Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cabluri pentru boxe

AAA

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AAA

5

• sonic11

4

• Shambala

2

• cdinu332

2

Top autori în acest subiect

Acum 6 ore, AAA a spus:

Ceea ce ma intereseaza este daca dpdv tehnic, electronic, fizic un cablu bun "solid core" de sectiune mai mica (1,5 mm2) ar putea corespunde mai bine decât un cablu bun "filamentar" de sectiune mai mare (2,5 mm2).

Raspusul este nu.

Chestia cu solid core este un moft, o fitza.  Sunt pline "casele mari" de asa ceva.  Adica de fitze audiofile.   Macar ca sa fie unii diferiti de altii.

Si ca sa nu crezi ca am ceva cu ele, sa stii ca am ascultat multe modele de B&W.  Doar modelele mari si foarte scumpe isi merita renumele - suna cu adevarat bine. Cele mai mici (adica de "doar" cateva mii de euro)  sunt extrem de supraevaluate. 

Link spre comentariu

Raspunsul  corect  la  intrebarea  din  antetul  topicului  se  afla  in  fizica  de  clasa  a  10 a  , anume ...

Sarcina  electrica circula  in  lungul  conductoarelor  electrice  si  se  distribuie  numai  pe  suprafata  exterioara  a  conductorului ...in  acest  sens , daca  se  purcede la  o  comparatie  intre  aceste  2  tipuri  de  conductoare , atunci  se  calculeaza  cit  este  suprafatza  laterala   a  unui  singur  cilindru  masiv --- cum  este  conductorul  masiv ,  monofilar ---  vizavi  de  vizavarza   de  N suprafete  tot  laterale   ale  fiecarui  firicel  care  compune  conductorul  multifilar , insumate  desigur  ... cu  cit  suprafata  astfel  obtinuta  este  mai  mare , cu  atit  sarcina electrica  virgula  care  poate  fi  transbordata  prin  acele  fire  este  mai  mare ...

nu  am  stat  sa  calculez , pentru  ca  nu  stiu  cit  este  acel N , insa  presimt  ca  folosirea  multifilarului  este  mai  eficienta  in  acest  caz  concret de  audiofilie ...

oricum  ar  fi  , orice   nume  oarecare  aplicat  pe  astfel  de  cabluri  nu  inseamna  absout  nimik  dpv  audio , ci  reprezinta  doar  o  gaura  la  sectorul  buzunare ... si  un  mare  snobism  , desigur ...:rzb

Link spre comentariu
7 hours ago, misuraelectronic said:

Raspunsul  corect  la  intrebarea  din  antetul  topicului  se  afla  in  fizica  de  clasa  a  10 a  , anume ...

Sarcina  electrica circula  in  lungul  conductoarelor  electrice  si  se  distribuie  numai  pe  suprafata  exterioara  a  conductorului ...in  acest  sens , daca  se  purcede la  o  comparatie  intre  aceste  2  tipuri  de  conductoare , atunci  se  calculeaza  cit  este  suprafatza  laterala   a  unui  singur  cilindru  masiv --- cum  este  conductorul  masiv ,  monofilar ---  vizavi  de  vizavarza   de  N suprafete  tot  laterale   ale  fiecarui  firicel  care  compune  conductorul  multifilar , insumate  desigur  ... cu  cit  suprafata  astfel  obtinuta  este  mai  mare , cu  atit  sarcina electrica  virgula  care  poate  fi  transbordata  prin  acele  fire  este  mai  mare ...

nu  am  stat  sa  calculez , pentru  ca  nu  stiu  cit  este  acel N , insa  presimt  ca  folosirea  multifilarului  este  mai  eficienta  in  acest  caz  concret de  audiofilie ...

oricum  ar  fi  , orice   nume  oarecare  aplicat  pe  astfel  de  cabluri  nu  inseamna  absout  nimik  dpv  audio , ci  reprezinta  doar  o  gaura  la  sectorul  buzunare ... si  un  mare  snobism  , desigur ...:rzb

Asa e. Intelesesem, insa, in aceeasi clasa a X-a, ca efectul asta « de suprafata » afecteaza doar frecventele inalte, si mult mai putin frecventele medii si joase. Deci diferenta de sunet intre orice cablu « solid core » si unul « litzat » ar trebui sa fie enorma, mai cu seama in domeniul frecventelor inalte. 

Cablul solid core pe care-l am are trei fire de 0,5 mm2 per canal, deci o « circumferinta totala » (pe care sa umble electronii :-)) de doar 2,5 mm x 3 = 7,5 mm (sper ca nu am gresit calculul). Evident ca « circumferinta totala » a cablului litzat e mult mai mare.

Or… iata ca nu e deloc asa. Le-am incercat ieri, alternativ, si am constatat ca suna super si unul si altul. Urechiometric nu sesizez nicio diferenta. Teoretic, potrivit manualului de clasa a X-a, ar trebui sa aud semnificativ mai multe inalte cu cablul litzat, nu?

Link spre comentariu

Litele alea ar trebui sa fie izolate între ele că să aibă vreun efect, altfel nu e nimic deosebit .

Dar la 15 khz sau mai puțin cât duce urechea în funcție de vârstă e apa de ploaie.

Link spre comentariu
La 31.08.2023 la 20:53, sonic11 a spus:

Se va simții o diverenta numai la putere mare dacă cablul nu mai poate da curentul tras de boxa, la putere mica nu este nici o diferenta.

La toate astea contribuie și lungimea cablului.

Buna

Exact,dar e nevoie si de o ureche educata,nu oricine sesizeaza diferenta.

Spor

Alex

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări