Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare-deconectare automată a unui consumator important la un prosumator!


elctropan

Postări Recomandate

Salut prieteni.

 

Am devenit prosumator şi aş dori să pot conecta-deconecta automat un consumator important(de ex. boiler sau maşina de spălat), atunci când soarele este acoperit şi energia produsă de panourile fotovoltaice este mai mică decât cea cerută de acel consumator.

 

Ideea este următoarea:

- să nu depăşesc lunar pragul stabilit de guvern până unde compensează statul (în esenţă 255 kWh).

- boilerul(maşina de spălat) să fie permanent cuplate la energie, dar să se alimenteze efectiv, doar când energia produsă acoperă consumul meu din casă.În rest să decupleze automat consumatorul.Adică, de exemplu este situaţia cănd  afară este soare puternic, boilerul este în priză, şi energia pe care o consumă în acel moment, este practic furnizată de panourile fotovoltaice(prin invertor) , fără a lua energie din sistemul reţelei stradale.Dar, brusc, soarele se acoperă de nori, energia produsă de panouri nu mai acoperă consumul meu şi atunci se va lua energie din reţea, lucru care nu îmi convine.

-ar trebui să am am montat un dispozitiv care să sesizeze acest lucru(depăşirea consumului) şi să decupleze automat boilerul pe perioada când soarele este acoperit de nori şi să îl recupleze tot automat când soarele se eliberează şi panourile produc din nou energie suficientă.Exclus detectoare de lumină gen celulă fotoelectrică ca acelea care aprind seara iluminatul stradal.Am auzit că există un fel de dispozitive, care s-ar numi divertere, dar nu am reuşit să mă documentez şi nici nu am găsit de cumpărat.Acest dispozitiv ar trebui să aibă un traductor de sesizare a producerii  de energie din fotovoltaice şi, cu ajutorul unor setări să dea comenzi automate de cuplare/decuplare consumatori.

 

Nu ştiu dacă e permis, dar uite un link de pe olx:Diverter Energie Invertor on grid Fotovoltaice cu o sarcina sau doua Bucuresti Sectorul 4 • OLX.ro

 

Ce părere aveţi.

 

Până acum stăteam cu ochii pe cer şi când se înnora, scoteam boilerul din priză.Am mai avansat un pic, cumpărând prize SMART Wi-Fi şi cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefon, poţi conecta/deconecta acea priză SMART de pe telefon(oriunde te-ai afla), dar o fac manual.Încă nu am găsit un soft care să facă automat ce am expus mai sus.

 

Dacă cineva ştie de problema aceasta, poate a şi rezolvat-o sau ştie ce am de făcut(cumpărat şi instalat) ar fi foarte bine.

 

Aştept idei şi sfaturi şi vă mulţumesc anticipat.

 

Respecte,

 

Editat de elctropan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • elctropan

    12

  • djlove

    3

  • Armonia-S56

    3

  • Bandi Szasz

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asta cu deconectarea automată aş vedea-o cu un detector lumină,reglat pe o anumită sensibilitate.În fond nici noaptea n-ai lumină solară...

 Sugerez ceva de genul:

https://beta.dedeman.ro/senzor-cu-fotocelula-de-mare-putere-hepol-25a/p/1029789?gclid=Cj0KCQjw9MCnBhCYARIsAB1WQVV74BhdTufdT9oUZmQJUmGsci5JV2fr01mPnDv2yJlfnqI0cCzJUz8aAiW4EALw_wcB

 Cum pui problema e cam naşpa,adică n-ai soare,n-ai boiler!Dacă toată ziua sau săptămâna nu e soare, n-o să ai apă caldă??

 Mai apoi văd că vrei să decuplezi şi alți consumatori...Care?Rămâi fără frigider,de ex?

 Sincer nu cred că cineva are panouri şi vrea să facă economii în stilul tău...

Link spre comentariu

Ce marca este invertorul ? Fronius are dispozitiv special pentru treaba asta, merge doar cu consumatori rezistivi, in general e special pentru boiler dar merge si la alte dispozitive pur rezistive. Altfel se pot face diverse, un contor bi-directional inteligent de la care un montaj sa citeasca consumul si sa comande diverse, dar e de munca cu varianta asta si este necesar de cunostinte de programare etc..

Link spre comentariu

Salutări!

Când ești prosumator înseamnă că introduci energie în sistem....invertorul are setare prioritară să acopere consumul intern și surplusul să fie livrat în rețea....când s-a făcut dosarul de prosumator căte CEZ ,după aprobarea acestuia , vechiul dvs contor a fost înlocuit cu unul inteligent care inregistrează energia introdusă în sistem și,respectiv, energia consumată din sistem....acest contor este citit de la distanță ....pe factura dvs vor veni cele 2 categorii de consum,cantitatea introdusă și cantitatea consumată....sută la sută ,în timp, dvs veți ieși pe plus, adică veți introduce mai multă energie în sistem decât veți consuma....de aceea nu văd de ce vă complicați,ceea ce doriți dvs este greu de realizat ....la invertor s-a montat și smart-meter?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Bandi Szasz a spus:

Ce marca este invertorul ? Fronius are dispozitiv special pentru treaba asta, merge doar cu consumatori rezistivi, in general e special pentru boiler dar merge si la alte dispozitive pur rezistive. Altfel se pot face diverse, un contor bi-directional inteligent de la care un montaj sa citeasca consumul si sa comande diverse, dar e de munca cu varianta asta si este necesar de cunostinte de programare etc..

Invertorul meu este Huawei.Mă gândisem şi eu la un contor SMART Wi-Fi, montat pe ieşirea AC din invertor, dar, nu am găsit unul care să dea şi comenzi spre instalaţie.....Şi da, cred că sunt necesare şi cunoştinţe pe care nu le stăpânesc.

 

Dar, poate că sunt deja construite dispozitive care să facă ceea ce doresc eu(am dat exemplu la începutul postării cu diverterul), dar nu le ştiu eu să le comand să le cumpăr.

 

Sau sunt alte soluţii(nu ştiam că Fronius are implementat aşa ceva - era exact ce îmi trebuia  - sarcină rezistivă) pe care eu nu le cunosc.Acum nu mai pot schimba invertorul. Şi oricum trebuia să mai dau  aprox. 1000 euro suplimentar pe acel dispozitiv ohmpilot Fronius.....

 

Cam toate SMART-urile de pe consumuri de acum(inclusiv unele prize Wi-Fi) măsoară energia, puterea, curentul, tensiunea, etc., dar nu am găsit încă niciunul care să poată fi setat să dea comenzi automate, nu manual, de la atingerea unui anumit prag de putere.

 

Respecte şi mulţumiri,

Editat de elctropan
Link spre comentariu

Pana la urma ceva se poate face si cu un simplu Arduino

Se masoara curentul pe intrarea in tabloul general al locuintei si de acolo e doar logica de programare.

Sau se poate si fara a masura curentul folosind o conexiune cu un contor care are si port de comunicatie modbuss.... care el masoara tot, mult mai precis

Daca curentul este cu minus (adica livrezi in retea) , calculezi puterea si se ia decizia daca comanda un releu care cupleaza sau decupleaza boilerul prin contactor...

Apoi din logica poti implementa diverse functii, gen daca doar trece un nor prin fata panourilor si asta dureaza 1 minut sa nu faca asta,..... intarzieri/ timere, etc... limita e imaginatia fiecaruia.

Link spre comentariu

Trebuie sapat putin prin documentatiile de la Huawei, la Fronius invertorul are server local pe care il poti apela chiar si din browser si iti da orice informatie vrei tu, valori despre panouri, productie, consum, statistici, etc...  Eu pe baza acelui server local am facut un mic display cu un ESP32 care e agatat pe perete si arata in timp real diverse informatii despre sistem ( cat produc, cat iau din retea, cat din surplus e trimis catre boiler, etc.. ) e mai usor asa decat sa deschid tot timpul telefonul sa ma uit acolo. Daca ar avea si Huawei o functionalitate similara nu ar fi greu cu ajutorul unui ESP32 sa se recupereze niste date direct de la invertor si in functie de productie / consum sa se activeze niste relee. 

 

Altfel cum zice si colegul de mai sus trebuie inca un contor inteligent cu modbuss prin care tot cu un Arduino se poate citii consumul si activa cateva relee.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

vedeti si propunerile de aici

https://forum.softpedia.com/topic/1226343-automatizare-consumatori/

 

In principiu se poate folosi un smartmeter pentru a decide ce se scoate sau pune, automatizari pe platforme de genul ESP32 care are si wi-fi, sau/si un diverter analogic in care un multiplicator analogic  controleaza un convertor buck, cu diverterul boilerul va functiona doar pe surplus, cand ajunge la temperatura energia va fi injectata in retea.

Link spre comentariu

Am citit topicul de pe Softpedia şi nu mă pot lăuda că am înţeles mare lucru de acolo, în sensul că nu am putut înţelege cum mă pot conecta la invertor cu un calculator(prin folosirea Home Assistant!), aşa cum fac prin aplicaţia fusion solar instalată şi pe telefon(o am instalată şi în  calculator).

 

În mod sigur explicaţiile lui @ionut120v sunt pertinente şi bune, dar numai pentru cine înţelege termenii utilizaţi.

 

La ora actuală am invertorul Huawei cu smart meterul care trimite date la invertor pe 2 fire şi invertorul este cuplat la internet prin acel Dongle.

 

Cu ajutorul aplicaţiei fusion solar pot vedea pe telefon(sau pe calculator) mărimile electrice care mă interesează(în special puterea produsă de panouri).Le pot vedea, dar nu ştiu cum le-aş putea converti în comenzi asupra unui releu(contactor) priză Wi-Fi, astfel încât atunci când puterea produsă în panouri este mai mare de 1,8-2 kW, să se dea comandă de cuplare a acelui contactor(releu), priză şi să se alimenteze boilerul electric. Când puterea produsă de panourile fotovoltaice scade sub 1,8 kW, imediat să se dea comandă de decuplare a alimentării boilerului.La fel când creşte din nou puterea , din nou să se cupleze boilerul.La un moment dat când boilerul a încălzit apa la temperatura reglată din termostatul lui, chiar dacă contactorul(releul, priza) din care este alimentat boilerul cuplează, el nu se va mai alimenta, fiind decuplat de propriul termostat.Energia se va duce  acum la alţi consumatori ai casei(dacă există) sau se va duce în reţea, fiind prosumator.

 

Problema mea este aceea , dacă pot utiliza ce am deja montat şi instalat pentru rezolvare(prin software, la care nu înţeleg nimic!) şi/sau e necesar să mai achiziţionez ceva aparataj(uşor de configurat şi de înţeles şi de mine!).

 

Soluţia cea mai simplă părea aceea de a achiziţiona(de pe olx) un aparat numit diverter, care culegea datele cu ajutorul unui transformator de curent(din păcate cu fire, nu wireless) şi care are la ieşire două borne  de unde alimentezi boilerul::Diverter Energie Invertor on grid Fotovoltaice cu o sarcina sau doua Bucuresti Sectorul 4 • OLX.ro

 

Ce este oferit pe olx, este ceva produs artizanal si la întrebările lămuritoare ce le-am pus, nu am siguranţa că aparatul respectiv face ce trebuie(ce am eu nevoie).

 

De aceea am deschis acest topic, că poate, prin achiziţia unor noi produse (executate industrial) care să poata cumva fi integrate sistemului existent, prin folosirea tehnologiei Wi-Fi şi dispozitivelor casnice SMART(care au apărut multe în ultimul timp), să nu mai fie nevoie să mă uit la cer şi pe telefon(la fusion solar) şi atunci să dau comanda de pe telefon(prin aplicaţia Tuya) de cuplare sau decuplare a prizei SMART Wi-Fi, unde e introdus ştecherul boilerului, ci, acest lucru să se facă automat.Şi să pot seta pragul de cuplare/decuplare.

 

Nu mă voi descurca cu instalări de software, poate acel Home assistant îl voi putea instala pe un calculator pe care să îl ţin permanent pornit, dar cum să pot să folosesc datele din invertor pentru a da comenzi, încă nu pot înţelege.

 

În sufletul meu sunt convins că problema mea este şi problema altor prosumatori care nu doresc să furnizeze energie electrică în reţea şi să nu folosească la maxim tot ce se poate extrage din panouri.Cei care sunt prosumatori ştiu exact la ce mă refer.

 

Sper că nu am depăşit limita de pisălogeală ca să nu mai intervină nimeni.

 

Mulţumesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

Din pacate pentru asta trebuie un algoritm, comanda poate fi data cu un arduino sau mai bine cu ESP32sau esp8266 care au si wi-fi si sunt foarte ieftine, au suficiente capabilitati pentru a construi chiar si un invertor ongrid.

Cere ajutor pe PM la userii softpedia care au realizat deja astfel de automatizari, posibil sa te ajute cineva cu softul care citeste smartmeterul si da comenzi.

Link spre comentariu

Cred ca se poate face ceea ce doriti dvs. cu un Shelly 3em pe partea de comanda , care cu traductorii de curent sa stabileasca daca exista export si nivelul acestuia , apoi printr-o scena facuta in aplicatie , sa dea comanda pornit/oprit catre un alt Shelly + contactor (partea de forta) , aflat langa consumator , dar in aceasi retea wi-fi cu partea de comanda. Putina documentare pe youtube cred ca v-ar lamuri mai bine decat ce-am scris eu aici.

Personal nu cunosc Shelly de loc , fiind off-grid am construit doua divertere care functioneaza pe acelasi principiu , fara gres , de doi ani , cu relee sonoff, insa la mine partea de comanda este dictata de tensiunea acumulatorilor.

Primul video , la o cautare... Pentru mine a fost relevant de pe la jumatate incolo , unde prezinta practic pentru ca nu-l inteleg ce vorbeste

 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Armonia-S56 a spus:

Cred ca se poate face ceea ce doriti dvs. cu un Shelly 3em pe partea de comanda , care cu traductorii de curent sa stabileasca daca exista export si nivelul acestuia , apoi printr-o scena facuta in aplicatie , sa dea comanda pornit/oprit catre un alt Shelly + contactor (partea de forta) , aflat langa consumator , dar in aceasi retea wi-fi cu partea de comanda. Putina documentare pe youtube cred ca v-ar lamuri mai bine decat ce-am scris eu aici.

Personal nu cunosc Shelly de loc , fiind off-grid am construit doua divertere care functioneaza pe acelasi principiu , fara gres , de doi ani , cu relee sonoff, insa la mine partea de comanda este dictata de tensiunea acumulatorilor.

Primul video , la o cautare... Pentru mine a fost relevant de pe la jumatate incolo , unde prezinta practic pentru ca nu-l inteleg ce vorbeste

 

Am comandat un Shelly 3EM şi un releu Shelly.Sper să mă descurc la setări.Probabil că voi monta Smartmeterul Shelly 3EM exact ca şi cel montat pentru instalaţia existentă fotovoltaică(legat la invertorul on grid), de la care pot vedea pe telefon prin aplicaţia Fusion Solar mulţi parametrii, deşi sunt tentat să pun SHELLY 3EM pe conductoarele trifazate care ies din invertor, astfel încât să „vadă” doar energia ce iese din invertor.Dar, ar fi interesant să văd totul - mă refer la partea de energie produsă şi consumată din reţea.

 

Sper de asemenea să mă descurc cu procedeul.

Am înţeles cum se montează Smart-Meterul SHELLY 3 EM, apoi cum se montează releul SHELLY(eu o să îl introduc în priza de unde se alimentează boilerul).

Sunt încă în ceaţă, CUM trebuie procedat ca Smart Meterul să dea comandă wireless către releu şi CUM se fac setările în aplicaţia SHELLY de pe telefon.

Dar, poate că, dupa ce am aparatele şi le montez şi de asemenea aplicaţia SHELLY pe telefon, poate voi reuşi să înţeleg cum se face atât conectarea între aparatura SHELLY, precum şi setările din aplicaţie.

Mulţumesc foarte mult, dl @Armonia-S56.

shelly-1-releu-smart-wi-fi-pentru-automatizari.jpg

shelly_3em.jpg

Editat de elctropan
Link spre comentariu

Nu stiu cum e din aplicatia pentru Shelly pentru ca nu folosesc dar banuiesc ca e ca si din ewelink pentru sonoff , care folosesc eu. E simplu si intuitiv , dupa ce sunt identificate releele din retea. Sper  sa fie la fel si pentru Shelly . La mine am 2 scene in ewelink  pentru pornire si  2 pentru oprire , la doi consumatori , comanda de pornire a celor doua scene fiind stabilita de doua praguri diferite de tensiune a acumulatorilor . Dar mai vedeti pe youtube sau poate intervine un coleg de forum care stie mai bine despre ce vorbim aici . Succes!

29E5E976-D05B-4AE3-B1BE-0854EDE30283.thumb.png.acda2761ed9f9bb849fcdce1236661c3.png

55DB755C-F04C-4B01-81DE-EA39939E9F9F.png

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Armonia-S56 a spus:

Nu stiu cum e din aplicatia pentru Shelly pentru ca nu folosesc dar banuiesc ca e ca si din ewelink pentru sonoff , care folosesc eu. E simplu si intuitiv , dupa ce sunt identificate releele din retea. Sper  sa fie la fel si pentru Shelly . La mine am 2 scene in ewelink  pentru pornire si  2 pentru oprire , la doi consumatori , comanda de pornire a celor doua scene fiind stabilita de doua praguri diferite de tensiune a acumulatorilor . Dar mai vedeti pe youtube sau poate intervine un coleg de forum care stie mai bine despre ce vorbim aici . Succes!

29E5E976-D05B-4AE3-B1BE-0854EDE30283.thumb.png.acda2761ed9f9bb849fcdce1236661c3.png

55DB755C-F04C-4B01-81DE-EA39939E9F9F.png

Mulţumesc.

Deoarece nu am avut aşa ceva, sunt un pic reticent, dar, probabil aşa cum aţi spus şi prezentat chiar şi poze, s-ar putea să reuşesc.Şi dacă nu reuşesc, sunt sigur că voi fi ajutat de colegii de pe forum.

Acum este soluţia(propusă de dvs. şi va mulţumesc) şi, la implementarea ei, daca întâmpin probleme, voi pune din nou întrebări.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări