si cu temperatura. Deci TEORETIC ar trebui sa ai imperecheata perfect si racirea... iarasi imposibil practic. Sa zicem ca ai imperechea perfect si ledurile si racirea... tot nu ar merge, deoarece ar trebui sa ai perfect omogen mediul inconjurator. O adiere de vant care sa intereseze asimetric radiatoarele ti-ar dezechilibra sistemul. Deci cum facem? Nu se pot pune in paralel? solutia 1: mici rezistente in serie cu fiecare catena. Poate sa mearga satisfacator, dar rezistentele trebuie dimensionate incat sa fie suficient de mari ca sa echilibreze de natura acceptabila. In acelas timp trebuie sa fie suficient de mici incat sa nu iti degradeze masiv eficienta. Este deci un compromis. De multe ori nici nu este nevoie sa pui tu rezistente daca rezistentele parazite inerente realizarii practice sunt suficiente. (neaparat insa trebuie sa fie si egale in valoare!!!) solutia 2: simplu si destept: maresti tensiunea de asa natura incat sa nu fie necesara decat 1 singura catena. In cazul nostru de mai sus, inlocuiesti sursa de ~15V si 2A cu o alta sursa de 150V si 0,2A asa ca pui o singura catena cu toate cele 50 leduri in serie. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Dar de ce nu folosești mai bine niște surse de lumină gata făcute ? Sunt ,,tuburi,, cu leduri dedicate pentru acvarii, ori în cel mai rău caz iei tuburi obișnuite la circa 20 Lei din care poți extrage catenele cu leduri pe substrat de aluminiu și le montezi direct pe sticla acvariului eventual. Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 7, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2023 44 minutes ago, validae said: Dar de ce nu folosești mai bine niște surse de lumină gata făcute ? Sunt ,,tuburi,, cu leduri dedicate pentru acvarii, ori în cel mai rău caz iei tuburi obișnuite la circa 20 Lei din care poți extrage catenele cu leduri pe substrat de aluminiu și le montezi direct pe sticla acvariului eventual. ... nu sunt dimabile acele tuburi led si nu prea sunt eficiente ... cele dedicate sunt scumpe ... cele la 220V nu se pot demonta pentru folosire la acvariu ... iar lampa led dedicata dimabila si profi este 2000-4000lei, si asta se poate defecta dupa garantie (cum am patit.o deja cu lampile dedicate mai ieftine si nedimabile) ... macar daca reusesc sa bricolez una buna, pot schimba elementul defect in caz de malfunction Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 1. "tuburi de 20 lei" nu au leduri bune, oricum o iei. In plus pentru acvariu nu trebuie leduri normale de iluminat... decat daca nu te intereseaza cresterea plantelor. Poti sa iei tu CRI95 - or fi bune ca efect fizio-psihologic, dar pentru plante nu merg. 2. dimmabil sau nu are sens atat timp cat folosesti instalatia respectiva asa cum a fost proiectata. Daca este dimabila si specializata pentru acvariu merita 4.000 lei - singura problema este daca este si realizata corect incat sa-ti ofere 50,000 ore de functionare. La banii respectivi este dureros daca racirea este proasta si ai viata de 2.000 ore, sau mult mai putin. 3. solutia eficienta este fie sa construiesti de la zero / fie sa demontezi si sa schimbi punctele de functionare intr-un sistem dedicat. Asta inseamna sa iei o lampa dedicata de buna calitate si probata ca corespunde cerintelor plantelor + sa o demontezi total + sa refaci tot ce este cu semn de intrebare si sa adaugi ce iti trebuie, spre exemplu dimming. In mare parte insa dimmingul este inutil. Daca tot faci tot ce am spus mai sus inseamna ca poti lesne regla puterea debitata... din cauza asta nu vad utilitatea dimmingului. Practic - daca poti cumpara lampi dedicate ieftine nedimabile si care ti s-au ars (spre exemplu) dar care au dat deja rezultate bune cu plantele - le cumperi, sa fie noi nu recuperate ca doresti sa folosesti ledurile. - le demontezi total. - daca sursele sunt incerte cumperi surse specializate de calitate buna. - daca puterea era prea mare si iti trebuia dimmer -> stabilesti experimental ce curent este potrivit, evident mai mic decat cel OEM. Sursa pe care o cumperi va fi de aceasta noua valoare. Practic din ledurile initiale vei scoate o putere mult mai mica, deci vor functiona cu eficienta mai mare, ceea ce este bine. - daca racirea era insuficienta si de aia se ardea faci calcule sa vezi daca la noua putere mai mica racirea este suficienta. Suplimentezi racirea incat sa ai marja suficienta. - incasetezi la loc ansamblul, si il pui in exploatare. Rezultat: - folosesti leduri dovedite ca potrivite. - prin scaderea puterii nu ai nevoie de dimming, ca este exact cat trebuie. - puterea fiind mai mica ai eficienta crescuta. - ai inlocuit sursele incerte cu unele sigur bune. - ai corectat racirea, speranta de viata devine peste 50.000 ore. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Crede-mă că folosesc tuburi chiar sub 20 lei, iar lumina are cromatică destul de bună. Nu chiar toate ledurile bune costă o avere, decât la firme cu nume pompoase care fac aparatură de lux. Că n-or fi bune și la cultivat marijuana, nu neg.... Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Eu am testat leduri de diverse tipuri pentru acvariu, si cele cu cromatica buna pentru iluminat nu merg deloc. Am incercat si din cele mai scumpe cu CRI95 - foarte placute pe iluminat ca senzatie - dar total nepotrivite pentru acvariu. Poti sa folosesti iluminat tip sera (violetul ala iritant facut din rosu + albastru) care merge, dar nu merge deloc pentru vizionarea pestilor. Totusi unele leduri dedicate pentru uz agricol (plant growth) nu au mers nici ele. Ce merge corect sunt ledurile "full spectrum" - dar alea sunt deja speciale si scumpe. In nici un caz cromatica "buna" sau "placuta" sau oricum "la ochi" nu au sanse sa fie bune pentru acvariu. Concluzia este ca poti sa ai rabdare si sa incerci multe solutii poate va merge vreuna / fie sa iei ceva specific - ceea ce este mai comod si pana la urma face mare economie de timp si efort, chiar daca discutam de ceva scump. **** ca idee cu timpul si efortul - faci o instalatie, o folosesti la acvariu dar numai dupa 1-2 luni poti sa tragi concluzia in functie de dezvoltarea plantelor. Daca ai de testat 3-4 configuratii asta dureaza deja minim jumatate de an.... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Plecind de la ideea ca plantele sînt adaptate la lumina naturala (ce are mult UV) și luind în considerare ca UV-ul este atenuat puternic în apa, concluzia ar fi ca trebuie LED-uri ce au și emisie în UV. LED-urile albe, chiar și cele cu CRI peste 90-95 sint făcute pe baza de LED-uri albastre la origine și nu au aproape deloc emisie în UV. Se pot pune LED-uri cu CRI 90-95 suplimentate cu citeva LED-uri UV dar trebuie găsit balansul corect și-i cam greu mai ales fără aparatura dedicata scumpa. Se mai pot folosi LED-uri cu CRI >98 și care sa fie bazate pe LED-uri UV nu albastre. Exista dar sint scumpe și mai greu de găsit. Am văzut doar pe internet, la o firma ciaina parca, în reclama lor dar de cumpărat nu am găsit și nici nu m-a interesat. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 (editat) Plantele suporta cel mult UV-A si aia intr-o mica masura atunci cand dorim sa stresam plantele pt a stimula productia de antioxidanti la anumite plante. De ce crezi ca ardeii sau alte plante crescute in aer liber daca sunt lovite direct de razele soalare fac rana si se strica? Lumina verde plantele nu o vad de asta frunzele sunt verzi. Lumina alba pt. plante inseamna risipa de energie. La fel conteaza si raportul dintre lumina rosie si cea albastra, prea multa lumina rosie in perioada de vegetatie va lungi plantele si vor creste anemice, fara radacini dezvoltate. Lumina rosie trebuie sa fie in proportie mai mare cand plantele au ajuns la maturitate si infloresc, produc fructe. De ce crezi ca la umbra, sau sub becuri incandescente plantele se lungesc? Ca nu au suficienta lumina sau datorita faptului ca acolo ajunge prepondererent spectrul rosu, infrarosu. Ar mai fi multe de zis dar vad ca Dxxx are prostul obicei sa stearga ce nu-i convine iar cand zice o prostie nu va recunoaste in veci. Nu degeaba bate vantul pe la sectiunea leduri... Editat Septembrie 7, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Aseara eram cam obosit si am scris un text de toata jena unde repet obsesiv anumite cuvinte, imi cer scuze pt acest lucru! Si acum sa revenim la oile noastre. Pt. cei ce vor sa aprofundeze sau sa-si construiasca panouri dedicate pt. plante unde eficienta primeaza, Osram ofera un calculator : Opto Semiconductors | OSRAM (osram-os.com) Si manualul pdf: Title with image in background Optional second line (ams-osram.com) Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Se pune de un studiu pentru "cânepă"?Eu ştiam că problema e rezolvată mai demult,că de aia sunt culturi în subsoluri... Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Branca , horticultura nu inseamna canepa. Eu de cativa ani imi produc singur rasadurile de legume, iar in lunile de iarna lumina naturala nu prea ma ajuta, am fost nevoit sa fac sapaturi in domeniu. Pe viitor am in plan sa-mi fac un solar incazit pt. a avea legume proaspete tot timpul anului si daca o soba cu rumegus stie toata lumea sa o faca, nu acelasi lucru putem spune pe partea de iluminat. Editat Septembrie 8, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Normal că am glumit cu cânepa,da' ce se foloseşte la ea ar trebui să meargă şi la alte plante!Atât că nu ştiu ce date sunt disponibile... Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 8, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2023 Am impresia ca discutiile in acest topic au deviat de la la subiect ... rog un admin sa filtreze "spectrul" ... ce nu tine de electronica ar trebui discutat in alta parte ... faceti un topic de horticultura, daca va pasioneaza canepa. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 8, 2023 Partajează Postat Septembrie 8, 2023 (editat) Domnule Adrian imi cer scuze pt. interventiile mele. Ai dreptate, plantele de acvariu nu au legatura cu horticultura. Il rog pe domnul @Dxxx sa-mi stearga toate postarile din acest topic. Va multumesc! Editat Septembrie 8, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
Adrian07 Postat Septembrie 8, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2023 3 minutes ago, AlpHs00 said: Domnule Adrian imi cer scuze pt. interventiile mele. Ai dreptate, plantele de acvariu nu au legatura cu horticultura. Il rog pe domnul @Dxxx sa-mi stearga toate postarile din acest topic. Va multumesc! Domnule ... doresc postari la subiect (informatii strict electronice) ... info ref. spectru lampi acvaristica discutati in alta parte, va rog. Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum